vineri, noiembrie 22, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalJudecătorul din dosarul Băneasa și-a făcut vilă „la negru”, fără autorizație

Judecătorul din dosarul Băneasa și-a făcut vilă „la negru”, fără autorizație

-

În România, legea este numai pentru desculți. Judecătorul Corneliu Bogdan Ion Tudoran de la Curtea de Apel București și-a ridicat case în sectorul 1 al Capitalei fără autorizație de construire, fără să plătească taxa de autorizare, fără facturi de lucrări și cu muncitori aduși „la negru” de la firme ale persoanelor din cercul de apropiați. Adică ilegal! Mai mult, judecătorul Tudoran plătește impozit la primărie doar pentru cocioabele cumpărate înainte să le supraetajeze și să le transforme la standardele cuvenite unui magistrat. Asta în termeni populari se numește și evaziune fiscală.

Ziariștii de la Cetățeanul i-au adresat întrebări soției judecătorului, Doina Ion-Tudoran, coproprietară a imobilelor, atât pe WhatsApp cât și pe mailul oficial de la Consiliul Concurenței unde este director. Până la ora publicării investigației de presă nu am primit niciun răspuns. Puteți citi întrebările la finalul articolului.

Articol realizat de Cătălin Antohe și Sorin Ghica

Ion Tudoran este judecătorul care a inventat probe în celebrul dosar Băneasa, ca să justifice confiscarea terenurilor și a clădirilor celui mai mare complex comercial din România.

„Zeus” Ion Tudoran, probleme în „Olimp”

Supranumit Zeus, din cauza atitudinii sale în instanță, judecătorul Corneliu Bogdan Ion Tudoran nu mai dă doi bani pe lege în afara tribunalului. În strada Dumitru Zosima, unde „Zeus” Ion Tudoran și-a construit propriul Olimp, „legea e doar pentru pulifrici”, cum ne-a spus unul dintre locatarii de pe aceeași stradă cu judecătorul. Potrivit dexonline.ro, pulifrici = individ neînsemnat.

În timp ce împărțea dreptatea în sala de tribunal, judecătorul și-a ridicat casele fără autorizație de construire, potrivit răspunsului oficial de la Primăria Sectorului 1. Tot „împărțitorul dreptății” Corneliu Bogdan Ion Tudoran plătește și azi impozit pe construcțiile vechi pe care le-a cumpărat în 1998, cu suprafață și valoare mult mai mici decât sunt în realitate.

Casă veche cu WC  în fundul curții

În anul 1998, judecătorul Corneliu Bogdan Ion Tudoran și soția sa Doina Ion Tudoran, director în cadrul Consiliului Concurenței, au cumpărat două imobile în București, în strada Dumitru Zosima, situate unul lângă celălalt, în suprafață totală de circa 300 de metri pătrați. Potrivit datelor din registrele oficiale ale sectorului 1, cele două proprietăți erau formate dintr-o casă veche, cu două camere, bucătărie, cămară, baie și un WC în curte, respectiv un corp de clădire cu două camere, hol și baie.

Evident, valoarea proprietății, pentru care judecătorul a plătit mai puțin de 20.000 de dolari, nu era dată de clădirile vechi, cu WC în curte, ci de poziția proprietăților, nu departe de Piața Victoriei.

După ce le-a cumpărat, judecătorul a transformat cocioabele într-un adevărat palat. Dar „Zeus” nu a procedat la fel ca românii de rând. Adică să meargă la Primărie și să depună documentația pentru obținerea unei autorizații de construire. Noile construcții au fost făcute fără a fi autorizate, după cum o dovedesc datele obținute de la Primăria Sectorului 1. Ilegalitatea este evidentă iar ziarul Cetățeanul solicită organelor abilitate legal să verifice dacă nu este și o infracțiune. Asta doar în cazul construirii fără autorizație.

