sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalJudecătorii i-au dat peste mână procurorului DIICOT care-l protejează pe evazionistul Edu....

Judecătorii i-au dat peste mână procurorului DIICOT care-l protejează pe evazionistul Edu. CETĂȚEANUL a avut dreptate!

-

Celebrul evazionist orădean Dorinel Edu, despre ale căruia „isprăvi” CETĂȚEANUL a scris pe larg în luna aprilie, a primit marți ceea ce merita de la judecătorii Curții de Apel Oradea, care nu s-au lăsat impresionați de faptul că inculpatul este protejat de ani buni de către procurori.

Citește și Atenție, judecători! Evazionistul Edu le-a căzut cu tronc procurorilor din Oradea

Mai mult, judecătorii l-au făcut de râs pe procurorul Radu Morar Herlea de la DIICOT Oradea care stabilise, printr-o „inginerie” judiciară, că prejudiciul produs statului de Dorinel Edu este de 28 miliarde de lei și nu 36 de miliarde cum se arată în raportul de expertiză de la dosar. Demn de preciazt este că, întrebat de judecători, procurorul de ședință nu a știut să spună cât este prejudiciul provocat de evazionistul Edu.

Bonus de la procuror: Pedepse cu suspendare

După cinci ani de tergiversări, în 2021, procurorul Radu Morar Herlea a clasat infracțiunile de grup infracțional organizat, spălare de bani, delapidare și o parte din infracțiunile de evaziune fiscală care-l priveau pe Dorinel Edu. Mai mult, a disjuns față de autori necunoscuți, a trimis la parchetele de pe lângă tribunale și a păstrat doar partea de dosar privindu-i pe Dorinel Edu și pe fiul acestuia Viorel Edu, făcând astfel să dispară acuzația de grup infracțional organizat, care trebuie să aibă minim trei persoane implicate.

Apoi, procurorul Morar Herlea a încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu cei doi, primind fiecare pedepse cu suspendare, lucru imposibil fără „ingineriile” omului legii.

Acesta nu i-a reținut fiului Viorel complicitatea la evaziunea de 36 milioane lei (sumă care apare în raportul de expertiză de la dosar), încheind acord de recunoaștere doar pentru evaziune cu un prejudiciu de 757.317 lei, dosar 150/D/P/2021, validat de Tribunalul Bihor (dosar 2268/111/2021).

Deși prejudiciul stabilit în dosar prin suplimentul de expertiză este de 36 milioane lei, în acord se reține suma de 28 de milioane lei, prejudiciu calculat printr-un „Raport de clarificare a raportului de expertiză”, act nemaiîntâlnit în practica judiciară, întocmit de același expert care a realizat și suplimentul de expertiză.

Foarte interesat este și că ANAF, parte civilă în dosar, nu a avut obiecții privind diminuarea prejudiciului, nu a solicitat penalități și nu s-a prezentat la niciun termen de judecată din dosar.

Tot „jocul” procurorilor a fost făcut pentru că în 2022 s-ar împlini termenul de prescripție pentru faptele cercetate, operațiunea de potejare a lui Dorinel Edu pornind din 2010, când DNA Oradea a întocmit dosarul 61/P/2010.

Numai că, marți, judecătorii Tribunalului Bihor le-au planul peste cap, considerând că pedeapsa propusă – 3 ani și 6 luni de închisoare, cu suspendare pe un termen de supraveghere de 8 ani şi 6 luni – este „nejustificat de blândă prin raportare la lipsa de severitate a sancţiunii în raport cu prejudiciul deosebit de însemnat cauzat de inculpat”.

Sentința de marți a Curții de Apel Oradea:

Respinge excepţia nulităţii absolute a acordului de recunoaştere a vinovăţiei, invocată în cauză.

În baza art. 485 alin. (1) lit. b) C.proc.pen. respinge acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat între DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea și inculpatul EDU DORINEL, privind săvârșirea infracțiunii de de evaziune fiscală în formă continuată (160 acte materiale), prev. de art 9 alin 1 lit c și alin 3 din Legea 241/2005 cu aplic. art 41 alin 2 vCp, art 19 din Legea 682/2002 rep și art 5 Cp., întrucât soluţia cu privire la care s-a ajuns prin acordul de recunoastre a vinovăţiei este nejustificat de blândă prin raportare la lipsa de severitate a sancţiunii în raport cu prejudiciul deosebit de însemnat cauzat de inculpat Bugetului de Stat, prejudiciul total ce se ridică în prezent la suma de 35.830.365 lei, ceea ce confirmă o gravitate mult sporită în ceea ce priveşte infracţiunea reţinută şi persoana inculpatului.

Trimite dosarul nr. 149/D/P/2021 la DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea în vederea continuării urmăririi penale.

În baza art. 485 alin. 4 rap. la art. 275 alin. 3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare în cuantum de 1.000 lei rămân în sarcina statului. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Pronunțată în ședință publică, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei în conf. cu art. 405 alin. 1 teza 2 C.pr.pen., azi, data de 30.08.2022.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

ANAF dă prime uriaşe angajaţilor care execută mai mulţi români

0
Angajații ANAF vor încasa prime echivalente cu cel mult trei salarii de bază (calculate în funcție de salariul funcționarului căruia i se acordă prima), potrivit informațiilor obținute de către Profit.ro. CITEŞTE ŞI: ANAF a pierdut un proces după ce...