Legăturile lui Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor, cu ”Grupul Murfatlar”, care a păgubit statul cu 600 de milioane de lei

Ionut Misa

Tocmai Ionuț Mișa, ministrul Finațelor din cabinetul condus de Mihai Tudose, conducea instituțiile care trebuie să verifice fiscal grupul de firme Murfatlar între 2010 și 2014, atunci când producătorul de băuturi alcoolice prejudicia statul cu sute de milioane de lei. Mai mult, demnitarul are o pasiune comună cu doi dintre acționarii Murfatlar, iar singura slujbă din domeniul privat a fost la o SRL care era co-acționar cu o fermă vitinicolă a producătorului de vin din Constanța.

Grupul de firme din jurul mărcilor Murfatlar a păgubit, conform DNA, bugetul public cu 600 milioane de lei în perioada 2010-2014. În acest inteval, noul ministru al Finanțelor, Ionuț Mișa, era șeful Direcției de Finanțe Publice Constanța sau director general la direcția de Mari Contribuabili din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Altfel spus, avea în fișa posturilor – atât pe funcția din Constanța, cât și pe cea ulterioară din București – responsabilitatea să știe ce se întâmplă la Murfatlar.

Citește și DNA. Cum a fost prejudiciat statul cu 600 de milioane de lei de către grupul de firme Murfatlar

Ionuț Mișa este ministrul de Finanțe care a anunțat eronat naționalizarea pensiilor private, de-a lungul carierei el lucrat mai mereu la stat. Am încercat să luăm legătura cu ministrul Finanțelor, însă acesta nu a răspuns pe numărul de telefon pe care îl avea.

Datoriile Murfatlar s-au adunat odată cu numirea lui Mișa

Conform propriului CV, Ionuț Mișa a ajuns șef la Administrația Finanțelor Publice Constanța pe 17 aprilie 2009, poziție de unde s-a ocupat de organizarea și coordonarea activității de colectare a veniturilor bugetului de stat, administrate de ANAF.

Tot atunci, conform datelor din ancheta Direcției Naționale Anticorupție (DNA) privind Murfatlar, cei patru acționari – George Ivănescu, Emanuel Dobrănăuțeanu, Ion Șerban Dobrănăuțeanu și Cătălin Bucura – ar fi început să prejudicieze statul (în perioada când Mișa se afla la conducerea Fiscului constănțean).

În perioada 2010-2014, patru societăți cu activitate de producere și comercializare a băuturilor alcoolice, deținute sau controlate de Ivănescu George, Bucura Cătălin și de alte persoane, au produs un prejudiciu total de 597.218.168,76 lei (aproximativ 132 milioane de euro) bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligațiilor fiscale. Activitatea infracțională s-a desfășurat în condițiile în care funcționarii publici din cadrul autorităților fiscale și vamale competente fie nu au îndeplinit actele la care erau obligați prin atribuțiile de serviciu, fie au îndeplinit asemenea acte în mod defectuos”, au precizat anchetatorii DNA.

Schemă: cum a păgubit Murfatlar bugetul de stat
Schemă: cum a păgubit Murfatlar bugetul de stat

Procurorii anchetează în acest dosar doar funcționari de la Finanțe care au semnat acte prin care statul a fost păgubit de grupul Murfatlar. Ionuț Mișa nu este anchetat în această cauză, fiind suspectați cinci înalți funcționari din cadrul ANAF de fapte de abuz în serviciu prin care aceștia au sprijinit grupul Murfatlar să evite plata datoriilor de sute de milioane de lei.

Nici de la Mari Contribuabili, ministrul Mișa nu a descoperit nimic

Deși a plecat, în 2013, de la conducerea Finațelor din Constanța, Mișa a ajuns pe o funcție care are legătură tot cu verificarea afacerilor Murfatlar România. Pe 13 februarie 2013, Mișa a ajuns director general la Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, unde avea responsabilități privind coordonarea si organizarea activității de control fiscal și activității de administrare fiscală. A stat pe acest scaun patru ani, până pe 16 ianuarie 2017, când a fost uns secretar de stat în Ministerul de Finanțe, iar de la sfârșitul lui iunie a ajuns și ministru.

Murfatlar
Dosarul Murfatlar. Ferma viticola din se intinde pe 3.100 de hectare de vie

La privat, în jurul Murfatlar

Apropierea de Murfatlar are rădăcini încă și mai adânci, încă de când Ionuț Mișa a lucrat, timp de aproape un an, în mediul privat. Astfel. în 1998, la vârsta de 23 de ani, Mișa a fost economist la un srl din județul Constanța, Agroservice (de unde s-a mutat, în 1999, la Primăria Constanța, unde s-a ocupat de taxe și impozite până în 2004).

În perioada în care a lucra, ca economist, la Agroservice, firma era acționară, la rândul ei, într-o altă companie locală – Europlus SA Constanța, conform datelor obținute cu ajutorul aplicației termene.ro. O altă societate acționară în cadrul Europlus era Vitivinicola, devenită ulterior, după privatizarea din 2000, Vie Vin Murfatlar, prima piesă în construirea, ulterior, a rețelei de firme Murfatlar.

N.R Asociația Agricolă Isagri din comuna Poșta Câlnău, județul Buzău, cumpăra în anul 2000, în cadrul procesului de privatizare, Vie Vin Murfatlar, cu 2.150 de hectare de vie, de la Ministerul Agriculturii condus atunci de ministrul Ioan Avram Mureșan. Suma oferită de Isagri a fost de 30 de milioane de lei (altfel spus 14,34 milioane de euro la cursul BNR din acel an). Asociația agricolă era condusă de președintele consiliului de administrație, George Ivănescu.

 

Murfatlar
Ion Șerban Dobronăuțeanu, vicepreședinte al federației europene de șah

Pasiune comună: șahul

Două pasiuni are Ionuț Mișa, șahul și înotul. Prima dintre ele este una comună cu cea a acționarilor de la Murfatlar. Ministrul Finanțelor este un jucător profesionist, legitimat, fiind candidat la titlul de maestru, conform propriul CV, titlul care poate fi oferit de Federația Română de Șah.

Șeful forului de specialitate între 2006 și 2010 a fost Ion Șerban Dobronăuțeanu (n. 1968). Acesta este unul dintre jucătorii de șah importanți din România, fost președinte al Federației Române de Șah (între 2006-2010) și vicepreședinte al federației europene de specialitate. Și fratele său, Emanuel Dobronăuțeanu este un jucător experimentat de șah. Cei doi sunt acționari în grupul de firme Murfatlar, cel care a prejudicat statul cu 600 de milioane de lei în timp ce Ionuț Mișa era coordonatorul instituțiilor care trebuie să controleze Murfatlar România.

Reamintim că am încercat să luăm legătura cu Ionuț Mișa pentru a ne preciza poziția sa, însă până în acest moment nu am reușit.

 

Cetățeanul TV

2 COMENTARII

  1. Daca va intereseaza date si informatii despre Misa Ionut si legaturile cu mafia Murfatlar dar si implicatiile insolventei , procurori DNA , politisti , administrator judiciar, lasati-mi un numar de telefon al dlui Pavalasc dati un email si va contactez eu pe nr de telefon pe care mi-l lasati
    Date ai informatii reale si bomba…
    O zi buna

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here