Edilul-interimar, Răzvan Sava, și aleșii generali liberali discută trecerea Satului Francez și a stadionului Național Arena în patrimoniul Administrației Fondului Imobiliar. Potrivit surselor noastre, aleșii generali liberali au primit ordin să voteze proiectul, intenția fiind dosită într-un proiect de hotărâre care prevede majorarea numărului de posturi în instituțiile subordonate Primăriei Capitalei.
Contactat, edilul-interimar al Capitalei a explicat faptul că cele două obiective ar trebui să fie la AFI, pentru că Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București nu are are obiect de activitate gestionarea de clădiri. „ALPAB se ocupă cu flori, bănci, bărcuțe și spațiu verde. Așa este firesc să le exploatăm și să găsim un bun administrator pentru aceste obiective„, a susținut Răzvan Sava, pentru Cetățeanul.net. În opinia acestuia, nu se mai poate accepta ca stadionul Național Arena să fie gestionat prost, iar vilele din Satul Francez să fie lăsate de izbeliște.
Aleșii generali liberali tac și se feresc să spună cum vor vota
Contactați de cetățeanul.net, consilierii generali liberali se feresc să comenteze inițiativa de a trece cele două imobile sau să explice de ce a fost ea inserată într-un proiect de hotărâre care prevede modificarea numărului de posturi din instituții.
Potrivit surselor noastre, propunerea de trecere a Național Arena și a Satului Francez a fost făcută pentru că ALPAB nu are în obiectul de activitate decât posibilitatea de a închiria, nu și de a concesiona sau înstrăina imobilele deținute.
Scandal pe Satul Francez
Judecătorii de la instanța supremă au decis, la sfârșitul anului trecut, casarea sentinței şi trimiterea cauzei spre rejudecare la aceeaşi instanţă de apel a dosarului istoric „Satul Francez”. Concret, pe 22 octombrie, la Înalta Curte judecătorii au decis ca avocații să depună concluzii în 10 zile, apoi se va decide. Acum, magistrații au dat un verdict istoric: dosarul deschis de omul de afaceri va fi rejudecat.
Din calculele financiare cuprinse în decizia Curţii de Apel Bucureşti, definitivă şi executorie, astăzi, valoarea unui metru pătrat în Satul Francez a depăşit 6.000 de euro, iar omul de afaceri cere despăgubiri record de la Municipalitate: de 168 de milioane de euro.
Povestea dintre Constanda și Primăria Capitalei:
- A început înainte de 2000, când omul de afaceri a cumpărat, de la familia Lincaru, dreptul litigios asupra a 3,3 ha de teren din Satul Francez.
- În 2003, Municipalitatea i-a dat lui Constanda, la schimb pentru Satul Francez, aceeași suprafață în Parcul Bordei
- pentru că a vrut să construiască, iar Primăria s-a opus, Constanda s-a adresat instanței
- după cinci ani, instanța i-a dat câștig de cauză, obligând Consiliul să-i plătească 18 milioane de euro
- ca să nu-i dea banii, Consiliul i-a dat 2,8 ha în Satul Francez și s-a obligat să-i aprobe un PUZ
- în iulie 2011, s-a aprobat anularea înțelegerii și despăgubiri de 200 de milioane de euro
- în noiembrie 2013, Curtea de Apel a scăzut despăgubirile la 160 de milioane de euro
- atât Constanda, cât și Primăria au declarat recurs
- omul de afaceri a făcut o ofertă Primăriei: e dispus să vândă 24.000 de metri pătrați și 15 vile din Satul francez pentru 120 de milioane de euro și să renunțe la despăgubiri în valoare de 168 de milioane de euro.
Stadion de milioane de euro, manageriat prost și părăsit
Municipalitatea a decis sā închidā National Arena, acum aproximativ o lună, dupā ce sute de mii de oameni au fost pusi în pericol de edilii inconștienți ai Capitalei. Cāi de acces prost construite, lifturi care nu merg la destinația comandată și materiale inadecvate folosite la construirea celui mai mare stadion din România.
Cel mai mare stadion din țarā, care a gāzduit zeci de evenimente și la care au participat sute de mii de oameni, nu are aviz de funcționare de la pompieri. Cu alte cuvinte, este departe de a fi sigur în cazul producerii unui incendiu. „Există o problemā de comunicare între subsol și accesul la suprafață. La fel este situația în ceea ce privește parcarea și accesul la suprafațā”, au explicat pentru cetateanul.net surse din cadrul Primăriei Capitalei .
Național Arena, construită la suprapreț
Inaugurat cu mare fast, în anul 2011, de cātre edilul-șef (acum suspendat) al Capitalei, Sorin Oprescu, primul meci pe Național Arena (România – Franța = 0-0) a fost un fiasco, din cauza gazonului impracticabil, iar România s-a făcut de râs atunci în Europa. Nu doar gazonul este problema – aceeaşi firmă, pe aceeaşi bani, a construit în România un stadion asemănător cu cel din Frankfurt, dar la o calitate net inferioară. Cu 126 de milioane de euro, primarul lor a făcut stadionul şi cu alte 45 de milioane, infrastructura de transport care serveşte stadionului. La noi doar stadionul a costat 240 de milioane de euro și arată așa cum știți.
Doar acoperişul, terasa VIP şi chioşcurile exterioare sunt la fel ca la nemţi. Celelalte finisaje sunt de slabă calitate. Betonul folosit de ei e acoperit cu vopsea de bună calitate, la noi dacă verşi un pahar de suc, rămâne pătat, arată o comparaţie făcută de jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor. Construcția Arenei Naționale a costat 240 milioane de euro, în timp ce realizarea Commerzbank Arena din Frankfurt- stadionul identic cu cel de la București, și construit de același concern Max Bogl, în 2005, a costat doar 126 milioane de euro.
Risipa nebună de bani care s-a făcut pentru stadionul de la București poartă semnătura primarului suspendat, Sorin Oprescu.
Cetățeanul TV
DE CE NU TRANSFORMĂ PALATUL PARLAMENTULUI ÎN SPITAL DE NEBUNI?! CĂ AȘEZĂMÂNT PENTRU CHIULANGII ȘI DOBITOCI A FOST SUFICIENT DE MULT TIMP ȘI S-A DOVEDIT A FI INUTIL PENTRU CĂ NU I-A DAT PE BRAZDĂ, BA DIN CONTRĂ DEOARECE AR TREBUI CA ȘI EI SĂ NU MAI FIE STRESAȚI ȘI ASTFEL, SĂ SE SIMTĂ CA ACASĂ! DREPT URMARE, PROPUN CA, VIITORUL SEDIU AL PARLAMENTULUI SĂ FIE LA BERĂRIA GAMBRINUS DEOARECE SUNT SIGUR CĂ DE ACOLO NU VA MAI CHIULI NIMENI IAR MAREA MAJORITATE SE VOR ÎNSCRIE LA TOASTURI! HAI, SERVUS!!