duminică, noiembrie 24, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalLegea care încurajează turnătoria, prioritatea conducătorilor României

Legea care încurajează turnătoria, prioritatea conducătorilor României

-

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a dat marți de știre țării că reexaminarea legii avertizorilor de integritate este una dintre priorităţile acestei legislaturi.

Ea a asigurat că nu vor fi probleme pentru adoptarea acestei legi în Senat, într-o formă care să corespundă exigenţelor europene. „Sper că şedinţa din 1 septembrie va avea pe ordinea de zi punctul cu avertizorii şi vom reuşi să găsim o formă conform exigenţelor pe care Comisia Europeană le are, pe care raportul de ţară pe Justiţie le impune legislaţiei în domeniu. Suntem într-un dialog constant şi cu Ministerul Justiţiei şi cu experţii în domeniu şi vom găsi formula potrivită”, a precizat Gorghiu, după şedinţa Biroului permanent a Senatului.

Imoral = ilegal

După definiția oficială la nivel european, avertizorul de integritate este un informator, adică turnătorul de pe vremea lui Ceaușescu, o persoană care aduce la cunoștința publicului sau autorităților activități imorale sau ilegale petrecute într-un departament guvernamental, o organizație publică sau privată, ori o firmă.

Deși România are încă din 2004 o lege specială privind protejarea avertizorilor de integritate – „Legea nr. 571/2004 privind protecția personalului din autoritățile și instituțiile publice ce dezvăluie încălcări ale legii”, adoptarea unei alte legi pe aceeași temă ne-a fost impusă de Comisia Europeană, prin PNRR. Dacă nu ne conformăm Directivei Europene care încurajează turnătoria, mai ceva ca pe vremea lui Ceaușescu, riscăm să nu mai pupăm banii din PNRR.

La presiunea unor ONG-uri de sorginte neo-marxistă și a procurorului general european Laura Codruța Kovesi, preşedintele Klaus Iohannis a trimis, sfârşitul lunii iulie, Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind protecţia avertizorilor în interes public care abia fusese adoptată de Parlament, pe motiv că unele dintre soluţiile legislative propuse se impun a fi reanalizate. Potrivit şefului statului, având în vedere că protecţia avertizorilor este o componentă importantă a prevenirii corupţiei, o transpunere necorespunzătoare a Directivei europene în domeniu implică riscul declanşării unei proceduri de infringement, cât şi cel al activării mecanismului de condiţionalitate a fondurilor europene de respectarea principiilor statului de drept.

Să se extindă și la privat

Trebuie menționat că legea de protejare a avertizorilor de integritate 571/2004  se aplica numai la personalul din sectorul public, în timp ce salariații din sectorul privat nu erau încurajați și protejați ca să devină turnători. Însă, salariații din sectorul privat pot fi în unele cazuri protejați de legislația generală a muncii sau de legislația de protecție a martorilor, atunci când aceștia întâmpină represalii sau obstacole din cauza informațiilor dezvăluite.

Dar pentru neo-comuniștii de la Bruxelles și București este deja prea puțin!

USR a atacat legea retrimisă Parlamentului de Iohannis la Curtea Constituțională, dar sesizarea a fost respinsă.

Nici Procurorul-şef al Parchetului European (EPPO), Laura Codruţa Kovesi, nu s-a lăsat mai prejos, anunţând că ia în calcul posibilitatea sesizării Comisiei Europene pentru activarea mecanismului de condiţionarea a fondurilor europene de statul de drept în România din cauza modului în care a fost transpusă directiva privind avertizorii de integritate:

 „Principalul motiv de îngrijorare este că aceste dispoziții ar putea avea un efect de demobilizare, descurajând potențialii avertizori  de integritate din România și afectând negativ nivelul de detectare a fraudei din UE. De facto, acest lucru ar duce la o deteriorare a sistemului existent care asigură buna funcționare a serviciilor de anchetă și de urmărire penală în ceea ce privește investigarea și urmărirea penală a fraudei, inclusiv a fraudei fiscale, a corupției sau a altor încălcări ale dreptului Uniunii legate de execuția bugetului Uniunii sau de protecția intereselor financiare ale Uniunii”

Nici ONG-urile neo-marxiste n-au stat cu mâinile în sân!

Mai multe asociații și avertizori de integritate au considerat că Directiva Europeană nu a fost transpusă întocmai în legislația românească și spun că, în actuala formă, raportarea anonimă este exclusă de lege, iar avertizorii anonimi nu beneficiază de nicio protecție, deci sunt pe cont propriu.

Alte prevederi care încalcă drepturile avertizorilor din perspectina ONG-urilor menționate sunt:

@Dispariția principiului bunei-credințe a avertizorului în interes public, cum e cerută în directivă;

@Avertizările de integritate se distrug după doi ani, deși Directiva prevede că acestea se păstrează atât timp cât este necesar și proporțional;

@Unitățile administrativ-teritoriale foarte mici, sub 10.000 de locuitori, nu se pot asocia pentru a aplica legea, contrar recomandărilor din Directivă;

@Companiile sub 50 de angajați din domeniul energiei, pieței de capital, fondurilor de investiții, asigurărilor, pensiilor facultative sunt exceptate de la instituirea sau menținerea de canale interne de raportare și proceduri pentru raportarea internă și pentru întreprinderea unor acțiuni subsecvente;

@Legea adoptată de Parlament a scăzut cu două treimi amenda pentru dispunerea, de cel puțin două ori, a unor represalii în considerarea aceleiași raportări;

@Avertizorii au dreptul de a divulga public informațiile privind încălcarea legii doar după trei luni și doar dacă au raportat intern în prealabil.

Încet dar sigur, dacă vom sta cu mâinile în sân, ne vom pomeni cu mai mulți turnători decât pe vremea Republicii Socialiste România!

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

ANAF dă prime uriaşe angajaţilor care execută mai mulţi români

0
Angajații ANAF vor încasa prime echivalente cu cel mult trei salarii de bază (calculate în funcție de salariul funcționarului căruia i se acordă prima), potrivit informațiilor obținute de către Profit.ro. CITEŞTE ŞI: ANAF a pierdut un proces după ce...