Ion Țiriac, un nou complex de vănătoare pentru cerbi și mistreți, într-o pădure retrocedată Prințului Paul

Țiriac

Cel mai bogat român, Ion Țiriac, cu o avere de 1,5 miliarde de euro conform revistelor de specialitate, a început amenajarea unui nou domeniu de vânătoare asemănător cu cel de la Balc, județul Bihor, unde anual sunt uciși aproape 200 de mistreți de milionari și manageri de top din Europa. Noul complex este amplasat în mare parte pe un teren retrocedat Prințului Paul în județul Caraș-Severin, implicat în Dosarul “Fermei Băneasa”, alături de Remus Truică.

Cerbii, muflonii și mistreții pot fi uciși începând din 2017.

Ion Țiriac
Ion Țiriac dupa o repriză de vânătoare la Balc, județul Bihor. Sursa foto: Libertatea

Încă o retrocedare pentru „Paul al României”

Deși anual este acuzat de reprezentanții organizațiilor pentru protecția animalelor de faptul că ucide între 150 și 200 de mistreți în cadrul partidelor de vânătoare de lux de la Balc, județul Bihor, Ion Țiriac este implicat în amenajarea unui nou domeniu de vânătoare. Acesta este situat în județul Caras Severin, comuna Vermeș, satul Ersig.

Pădurea unde este amplasat complexul de vânătoare a aparținut statului până în 2009, când Tribunalul Caraș-Severin a decis să-l restituie Prințului Paul-Phillipe, cel care a considerat că proprietatea a aparținut Principesei Elisabeta. Paul susținea că este moștenitorul acesteia, fiind strănepot de frate.

Prin decizia 207/R/30/2009, 704 de hectare din comuna Vermeș erau scoase din proprietatea statului și oferiți Prințului Paul. Romsilva, așa cum ne-au precizat reprezentanții instituției, s-a opus acestei decizii, motivând printre altele că prințul nu a prezentat documentele oficiale, iar pe duplicate erau ștampile ale unui împrumut garantat cu această pădure, credit care nu a fost achitat.

Decizii contrare ale instanțelor

Ion Țiriac
Încă o retrocedare dubioasă către prințul Paul, valorificată, de data aceasta, către Ion Țiriac

În anul 2006, prințul s-a adresat pentru prima data în justiție cu această cauză. El făcea o plângere Judecătoriei Reșița privind anularea hotărârii Comisiei județene de fond funciar, întrucât aceasta dispusese o validare parțială, de câteva zeci de hectare de pădure, față de pretențiile sale de 704 hectare.

Prințul Paul nu a avut câștig de cauză la Judecătoria Resița, dar a urmat recursul la Tribunalul Caraș-Severin. Până la urmă, magistrații acestei instanțe de recurs i-au dat câștig de cauză, prin soluția din 7 decembrie 2009. „Admite recursul declarat de recurentul Alteţa Sa Regală Prinţul Paul Philippe al României împotriva sentinţei civile nr. 3597/13.12.2006, pronunţată de Judecătoria Reşiţa. Modifică sentinţa în sensul că: Admite plângerea formulată de reclamantul Alteţa Sa Regală Prinţul Paul Philippe al României. Anulează hotărârea nr. 78/7.07.2006 a Comisiei Judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor. Fără cheltuieli de judecată. Irevocabilă“.

I-a vândut pădurea lui Ion Țiriac

Țiriac
Domeniul de vânătoare din Caraș-Severin

La patru ani după ce a intrat în posesia pădurii din satul Ersig, prințul și-a vândut pădurea lui Ion Țiriac, așa cum reiese dintr-o solicitare de autorizație de mediu depusă, anul trecut, de firma Forest&Hunt pentru amenajarea unui ocol de vânătoare cu o suprafața de 928 de hectare la Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin.
Firma din București a solicitat amenajarea domeniului de vânătoare în satul Ersig având concesiunea pe zece ani a lui Ion Țiriac, proprietarul a aproape 700 de hectare din cele 928 ale domeniului. Restul de 280 de hectare sunt concesionate de la Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului și Feleacului, bisericii restituindu-se proprietatea în aceeași perioadă cu cea a Prințului Paul. Acesta din urmă este urmărit penal de DNA pentru retrocedarea în fals a Fermei Băneasa, pe care apoi Paul a vândut-o controversatului afacerist Remus Truică.

Țiriac
Proiectul de mediu al Forest&Hunt București

Cât despre prețul plătit de Ion Țiriac lui Paul, deși nu este făcut public, acesta nu se poate ridica peste suma de 2,1 milioane de euro, 3.000 de euro fiind costul unui hectar de pădure, în 2013, în județul Caraș-Severin.

Odată achiziționată pădurea după deciziile contradictorii ale judecătorilor, Ion Țiriac a trecut la organizarea unei ocol de vânătoare asemănător cu cel de la Balc, dar de dimensiuni mai reduse. Dacă în județul Bihor, fostul tenisman deține un complex de 1.500 de hectare plus concesiunea a 10.000 de hectare până în 2019, la Ersig miliardarul deține doar 928 de hectare, conform documentației depuse Forest & Hunt București. Ca și la Balc, se folosit de un păienjeniș de offshore-uri și apropiați.

„Omul de mingii” al miliardarului

Țiriac
Forest&Hunt

De fapt și această firmă, Forest&Hunt București, este administrată de un angajat al lui Ion Țiriac. Este vorba de Teodor Dorcescu, iar în acționariat se regăsesc două offshore-uri din Cipru: Callum Investments Limited (partnerul majoritar) și Bebington Investments Ltd.

