Ion Diaconescu, la Kremlin: Domnule Lavrov, ăsta este biroul în care s-a semnat Pactul Ribbentrop-Molotov?

După victoria Convenției Democratice în alegeri, președintele PNȚCD Ion Diaconescu devine, în 26 noiembrie 1996, președinte al Camerei Deputaților.

Un an mai târziu, în septembrie 1997, Ion Diaconescu conduce o delegație parlamentară română invitată la Moscova.

Avea să se dovedească, potrivit celor povestite de Ion Diaconescu mai târziu, că rușii îi invitaseră pe parlamentarii români cu scopul de a-i convinge să renunțe la ideea aderării la NATO, Moscova oferind în schimb, chipurile, garanții de Securitate României.

Rușii voiau în continuare România sub umbrela lor.

Cel care a condus discuțiile cu delegația română era actualul ministru de externe al Federației Ruse, fostul diplomat sovietic Serghei Lavrov, ambasadorul Rusiei la Organizația Națiunilor Unite între 1994 – 2004.

Ion Diaconescu aflase că biroul în care se purta discuția era cel în care, ca mână dreaptă a lui Stalin, Veaceslav Mihailovici Molotov semnase actul ce a rămas în istorie ca Pactul Ribbentrop-Molotov.

După ce a încearcat să-i ademenească pe ai noștri cu promisiuni câte în lună și-n stele, Lavrov pune punctul pe i:

  • Domnule Diaconescu, în concluzie, acceptați garanțiile noastre de securitate?

Bătrânul Diaconescu nu zice nimic. Se uită la tablourile de pe pereți, se uită la Lavrov. Iar se uită pe pereți, ridică privirea în tavan, după care îl privește secunde bune în ochi pe rus, apoi răspunde cu o întrebare:

  • Domnule Lavrov, ăsta este biroul în care s-a semnat Pactul Ribbentrop-Molotov?

Lavrov, fără să clipească: Da!

Ion Diaconescu: Atunci este locul potrivit să vorbim despre Basarabia!

Și cu asta discuția despre renunțarea României la aderarea la NATO și acceptarea, la schimb, a umbrelei de securitate ruse s-a încheiat.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.