Vilele, ridicate gratis cu muncitorii lui Chinezu

Pe locul cele două căsuțe au apărut două noi case – una mansardată, iar alta cu etaj, dotate cu tot confortul. Pentru aceste lucrări – neautorizate, după cum ne-au confirmat chiar apropiați ai judecătorului, Ion Tudoran nu a apelat la o firmă de construcții, care i-ar fi cerut documentația de urbanism, i-ar fi încheiat contract, ar fi emis facturi pentru care să plătească impozite și taxe la buget.

Ion Tudoran
Soții Doina și Corneliu Bogdan Ion Tudoran, la chef cu „Chinezu”. Muncitorii Autovit au lucrat gratis la vila judecătorului

„I-am adus muncitori judecătorului. Nici apă de băut nu le dădea”

Potrivit surselor Cetățeanul, la ridicarea caselor din strada Dumitru Zosima au lucrat muncitori de la Autovit, de la Târgul Aleea Castanilor și Piața Delfinului, deținute în timp de frații Florea și Cornel Pârvu (zis „Chinezu”), parteneri de afaceri ai lui Ion Tudoran. Lucrările ar fi fost făcute gratis, spune o sursă din anturajul judecătorului, care s-a ocupat chiar cu aducerea constructorilor.

„A luat o casă tip vagon, doar cu parter, a dat-o jos, a reconstruit-o aproape de la temelie. Nu putea să pună placă de beton peste o casă veche și șubredă. I-am adus muncitori acolo, și ca o picanterie, nici apă de băut nu le dădea. Spuneau oamenii că îi muncește de le sar ochii din cap, «ne ține peste program măcar de ne-ar da apă și ceva de mâncare». Nici nu-i plătea, că erau plătiți de alții”. Aceeași sursă ne-a spus „Lucrările au fost făcute în 2003 – 2004, când se lucra și la Autovit. O parte dintre muncitori au fost luați de la Autovit, alții de la Piața Delfinului și Aleea Castanilor”. Au trecut aproape 20 de ani, dar nici judecătorul nici soția sa, coproprietar, nu au anunțat la primărie adevărat suprafață construită, pentru care să plătească impozit.

Despre legăturile judecătorului Corneliu Bogdan Ion Tudoran cu frații Pârvu, ziarul Cetățeanul a relatat AICI și AICI.

Cum este trecută în Cartea Funciară vila cu etaj a lui Tudoran

Informațiile obținute de ziarul Cetățeanul de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară confirmă că unul dintre cele două imobile proprietate a judecătorului a avut un singur nivel, nu două câte numără în prezent vila lui Ion Tudoran. „Apartament parter compus din 3 camere plus dependințe cu o suprafață totală de 88,68 metri pătrați”, se menționează în Cartea Funciară.

Prima casă a judecătorului figurează în actele oficiale doar cu parter (foto google maps)

Mai mult, în document se specifică faptul că singura autorizație de construire emisă pe imobilul respectiv datează încă din 1957, pe numele foștilor proprietari: „Autorizația de construire nr. 2.Z-AUT/15.04.1957 emisă de Sfatul Popular al Capitalei – Direcția de Arhitectură și Sistematizare”.

Cea de-a doua casă lipită de prima (o puteți distinge în stânga pozei) este chiar cea de care vorbea sursa – o casă tip vagon, pe care judecătorul Tudoran a reconstruit-o și înălțat-o cu un etaj tip mansardă. Tot fără autorizație de construire! Am reușit să obținem o imagine, din aceeași sursă, care dovedește că și cocioaba cu parter și WC în curte a fost supraetajată.

Primăria Sectorului 1: Pe adresele lui Ion Tudoran nu au fost eliberate niciodată documentații de urbanism

Ziarul Cetățeanul a solicitat Primăriei Sectorului 1 lista documentațiilor de urbanism eliberate la adresa din Strada Dumitru Zosima, din anul 1998, atunci când Ion Todoran a cumpărat imobilul, și până în prezent. Răspunsul autorităților de sector nu lasă loc de dubiu: judecătorul Tudoran nu a cerut niciodată autorizații pentru mansardare și înălțarea clădirii cu un etaj.

