Joi, când nu mai puțini de 2.000 de migranţi debarcaseră pe insula italiană Lampedusa, astfel încât centrul de primire din port, care are o capacitate de 400 de persoane, a ajuns la saturaţie, Polonia a anunțat că va cere reformarea Frontex, agenţia europeană de pază a frontierelor externe, şi mai multe fonduri pentru a combate migraţia.
Anunțul a fost făcut de prim-ministrul Mateusz Morawiecki, țară care care se opune unui acord privind migraţia la summitul UE care începe joi la Bruxelles.
Revenind la Lampedusa, de-a lungul nopţii, cel puţin 14 ambarcaţiuni au adus aproape 700 de pasageri, într-un ritm neîncetat de sosiri care a fost sporit de vremea bună, relatează presa locală.
Miercuri, pe insulă au ajuns 1.290 de migranţi, inclusiv zeci de minori neînsoţiţi, însă mulţi dintre ei sunt transferaţi la Porto Empedocle, pe insula Sicilia, pentru a elibera centrul de primire din Lampedusa.
Cele mai multe dintre bărcile care sosesc pe coastele insulare italiene pleacă din Libia şi Tunisia, însă deja au fost reperate noi ambarcaţiuni care necesită atenţie, au adăugat surse locale.
Şefa guvernului de la Roma, Giorgia Meloni, a declarat că „Italia nu poate deveni tabăra de refugiaţi a Europei”.
în acest an, 61.268 de migranţi au ajuns pe coastele italiene, potrivit datelor Ministerului de Interne, mai mult decât dublu faţă de cei 27.346 care au sosit în aceeaşi perioadă a anului trecut.
20.000 euro/migrant
Potrivit acordului la care s-a ajuns în această lună, fiecare stat membru al UE va fi responsabil de un anumit număr de migranţi, dar nu va fi neapărat obligat să îi preia pe teritoriul său.
Statele care nu vor dori să primească migranţi ilegali şi refugiaţi vor ajuta ţările-gazdă cu bani (circa 20.000 euro/persoană), echipament sau personal.
Polonia spune că va organiza un referendum pe tema acordului, posibil în aceeaşi zi cu alegerile legislative ce vor avea loc în octombrie sau noiembrie.
‘La reuniunea Consiliului European voi propune un plan de securizare a frontierelor’, a declarat joi Morawiecki într-o conferinţă de presă.
‘Nu relocării forţate de migranţi, nu încălcării dreptului de veto al statelor individuale şi nu încălcării principiului suveranităţii deciziilor, nu penalităţilor impuse de la Bruxelles’, a adăugat el.
Potrivit lui Morawiecki, agenţia Frontex – cu sediul la Varşovia – ar trebui reformată pentru a fi ajutată să se ocupe mai eficient de traficanţii de persoane.
Statele responsabile cu securizarea frontierelor externe ale UE ar trebui să primească mai multe fonduri, iar prestaţiile sociale pentru cei care intră pe teritoriul Uniunii ar trebui limitate, a mai spus premierul polonez.
Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare în Polonia, s-a opus vehement tentativelor anterioare ale Bruxellesului de relocare de migranţi pe baza unui sistem de cote, Varşovia invocând preocupări de securitate.
PiS spune că ar fi injust ca Polonia să fie forţată să preia migranţi având în vedere că a primit deja între 1,5 şi 2 milioane de refugiaţi ucraineni.
Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat în această lună pentru portalul polonez Onet că Polonia ar avea de fapt de câştigat de pe urma acordului privind migraţia şi că statele care se confruntă cu presiuni migraţioniste sunt exceptate de la a face plăţi de solidaritate.
Cetățeanul TV