Scandalul trucării emisiilor poluante în care au intrat Volkswagen și producătorii de sub umbrela acestora afectează licitațiile „cu dedicație”. Administrarea Porturilor Maritime” Constanța este pe punctul să rateze o licitație, dedicată, spun surse din interior, pentru autoturismele Skoda Octavia
În ultimii ani, funcționarii statului au găsit calea de a oferi contracte cu dedicație furnizorilor preferați și de a mima, în același timp, respectarea legii achizițiilor publice prin organizarea de licitații. De aproape zece ani, aceștia întroduc în caietele de sarcini ale licitațiilor condiții aparent absurde, care au însă darul de a elimina din joc potențialii concurenți ai favoriților.
Diferențierea se face mereu, prin „croirea” caietului de sarcini al licitației pe măsura ofertantului „favorit” al organizatorilor licitației. Fie că a fost vorba de Audi pentru parlamentari, Wolkswagen pentru Curtea de Apel sau Jeep Patriot pentru Poliția comunitară, caietele de sarcini ale licitațiilor au conținut taman acele caracteristici „obligatorii” care să le elimine pe celelalte participante care se puteau înscrie la licitație, dar și alte criterii, aberante pentru niște funcționari sau demnitari plătiți din banii contribuabililor: servodirectie electro-mecanică, reglabilă în funcție de viteză, lumini musai cu tehnologie LED, scaunul pasagerului din față reglabil pe înălțime și lombar, geamuri față/spate acționate electric cu senzor de efort – pentru ca nu cumva ca „aleșii” sau directorii să-și prindă mânuțele în geamuri sau chiar geamuri termoizolante în tentă verde.
Licitație cu dedicație
Una dintre cele mai utilizate metode pentru ca reprezentanții autorității să fie siguri„ că o licitație va fi câștigată de cine trebuie, a devenit acum inutilă, ca urmare a scandalului Volkswagen – cel al softului care truchează emisiile de dioxid de carbon din atmosferă. Cel mai fierbinte caz este al licitației organizate de compania națională „Administrarea Porturilor Maritime” Constanța, care a programat pentrun joi, 15 octombrie 2015, o licitație pentru cumpărarea a 14 autoturisme. Din motive obscure, cel mai probabil, „specialiștii” care au întocmit caietul de sarcini au trecut, la condiții obligatorii, ca portbagajul să aibă 580 de litri – taman cât are Skoda Octavia, care, surpriză, se „potrivește”, teoretic, și la toate celelalte caracteristici cerute în caiet.
Cum aceiași specialiști au inclus și prevederea ca motorul să fie Euro 6, caracteristică trucată la mai toate autoturime de sub umbrela Volkswagen, inclusiv Skoda și Seat, șefii achizițiilor publice de la compania din Constanța se dau de ceasul morții să împace capra cu varza sau, dacă doriți, portbagajul cu poluarea. Singura metodă legală ar fi însă anularea licitației și refacerea caietului de sarcini, ne-au spus surse confidențiale din ANRMAP (Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice)
Cetățeanul TV