Liviu Pop: patronii sunt încurajaţi de legislaţie să angajeze cât mai mulţi oameni la negru

Liviu Pop Victor NegrescuPatronii români sunt încurajaţi de legislaţie şi de sistemul judiciar să angajeze cât mai mulţi oameni la negru, a declarat ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop. Declaraţia a fost făcută vineri, în staţia de metrou Piaţa Unirii 1, unde Fundaţia Stânga Democratică, mişcare iniţiată de europarlamentarul S&D Victor Negrescu, a organizat o dezbatere de Ziua Internaţională a Muncii.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a explicat cum, profitând de imperfecţiunile legislaţiei şi de cele ale sistemului judiciar din România, patronii sunt, practic, încurajaţi să angajeze cât mai multe persoane fără forme legale.

„Dacă eşti prins că ai un angajat la negru, amenda este de 200 de milioane (de lei vechi, adică 20.000 de lei – n.red.). Dacă ai doi, amenda este de 400 de milioane. Dacă ai peste cinci, ţi se face dosar penal şi ajungi în instanţă. De cele mai multe ori, instanţele dau, în final, amenzi penale de o mie până la trei mii de lei”, a spus Liviu Pop, citat de Europeanul.org. Pe cale de consecinţă, el a concluzionat că e „mai rentabil” pentru patroni să aibă mai mult de cinci angajaţi la negru.

Ministrul a remarcat trendul pozitiv al economiei, care s-a reflectat şi în creşterea numărului de salariaţi, care se apropie de şase milioane. Totuşi, Liviu Pop a admis că faptul că 1,4 milioane de dintre aceştia, adică undeva la 20%, primesc salariul minim pe economie, ceea ce va face ca peste ani ei să obţină practic o pensie socială.

Tertipurile folosite de angajatori pentru a eluda legea

Scânteia care a „aprins” dezbaterile din staţia de metrou a fost o analiză critică prezentată de Marin Florian, membru în Grupul de experţi ai Fundaţiei Stânga Democratică şi preşedintele Organizaţiei de tineret a Blocului Naţional Sindical.Liviu Pop

Intitulată „Noile revendicări sociale ale angajaţilor”, analiza lui Marin Florian, sindicalist ce provine din mediul privat, mai exact din domeniul şantierelor navale, critică teritipurile la care recurg unii angajatori pentru a eluda legea şi a restrânge la minimum drepturile salariaţilor. El a dat ca exemplu în acest sens utilizarea tot mai frecventă a contractelor pe perioadă determinată. De asemenea, într-o multinaţională al cărei nume n-a vrut să-l rostească doi angajaţi ce fac practic acelaşi lucru sunt trataţi total diferit – unul este angajat cu acte-n regulă, iar al doilea este adus de o agenţie de muncă temporară.

„Pentru a nu avea probleme cu entităţile sindicale, pentru a degreva de costuri compania dar şi pentru a pune presiune pe cheltuielile salariale, anumite companii au procedat la subcontractarea întregului flux de producţie, ajungând practic să închirieze utilajele din dotare. Fluxul de producţie este implementat exclusiv prin agenţi de muncă temporară”, a explicat liderul sindical.

Liviu Pop, în dublă ipostază: de sindicalist şi ministru

Analiza sa în zece puncte a fost comentată şi de ministrul Liviu Pop: „Dacă aş fi vorbit în calitate de sindicalist (Liviu Pop provine din mediul sindical – n.red.), aş fi spus că este prea blândă. Ca ministru spun că este un pic prea dură”.

Fundația Stânga Democratică, înfiinţată de Victor Negrescu, a organizat vineri o dezbatere cu tema „Noile revendicări sociale ale salariaților din România”. Evenimentul a avut loc în vestibulul staţiei de metrou Piaţa Unirii 1. Au participat reprezentanți ai societății civile, ai mediului sindical şi patronal și ai partidelor politice românești de stânga și alți invitați dornici să se exprime în cadrul unei dezbateri cu această temă.

Moderatorul dezbaterii a fost europarlamentarul Victor Negrescu. Parteneri ai eveninemtului au fost Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou şi Organizatia de Tineret a Blocului Naţional Sindical.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.