Klaus Iohannis la învestirea Cabinetului Tudose: aţi băgat ţara în criză fiindcă nu aţi ştiut să guvernaţi

Summitul European al Regiunilor şi Oraşelor

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, după ceremonia de depunere a jurământului de către Cabinetul Tudose, că alianța PSD-ALDE a băgat ţara în criză, fiindcă nu a ştiut să guverneze. “Aţi băgat ţara în criză fiindcă nu aţi ştiut să guvernaţi”, a spus Iohannis.

“Domnule prim-ministru, onoraţi miniştri, va doresc mult succes.  Noi, românii, şi dumneavoastră, Guvernul, avem mare nevoie de un succes guvernamental. Au trecut abia şase luni de când ne-am întâlnit aici pentru a învesti un Guvern PSD-ALDE după ce au fost câştigate alegerile parlamentare de către această coaliţie. O formulă scurtă, foarte scurtă, care ar caracteriza aceste prime şase luni ar putea suna – aţi băgat ţara în criză fiindcă nu aţi ştiut să guvernaţi. Că a fost vina sau că este vina fostului prim-ministru, care nu s-a pus singur acolo, dar din păcate nu a ştiut să plece singur, sau a altcuiva, nu e o analiză pe care trebuie să o fac eu sau românii”, a spus şeful statului, după ceremonia care a avut loc la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis i-a atenţionat pe noii miniştri, că nu vrea să mai vadă “sincope” de genul OUG 13, cerând ca ei să guverneze responsabil şi să respecte angajamentele României în faţa partenerilor externi. “Vă solicit să guvernaţi în aşa fel încât să ne încadrăm în marja de deficit de 3%. Vă solicit să guvernaţi în aşa fel încât românii să aibă garanţia că Guvernul României apără şi promovează statul de drept. Nu-mi doresc niciodată să mai avem sincope de tipul Ordonanţei 13”, a spus Klaus Iohannis, la ceremonia de depunere a jurământului.

El le-a cerut miniştrilor să facă “tot ce este necesar” pentru a arăta partenerilor  din NATO, din UE “că suntem oameni serioşi, suntem o ţară serioasă”. “Dovediţi că ştim să respectăm angajamentul de 2% pentru cheltuieli de Apărare, aşa cum am promis aliaţilor din NATO. Dovediţi că suntem capabili să ţinem deficitul bugetar sub control, să promovăm investiţii publice şi private, să avem în continuare creştere economică, aşa cum ne-am angajat faţă de partenerii din UE”, a mai spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: terminați cu ”ţopăiala fiscal-bugetară”!

Șeful statului a cerut Guvernului să înceteze ”ţopăiala fiscal-bugetară” şi să respecte toate angajamentele pe care România şi le-a asumat faţă de ţările partenere şi aliate din Uniunea Europeană şi NATO.

”Stimaţi pesedişti, aldişti, udemerişti, vă rog să terminaţi cu această ţopăială fiscal-bugetară! Taxa de solidaritate… Fiţi solidari cu românii şi guvernaţi responsabil! Vă solicit să guvernaţi în aşa fel în cât să ne încadrăm în marja de deficit de 3%, să guvernaţi în aşa fel încât românii să aibă garanţia că Guvernul apără şi promovează statul de drept. Nu-mi doresc niciodată să mai avem sincope de tipul OUG 13”, s-a adresat miniştrilor preşedintele Klaus Iohannis în discursul ce a urmat ceremoniei depunerii jurământului de către noul Guvern.

Potrivit lui Iohannis, noi taxe se anunţă pentru români, noi impozite. “După ce am promulgat legea prin care cresc salariile, deja se anunţă contramăsuri”, a afirmat preşedintele, care a remarcat că programul de guvernare este schimbat în puncte sensibile.

“În şase luni schimbăm de la reduceri de taxe, la reintroduceri de taxe, de la creşteri de salarii, la taxă de solidaritate. Un astfel de comportament cu certitudine nu se încadrează în ceea ce se cheamă predictibilitate fiscală”, a subliniat Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