LIVE TEXT Moțiunea de cenzură a fost adoptată. Guvernul Dăncilă a picat!

Moțiunea de cenzură, procuror șef european , Sedinta CEx PSD, la Mamaia
Șefii PSD au mari emoții la moțiunea de cenzură

Μοțiunea de cenzură la adresa Guvernului Dăncilă a fost adoptată joi în plenul reunit al Parlamentului cu 238 voturi „pentru” dintre cele 242 exprimate. Au fost și 4 voturi împotriva demiterii, în contextul în care parlamentarii PSD au fost în sală dar nu au votat.

Guvernul PSD este demis, dar rămâne deocamdată pe funcție ca interimar, până când Președintele Klaus Iohannis va convoca consultări cu partidele parlamentare și va desemna un alt premier care să formeze un nou Cabinet.

UPDATE: A început votul asupra moţiunii de cenzură. Parlamentarii trec rând pe rând prin fața urnelor și introduc voturile.

UPDATE Premierul Viorica Dăncilă,  a avut  un discurs extrem de tăios în Parlament după atacurile lui Victor Ponta. Dăncilă i-a spus lui Ponta că va fi mai bărbat ca el.

„Păstrați ura pentru cineva care a făcut studiile la Moscova și vorbește pe cuvintele de acolo. INS a reconfirmat creșterea de 4.4 % a economiei în al doilea trimestru. Asta spune multe. (…) Anumite orbrăznicii, etichete, cred că nu merită atenție. Asta arată modul de a fi a ficăruia dintre noi.

 UPDATE Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus că UDMR a încercat să încarce bateriile Guvernului, dar aceștia sunt energofaci și folosesc totul într-un scop negativ.

”Dacă am reuși să privim situația politică prin ochii unui cetățean simplu am ajunge la următoarea concluzie firească: se vede clar că acest Guvern nu mai are resurse profesionale, politice pentru a conduce. Această guvernare s-a epuizat”, a spus liderul UDMR.

UPDATE: Preşedintele USR, Dan Barna, a afirmat că votul la moţiunea de cenzură reprezintă „un bacalaureat politic al Parlamentului”, adăugând că prim-ministrul Viorica Dăncilă conduce „unul dintre cele mai incompetente guverne din ultimii 30 de ani”.

„Guvernul Dăncilă trebuie demis și nu cred că e cineva care nu înțelege asta. Se deschide astfel calea spre alegeri anticipate și ieșirea cu adevărat din criză. Componența acestui Parlament nu mai reflectă voința poporului. Realizarea unei majorități care să asigure funcționarea normală e imposibilă. Cum să fie funcțională o majoritate cu șase partide. Avem nevoie de o reformă majoră a statului astăzi, nu peste cinci ani. Doar anul trecut 230.000 de români s-au mutat cu totul din țară”, a spus Barna.

 UPDATE: Liderul Pro România Victor Ponta și-a început discursul joi în Parlament spunând că asistăm la moțiune de cenzură „ciudată”. El a lansat atacuri pe bandă la adresa lui Dăncilă.

„Ne aflăm în fața unei moțiuni foarte ciudate, vă spune un parlamentar la al patrulea mandat. Ce facem în viitor cu țara? Nu trebuie să vorbim de chestiuni personale. Dna Dăncilă este supărată că ieri m-au sunat toți consilierii domniei sale să ne vedem să vorbim despre moțiune. Dacă te superi că te refuză un bărbat, nu e normal să o spuneți la microfon. Tot ne spune doamna Dăncilă de cum s-au tăiat pensii și salarii. Din câte știu, salariul său de europarlamentar, în 2010, nu i l-a tăiat nimeni. Doamna Dăncilă vorbește de ceva ce nu știe, e deja tautologic, ca să vă dau de lucru să căutați pe Google. De-asta am folosit termenul”, și-a început Victor Ponta discursul, menționând că „noi nu mai avem guvern”.

UPDATE: Liderul deputaților PNL, Raluca Turcan, s-a dezlănțuit astăzi în Parlament la adresa premierului Viorica Dăncilă și a guvernului PSD.

