Un dispozitiv de lunetisti a supravegheat manifestațiile din 21 și dimineață zilei de 22 decembrie 1989. Din fericire, aceștia nu au primit și ordin de tragere asupra populației. Dar, coincidență sau nu, locurile de unde au tras teroriștii, ulterior fugii dictatorului, sunt straniu de apropiate de cele din care lunetiștii lui Ceaușescu au efectuat supravegherea.
Silviu Curticeanu, cel care i-a spus lui Ceaușescu că nu este bine să țină o adunare populară la data de 21 decembrie 1989, nu era singurul care se temea că situația ar putea lua o turnură incontrolabilă
Teama aceasta o aveau atât Ceaușescu, cât și mare parte dintre apropiații lui. Astfel încât s-a luat hotărârea filmării grupurilor care ar putea produce tulburări, sarcina fiind îndeplinită de un plutonier și un locotenent major. Totodată, s-a dispus organizarea a 12 posturi de lunetiști, cu atribuții și de supraveghere a manifestanților. Lunetiștii au fost dotați cu puști semiautomate cu lunete și binocluri.
Lunetiștii lui Ceaușescu nu au avut ordin să deschidă focul
Ziua de 21 decembrie a fost data la care regimul dictatorial al lui Nicolae Ceaușescu nu mai putea ține în mână hățurile puterii. Mitingul, de susținere populară a politicii ceaușiste, convocat de dictator în pofida sfaturilor multora dintre apropiații săi, a devenit practic sursă a haosului și scânteia necesară pentru ca Revoluția să poposească în Capitală.
Cu toate măsurile de securitate luate, forțele de Miliție și ale Securității au fost luate prin surprindere de mulțimea care a ocupat Piața Comitetului Central. Grupuri de tineri, spontane sau dimpotrivă, au agitat mulțimea, exploziile petardelor și vuietul stârnit făcând ca mulțimea să nu mai poată fi stăpânită cu promisiunea sutei de lei în plus la salariu, pensie ori alocație pentru copil. Lunetiștii lui Ceaușescu au supraveghetat manifestanții, dar nu au avut ordin să deschidă focul.
Ce a urmat după aceea se cunoaște: baricada și manifestația de la Inter, lunga și agitata noapte din 21-22 decembrie.
CITEȘTE ȘI: Dezvăluiri inedite din zilele Revoluției. Declarațiile unor ofițeri din Direcția V a Securității
Agitația de după destrămarea mitingului
Ce se știe mai puțin este agitația deosebită de la sediul Comitetului Central din după-amiaza zilei de 21 decembrie după destrămarea mitingului, care fusese supravegheat de lunetiștii lui Ceaușescu.
Mărturia locotenentului Croitoru Viorel Marcel, din cadrul fostei Direcții a V-a a Securității, este elocventă:
„Între orele 15.00 și 16.00 au venit la sediu, pe la intrarea A, general CEAUȘESCU ANDRUȚA NICOLAE de la Școala de Ofițeri Băneasa, însoțit de lt.-col. ILIE, secretarul comitetului de partid al școlii. Numai generalul a urcat la Cabinetul 1.
Între orele 14.00 și 15.00 CEAUȘESCU NICOLAE, CEAUȘESCU ELENA, BOBU EMIL, POSTELNICU TUDOR, MĂNESCU MANEA, general MILEA și general NEAGOE au ieșit și au stat câteva minute pe scările din fața intrării principale, după care au reintrat în sediu. Ofițerul a auzit prin stație că erau chemați la Cabinetul 1 general NEAGOE, POSTELNICU TUDOR și general MILEA.
În noaptea de 21-22 decembrie 1989, la cabinetul lui NEAGOE MARIN s-au mai aflat generalul VLAD IULIAN și generalul BUCURESCU GIANU, iar uneori venea și colonelul LĂZĂRESCU. Prin stație se transmitea situația cu grupurile de demonstranți”.
Cetățeanul TV