Fostul judecător Corneliu Bogdan Ion-Tudoran, cel care a „măcelărit” dosarul Băneasa, a dat în judecată Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității direct de pe patul Spitalului Obregia. El se ascundea acolo de procurorii SIIJ, internarea fiind făcută sub pretextul că este bolnav psihic.
Investigație realizată de Cătălin Antohe și Sorin Ghica
Tudoran vrea ca CNSAS să-i dea adeverință de necolaborare cu Securitatea. Dosarul are termen de judecată pe 16 martie 2020.
Motivarea de la Psihiatrie a plagiat rechizitoriul procurorilor
Corneliu Bogdan Ion-Tudoran, fost judecător al Curții de Apel București, a căpătat o tristă celebritate după ce a decis confiscarea terenurilor din Băneasa ale Universității de Știinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV), încălcând grav dreptul de proprietate privată.
La fel de grav este că judecătorul a ticluit motivarea sentinței în care a soluționat latura civilă din dosarul Băneasa (mare parte copiată cuvânt cu cuvânt din rechizitoriul procurorilor), dintr-o rezervă a Sanatoriului din Predeal, unde se internase pentru a fugi de o anchetă penală a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).
La data respectivă, Ion-Tudoran nici măcar nu mai era judecător, decretul de pensionare a acestuia, semnat de președintele Klaus Iohannis la 19 septembrie 2019, fiind publicat în Monitorul Oficial.
Ce a cerut Ion-Tudoran foștilor colegi
În timp ce era spitalizat la Psihiatrie, refuzând să fie audiat de procurorii SIIJ pe motiv că se află sub influența unui episod depresiv sever și a medicamentelor psihotrope (Anxiar, Arketis, Mirtazapina), Ion-Tudoran a fost însă suficient de lucid pentru a scrie cu propria mână o serie de documente.
Concret, la data de 1 octombrie 2019, zi în care presa a descoperit că era internat la Psihiatrie, Corneliu Bogdan Ion-Tudoran a redactat și semnat o acțiune în contencios administrativ prin care a solicitat Curții de Apel Bucuresti emiterea unei hotărâri care să ateste faptul că nu a fost colaborator al fostei Securități. Decizia îi era necesară pentru a primi și pensia de serviciu, specială.
Ziarul Cetățeanul prezintă în exclusivitate documentele depuse de fostul judecător la Curtea de Apel București, în care a dat în judecată Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS).
CITEȘTE ȘI: Adevărul despre dosarul Băneasa. Erori judiciare orchestrate de un judecător internat la Psihiatrie
Ce-și face omul cu mâna lui…
Ion-Tudoran a uitat că este bolnav psihic ce tocmai traversează un episod depresiv sever și a scris cu mâna lui acțiunea depusă la instanță.
Ulterior, tot când figura internat la Obregia, Ion-Tudoran a plătit și o taxă judiciară de timbru, în valoare de 150 de lei, pe care a achitat-o, în data de 4 octombrie 2019, ora 9.53, la Direcția Generală Impozite și Taxe Locale a Sectorului 1.
„Prin adeverinţa nr. 2069 din data de 12 martie 2019, C.N.S.A.S. a adeverit că nu există date ori documente din care să rezulte calitatea mea de lucrător sau colaborator al Securităţii, în sensul O.U.G. nr.24/2008 şi al Legii nr.23/2008.
Această adeverinţă a fost eliberată ca urmare a cererii de verificare nr. P1674/18/25.09.2018, adresată C.N.S.A.S.
În cauză, s-a întocmit nota de constatare nr. Dl/1/1642/26.11.2018. prin care am fost verificat la cerere, în calitate de judecător la Curtea de Apel Bucureşti”, și-a început Ion-Tudoran „pledoaria” către foștii colegi.
CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Dosarul Băneasa. Sentința lui Tudoran, contrazisă de hotărârile Înaltei Curți
El a cerut instanței să dea o hotărâre care să ateste că nu a colaborat cu fosta Securitate.
„Vă solicit pronunţarea unei hotărâri, prin care să se constate că NU am avut calitatea de lucrător sau colaborator al Securităţii”, se mai arată în document.
Dosarul Băneasa, făcut praf de judecătorul Ion-Tudoran
Deși mai multe legi în vigoare, dar și hotărâri judecătorești irevocabile, au consfințit că terenul din Băneasa era proprietatea privată a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară București, judecătorul Ion-Tudoran a urzit o poveste dubioasă pentru a demonstra cu orice preț o așa-zisă proprietate publică a statului și a naționaliza din nou terenurile asupra cărora statul nu avea drept legal de proprietate.
După ce a dat sentințele aberante din dosarul Băneasa – atât latura penală cât și cea civilă, judecătorul, poreclit Zeus și din cauza atitudinii sale în instanță, a ajuns să fie vânat de procurori într-un dosar în care, la rândul său, este cercetat pentru mai multe fapte care au legătură atât cu bunurile sale, cât și cu activitatea desfășurată în calitate de magistrat. Acuzațiile vizeaze infracțiunile de trafic de influență, fals în declarații și efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția.
Cetățeanul TV