„Cred că este ultima dată când mă adresez unui premier nelegitim care a călcat în picioare așteptările unei țări întregi, de a merge și mai mult spre Europa și nu de a reveni la fărădelegea din anii tranziției. Cred că este ultima dată când un prim-ministru fără legitimitate își amenință colegii de partid cu deschiderea de dosare penale, în stilul consacrat de Liviu Dragnea. Astăzi, cei amenințați au șansa să scape din captivitatea creată de cea care a fost, la rândul ei, captiva unui condamnat penal. Din păcate, sub incompetența acestei guvernări fărădelegea face legea! Clanurile interlope fac ravagii pe străzile României, sfidând Poliția. Iar mii de recidiviști eliberați de dumneavoastră și de dl. Iordache seamănă teroare în satele și orașele României. Dumneavoastră și anturajul ați ajuns în situația dezonorantă de a fi o echipă de uzurpatori. Erați obligați ca odată cu schimbarea structurii guvernului să cereți votul Parlamentului. Nu ați făcut-o, încercând efectiv să fugiți, inclusiv prin plecări în străinătate, de o obligație constituțională. În momentul de față, de facto și de jure, nu mai sunteți premierul României ci o persoană particulară care ocupă abuziv înalta demnitate de la Palatul Victoria”, a spus Raluca Turcan.

UPDATE: Premierul Viorica Dăncilă, a avut un discurs exploziv în Parlament, după citirea  moțiunii de cenzura.

„Văd aceiași oameni politici amatori și iresponsabili. Nu v-ați schimbat prea mult din ultimele luni în care ne-am întâlnit în aceeași situație. Am crezut că ați înțeles că nu puteți veni în Parlament să dați guvernul jos cu temele nefăcute. Că nu puteți sfida românii.  Că nu puteți veni fără un program de guvernare și o listă cu miniștri ca să salvați România așa cum tot declarați. Ne e clar cât puteți când am văzut câte jigniri ați adus în moțiunea de cenzură”, a declarat Dăncilă.

Dăncilă i-a atacat rând pe rând pe Călin Popescu Tăriceanu, Victor Ponta, dar și pe senatorul Florin Cîțu. Dăncilă a atacat și opoziția la nivel global.

UPDATE: A început şedinţa plenului reunit în care se dezbate şi votează moţiunea de cenzură. Un număr de 298 de parlamentari şi-au înregistrat prezenţa la şedinţa de plen, după cum a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, cel care conduce joi şedinţa Parlamentului. În plen sunt prezenţi premierul Viorica Dăncilă alături de membri ai Cabinetului său.

UPDATE: Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a anunțat joi, la Parlament, ce va urma în cazul în care moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă va trece, precizând că ALDE nu va face parte dintr-un viitor guvern.

„Președintele trebuie să demareze consultări cu partidele politice în urma cărora va desemna un prim-ministru. Primul ministru va trebui să pregătească un program de guvernare pe care trebuie să-l prezinte Parlamentului spre aprobare împreună cu lista guvernului. (…) Mi se pare că avem la dispoziție două soluții, una politică și una tehnocrată, care mie îmi displace. Soluția politică, în opinia mea, trebuie să se bazeze pe cei care au inițiat moțiunea, adică pe PNL. (…) ALDE nu va face parte dintr-un viitor guvern”, a spus Tăriceanu, la Parlament, înainte de votul pe moțiunea de cenzură.

 

Șterea inițială

A fost o noapte extrem de lungă, cu discuţii şi negocieri intense în ambele tabere.

Potrivit Digi24.ro, PSD a reuşit să convingă 10 din 237 semnatari ai moţiunii să nu îşi mai arate sprijinul la momentul votului în plen. Despre patru se ştia de ieri: un parlamentar de la USR nu va fi prezent din motive de sănătate, Oana Bîzgan -deputat independent- este în deplasare, iar Sorin Bota și Emanoil Savin ar putea să nu voteze.

PSD ar fi convins şi doi aleşi ai PMP să nu voteze la moţiune.

Pe de altă parte, Opoziţia a convins nouă parlamentari care nu se regăseau printre semnatari să voteze – trei de la PSD şi şase de la minorităţi.

În concluzie, ar fi 234 de voturi pentru moţiune, cu unul peste limita minimă necesară pentru ca aceasta să treacă.

Cu 24 de ore înainte de votarea moțiunii tensiunea ajunsese la cote maxime. Viorica Dăncilă a ademenit ex-pesediști de la Pro România, la rândul său Ponta a încercat să atragă pesediști, în timp ce useriștii au dat-o dau în scepticism.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.