Geanina Terceanu, magistrat la Tribunalul Bucureşti, a fost reţinută aseară pentru 24 de ore de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pe motiv că ar fi primit 220.000 de euro de la foştii impresari Victor şi Ioan Becali şi de la fostul acţionar de la Dinamo, Cristi Borcea, pentru a-i declara nevinovaţi în Dosarul „Transferurilor”.
Judecătoarea, conform procurorilor DNA, a început să ia şpagă din aprilie 2009. În declaraţia de avere pentru anul respectiv, Geanina Terceanu, pe atunci se numea Teodorovici, trecea că a cumpărat un apartament pe Calea Văcăreşti din Bucureşti.
Venituri ilicite
Locuinţa în cauză este achiziţionată în baza unui contract de vânzare-cumpărare. Sumă plătită de magistrat pe noua proprietate nu putea fi mai mare de 15.000 de euro, conform declarațiilor de avere ale judecătoarei. Cum, apartamentul a costat, conform experţilor imobiliari, de cel puţin șapte ori mai mule, diferenţa de bani pentru achiziţionarea apartamentului a provenit, conform anchetatorilor, din surse ilicite, mita pe care i-ar fi dat-o de Borcea şi fraţii Becali.
Conform unui expert imobiliar consultat de Cetăţeanul.net, în anul 2009, preţul unui apartament în zonă, cu o suprafaţa de 66 metri pătraţi, ajungea la o sumă medie de 100.000 de euro. „Între 66.000 de euro şi 150.000 de euro era preţul cu care se putea intra în posesia unei locuinţe în zonă. Suma variază în funcţie de îmbunătăţirile pe care le avea locuinţa. Este un cartier relativ central, se află aproape de Sala Polivalentă, şi cu multă verdeaţă, mai multe parcuri fiind în apropiere”, ne-a explicat consultantul imobiliar.
Locuinţa de 100.000 de euro achiziţionată cu mărunțiș
În baza declaraţiei de avere din anul precedent cumpărării apartamentului, declaraţia din anul 2008, judecătoarea susţinea că ar deţine la o bancă economii de 7.000 de euro. Terceanu mai avea şi un credit de 44.000 de lei, realizat însă în 2007 şi scadent în 2012. Acest împrumut bancar a fost folosit pentru achiziţionarea unui autoturism.
În schimb, în 2009, odată cu achiziţia locuinţei de 66 mp, dispar economiile de 7.000 de euro. Or, dacă luăm în calcul veniturile judecătoarei (86.000 de lei pe an), necăsătorită la acea dată (numele de fată era Teodorovici), ea mai putea dispune, suplimentar, de cel mult 8000 -10.000 de euro, dacă trăia la limita modestiei, din salariile încasate în anul anterior, ținând cont și de creditul pe care îl avea de achitat. Astfel, legal, 15.000 euro putea fi suma maximă legală pe care judecătoarea o putea plăti, din muncă cinstită, pentru achiziţionarea locuinţei de pe Calea Văcăreşti, conform declaraţiei de avere.
Declaraţia de avere din 2009
A mai primit şpagă trei ani, spune DNA
Din informaţiile oferite de DNA, reiese că după achiziţionarea locuinţei cu banii primiţi ca mită, judecătoarea a mai luat şpagă trei ani. “Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat faptul că – pentru a pronunța această soluție de achitare – Geanina Terceanu a primit de la inculpații Becali Ioan, Becali Victor și de la suspectul Borcea Cristian în mai multe tranșe, suma totală de 220.000 de euro, începând cu luna aprilie 2009 și până în luna mai 2012. Sumele de bani primite cu titlu de mită au fost remise magistratului de către cele trei persoane fie personal fie prin intermediar, în diferite locații din București și județule Ilfov și Ialomița”, scriu anchetatorii.
Cetățeanul TV