Locuitorii din cartierul Titan, îngropați în șantierul Liviu Rebreanu

Locuitorii din cartierul TitanLocuitorii din cartierul Titan stau de aproape patru ani „îngropați” într-un șantier care parcă nu se mai termină. Este vorba de reabilitarea bulevardului Liviu Rebreanu.

Lucrările pentru reabilitarea șoselei și a liniilor de tramvai au început în 2011. Strategia Primăriei Capitalei a fost ca investiția să fie împărțită în două segmente: Unul de 1,7 kilometri, cuprins între Camil Ressu și Nicolae Grigorescu și altul de un kilometru, cuprins între Nicolae Grigorescu și 1 Decembrie 1918.

Lucrările, planificate din 2007

Lucrările pentru reabilitarea celor 2,78 de kilometri ai bulevardului Liviu Rebreanu au fost planificate încă din 2007. Atunci, Consiliul General al Capitalei aproba indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea arterei care străbate o zonă destul de aglomerată din cartierul Titan.

Potrivit estimărilor din 2007, reabilitarea bulevardului Liviu Rebreanu costa 118.573.800 lei, adică 36.484.251 euro. Problema este că în 2007 rata de schimb notată în hotărârea Consiliului General era de 3,25 lei pentru un euro.Locuitorii din cartierul Titan
Lucrările au început abia în 2011, iar anul trecut a fost finalizat un prim tronson, de 1,7 kilometri, situat între Camil Ressu și Nicolae Grigorescu, cu toate că întreaga investiție pentru reabilitarea celor 2,78 de kilometri de drum era eșalonată pe o perioadă de 18 luni.

În acest moment, în vara lui 2014, lucrările la bulevardul Liviu Rebreanu se desfășoară așa: tronsonul deja realizat arată frumos și este inutilizabil pentru că el se termină în cel de al doilea segment, de la Nicolae Grigorescu la bulevardul 1 Decembrie 1918, care este șantier în toată regula cu gropi, utillaje, marcaje puse anapoda pe șosea și muncitorii care lucrează la relanti.

Despăgubiri de peste 1,6 milioane euro

Locuitorii din cartierul TitanO problemă a șantierului Liviu Rebeanu a fost reprezentată de despăgubirile pe care Primăria Capitalei trebuia să le plătească celor expropriați, ale căror terenuri stăteau în drumul lucrărilor.

La mai bine de șapte ani de la aprobarea indicatorilor tehnico-economici, în plin șantier, în aprilie 2014, Consiliul General al Capitalei aprobă suma pentru exproprieri: 1.635.390 euro, pentru 3.999 de metri pătrați de teren intravilan și 547 de metri pătrați de construcții. În lei, suma depășește 7,3 milioane, iar calculul este făcut la o rată de schimb de 4,4698 lei pentru un euro.

În prezent șantierul continuă să fie principala sursă de ambuteiaje de circulație, dar și de praf pentru locuitorii cartierului Titan. Și asta în condițiile în care drumul în lucru face legătura între mai multe centre comerciale din cartier: magazinul Titan, magazinul Lidl și complexul Auchan.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.