Jurnalist american: Klaus Iohannis s-a dus degeaba la Consiliul European! România, doar „palavre” în problema imigranţilor din Mediterana

klaus iohannis la alba iulia Klaus Iohannis a făcut o nouă gafă de protocol

Klaus IohannisKlaus Iohannis s-a dus degeaba a reuniunea extraordinară a Consiliului European consacrată imigraţiei via Mediterana, a dezvăluit la primele ore ale zilei de vineri eurodeputatul Cristian Preda.

El citează în acest sens o postare pe Twitter a jurnalistului american Ryan Heath de la Politico: „Şapte state membre nu s-au angajat cu nimic în ce priveşte operaţiunile convenite la Consiliul European: acestea sunt România, Bulgaria, Austria, Malta, Estonia, Slovacia, Olanda”.

După reuniunea extraordinară a Consiliului European,, preşedintele Klaus Iohannis a ieşit cu o declaraţie publică prin care a subliniat că este necesară solidaritatea cu statele riverane Mării Mediterane în privința migranților și a spus că România este dispusă, dacă i se va cere acest lucru, să trimită mai mulți experți în zonă.

„În intervenția pe care am avut-o am subliniat necesitatea solidarității cu statele membre care au povara cea mai mare de dus, țări riverane Mării Negre, am arătat importanța și necesitatea creșterii bugetului Frontex pentru acțiunile din zonă și faptul că noi sprijinim acest demers, am arătat că România este foarte implicată deja acum în Frontex, dar România este dispusă, dacă se solicită, să trimită mai mulți experți în zonă”, a declarat cetățeanul Klaus Iohannis.

Preşedintele a precizat că a subliniat în intervenția sa că pe termen mediu și lung este foarte important să se lucreze la cauza acestui fenomen, care este sărăcia din țările din Africa. „Este necesar un sprijin pe termen lung pentru a ajuta țările din zona africană în dezvoltarea lor și pentru a elimina astfel rădăcina acestui fenomen. Am subliniat că este extrem important ca această chestiune să fie discutată cu țările africane și arabe pentru a găsi soluțiile cele mai potrivite”, a adăugat Klaus Iohannis.

Cristian Preda analizează declaraţia făcută de Klaus Iohannis după Consiliul European. „Declarația nu are legătură cu cele trei mari probleme foarte concrete discutate:

– sporirea mijloacelor materiale folosite în operațiunile de salvare,

– intervenția – inclusiv prin servicii de informații – în țările unde s-au construit rețelele care vând traversarea Mediteranei

– definirea unor cote pentru distribuirea imigranților care supraviețuiesc traversării în toate statele membre”, a mai scris eurodeputatul pe Facebook.

Acesta a comentat şi modul de deplasare la Bruxelles utilizat de şeful statului român: „Putea să nu închirieze avionul (prezidenţial – n.red.) și să ia o cursă de linie. Pleca la 7h20 și ajungea la timp”.

Fonduri triple pentru patrularea maritimă pe Mediterana

Klaus Iohannis
Tragediile de pe Mediterana vor fi evitate fără sprijin românesc

Chiar şi fără implicarea celor şapte state, printre care şi România, la Bruxelles s-au luat joi seara decizii cruciale pentru stăvilirea imigraţiei via Mediterana.

Uniunea Europeană va tripla fondurile pentru patrularea maritimă în Mediterana, a anunțat joi seara la Bruxelles cancelarul german Angela Merkel, după reuniunea extraordinară a Consiliului European pe tema crizei provocate de creșterea masivă a numărului de imigranți ilegali dinspre nordul Africii.

Astfel, operațiunea de supraveghere și salvare maritimă Triton va avea un buget anual de 120 milioane de euro, față de 36 de milioane în prezent.

”Vrem să ne mișcăm repede. Astfel, vom tripla resursele financiare pentru misiunile Frontex din Mediterana. Din punctul de vedere al Germaniei, pot adăuga că, dacă se ajunge la concluzia că fondurile sunt insuficiente, va trebui să discutăm din nou. Banii nu trebuie să fie un obstacol în acest caz”, a adăugat Merkel.

 

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că UE va analiza mijloacele de găsire și distrugere a navelor folosite de traficanții de persoane, își va accelera eforturile de a stopa potențialii imigranți care încearcă să ajungă în Libia (dinspre Africa subsahariană) și va simplifica procedurile pentru viză și azil.

La rândul său, premierul maltez Joseph Muscat a afirmat că țările din Uniunea Europeană și statele africane vor organiza în acest an un summit special consacrat provocărilor reprezentate de migrația ilegală dinspre Africa spre Europa. Muscat a adăugat că liderii statelor membre UE au convenit să ezmembreze rețelele de trafic de persoane.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.