Teodor Dorcescu este cel care administrează chiar colecția de maxini de lux a fostului tenisman, denumită Galeria Tiriac Collection. Mai exact cele peste 60 automobile extravagante ale miliardarului sunt prezentate prin firma Car Galery. În această firmă apare din nou Callum Investments.

Acest offshore face parte din Grupul Țiriac, fiind acționarul majoritar al companiei de transport aerian, Țiriac Air. Callum Investments Limited deține compania de transport privat a lui Ion Țiriac.

Acționariat Car Galery
Acționariat Car Galery

Prin urmare, firma prin care se amenajează un complex de vânătoare în Caraș-Severin duce tot spre miliardarul român.

Am apelat duminică la persoanele care realizează comunicarea pentru Ion Țiriac, însă niciuna nu a răspuns la rugămintea de a ne oferi un punct de vedere al miliardarului român.

Ca o comparație, complexul de vânătoare de la Balc este deținut de firma Wild Boar srl din București, firma care solicită anual aprobări pentru desfășurarea partidei de vânătoare la Direcția Sanitar-Veterinară din Bihor, asta pentru că porcii sunt apoi donați unor cămine de copiii și bătrâni.

Societatea este administrată tot de Teodor Dorcescu și are ca acționari offshore-urile Neriza Investment Ltd și Callum Investments Ltd din Cipru. Firma a fost înființată în 2002 și a fost deținută atunci de firma Weybridge Holdings Limited, compania ce face parte din Țiriac Group.

Se poate vâna peste doi ani

Domeniul de vânătoare din Ersig are la bază activităţi de creştere şi reproducere a speciilor de interes cinegetic: mistreţ, cerb comun, cerb lopătar, căprior, muflon, iepure şi fazan. Amplasamentul pe care se doreşte realizarea Complexului de vânătoare Ersig cuprinde o suprafaţă forestieră de 983,9 ha în vecinătatea Satului Ersig situat în bazinul hidrografic al Râului Pogăniş.

La fel ca și la Balc, ocolul va fi împrejmuit cu un gard înalt de 2,7 metri. Din 2017 se estimează, în documentația trimisă la instituțiile de mediu, că se poate vâna la Ersig.

Cetățeanul TV

6 COMENTARII

  1. ACESTI TRADATORI DE NEAM ,, AR TREBUI CONDAMNATI LA MUNCA SILNICA PE VIATA SI CONFISCAREA IMEDIAT A TUTUROR AVERILOR , IAR BALCUL DESFIINTAT IMEDIAT ,,, ALO!! IOHANIS ,,, CIOLOS ETC !!! CHIAR AVETI ORBUL GAINILOR !?

    • Impusca-te !…conform legii in vigoiare si-i creste din resurse proprii,pe teren privat si nuu da socoteala decat daca nu-si plateste darile ….sa moara foamea-n gat de ciuda !!!…:) )))))

  2. UNDE SINT AUTORITATILE ? De ce i se permite totul lui Ion Tiriac ? De ce nu se fac astfel de vînători în țările civilizate ale Europei,pentru că este interzis vînatul animalelor în țarcuri . Noi nu sîntem în Europa ?

  3. nu de afacerist trebuie sa ne legam ci de hulpavul membru al caseo regale care nu se mai satura sa ne tot jecmaneasca. ACESTA E INCA UN EXEMPLU DE JAF AL ACESTOR „IUBITORI”AI BOGATIILOR TARII!!!

  4. A FOST UN MARE TENISMEN SI IL APRECIEM PENTRU ACEST LUCRU,DAR,FAPTUL CA S-A INHAITAT CU ACEST LUP CARE SE CREDE PRINT DE ROMANIA VENIT DINTR-UN BORDEL ESTE RUSINOS,NU POTI SA TE ASOCIEZI CU NEMERNICI,SINGURUL REGE AL ROMANIEI ESTE REGELE MIHAI,ACEST LAMBRINO ESTE UN IMPOSTOR CARE DENIGREAZA CASA REGALA EUROPEANA,PACAT CA MARELE TIRIAC S-A IMPLICAT IN AFACERI FRAUDULOASE CU ACEST INDIVID,DAR,PANA LA URMA BANII FA TOTUL……..

  5. Se stie ca Lambrino a intrat in posesia ,padurilor folosind acte false- ce tupeu nu de print si cetatean respectabil -cide excroc- incheie contracte aducatoare de alte beneficii.Asemene contracte sunt NULE de drept.Tiriac,alt mare patrihot,/si a uitat camioanele de prajituri expirate aduse COPIILOR „flamanzi si lihniti de foame/ care fura orice de unde poate !!!Are mari lacune-uita de unde aplecat,cine i a acordat posibilitatea sa ajunga campion la tenis.Dar a ajuns sa si excrocheze neamul.Justitia trebuie sa faca dreptate -contractele sa fie anulate,iar Lambrino despartit de Lia-de un perete dar amandoi dupa gratii!! Nici unul din cei pomeniti aici nu poarta „COSTUMUL’potrivit nici ca masura si culoare!!Sunt CAMPIONI?Dar si EXCROCI!!Averea dobandita prin excrocherii nu le aduc onoare,demnitate,respect!Oamenii „respecta „banul -cat il are apoi „roata „se tot invarte ,cine stie ce va aduce ziua de maine??

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here