Ion Tudoran

„Din verificările efectuate în baza de date a Biroului Reglementări Urbanistice și Arhivă, în depozitul de arhivă al instituției precum și consultând listele de inventar emise de către Primăria Sectorului 1, a rezultat că pentru imobilele situate în Strada Ing. Zosima Dumitru, primarul Sectorului 1 nu a emis nicio documentație de urbanism, respectiv certificat de urbanism și/sau autorizație de construire/desființare, PUD sau PUZ, în perioada 1998-2022, până la data prezentului răspuns, ne-au transmis oficialii Primăriei Sectorului 1.

Soția judecătorului nu dă nicio explicație

Deși suprafețele construite s-au dublat practic, familia judecătorului plătește impozit pe construcțiile vechi.

De altfel, în declarațiile de avere depuse la Consiliul Concurenței, directoarea Doina Ion Tudoran a fost foarte evazivă. Ea a menționat doar „casă de locuit 300 mp”, fără a defalca cele două imobile alăturate și fără a menționa, după cum puteți vedea mai jos, suprafața de teren intravilan aflată în proprietate (la fel apare și în declarațiile de avere ale judecătorului). Tot de la Primărie am aflat că familia Tudoran ar plăti impozit pentru o suprafață construită de doar circa 160 de metri pătrați.

Ion Tudoran

Întrebări la care trebuie să ceară răspunsuri autoritățile statului

Se poate spune că așa cum a făcut Tudoran au mai făcut și alții. Este adevărat, din păcate, dar aici sunt circumstanțe agravante. Corneliu Bogdan Ion Tudoran era cel care era pus să dea sentințe de condamnare la închisoare pentru toți cei dovediți că au încălcat legea. O dată ce își dădea jos roba de judecător același Tudoran își bătea joc de legile țării și le încălca cu bună știință. Iată ce trebuie elucidat:

  • Construirea ilegală a caselor (fără autorizație de construire) de către judecătorul Tudoran este și infracțiune?
  • A plătit legal, pe factură, judecătorul Tudoran pentru materialele de construcție folosite (beton, armături etc…)?
  • Dacă nu a plătit legal, care sunt firmele care au făcut evaziune fiscală?
  • Muncitorii aduși la lucru la casele lui Tudoran au avut contract și instructaj de protecția muncii pentru lucrări?
  • Dacă nu, cum își permite un judecător să angajeze muncitori „la negru”?

Întrebările adresate Doinei Ion Tudoran

Am încercat în mod repetat și am insistat pentru a obține un punct revedere de la Doina Ion Tudoran referitor la imobilele din strada Dumitru Zosima, dar nu am primit niciciun răspuns. Facem precizarea că vom publica punctul de vedere după ce ne va fi remis.

„1.     După cumpărarea locuințelor ați ridicat clădirea de la nr… cu un nivel (mansardare). Ne puteți spune în ce an ați ridicat-o și numărul autorizației de construire?

2.       În cazul în care dețineți un asemenea document vă rugăm să ne spuneți cu ce firmă ați realizat lucrarea de construcție sau dacă ați făcut-o în regie proprie?

3.       După ridicarea construcției ați declarat la Primărie noua suprafață construită și ați plătit impozit pentru suprafața în cauză?

4.       În declarațiile Dvs. de avere apare invariabil clădiri 300 m.p., dar nu este înscris și terenul din Dumitru Zosima. Cumva această suprafață este cea a terenurilor aferente proprietăților, nu suprafața construită a proprietăților?

5.       Dacă 300 de metri pătrați este suprafața construită, cum explicați că la Primărie plătiți impozit doar pentru puțin peste jumătate din suprafața declarată?”

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

AEP şi-a cumpărat masă cu 32.000 de euro şi scaune cu câte 500 de euro unu

0
Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă au cumpărat la finalul lunii trecute, în toiul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, o masă în valoare de peste 32.000 de euro și 32 de scaune cu 500 de euro bucata...