Inundările abuzive din Delta Dunării. Ministerul Agriculturii denunță Internele

Delta Dunării, digurile diguri de apărare

La 10 ani de la inundațiile „controlate” (a se citi abuzive!) din Delta Dunării, în urma cărora mii de hectare cu culturi agricole au ajuns sub apele Dunării, autoritățile încep să-și recunoască vina. Cu toate acestea, NIMENI nu-și asumă plata daunelor pentru agricultorii privați, aduși în pragul falimentului.

Încet, încet, se strânge lațul în jurul în jurul celor vinovați de producerea inundațiilor catastrofale din Delta Dunării, din 2010, care au calamitat culturile agricole. Cea mai afectată de inundații a fost Agrodelta Sireasa, la momentul respectiv cea mai profitabilă fermă agricolă din județul Tulcea.

Ministerul Agriculturii a recunoscut, în premieră, că agricultorii privați aveau dreptul la despăgubiri. Cei care ar fi trebuit să facă demersurile legale pentru plata daunelor sunt responsabilii Ministerului Administrației și Internelor de la acea vreme.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a răspuns întrebărilor puse de ziarul Cetățeanul, referitoare la rolul autotorităților în inundațiile catastrofale din Delta Dunării.

„În luna iunie 2010, urmare nivelului ridicat al Dunării, în vederea slăbirii presiunii apei pe digul de apărare contra inundațiilor aflat pe malul drept al brațului Chilia și evitării inundării localităților Sălceni și Ceatalchioi, autoritățile locale au dispus crearea a 5 breșe în dig, ceea ce a condus la inundarea dirijată în incinta agricolă administrată de către SC Agrodelta Sireasa SA. Pagubele produse SC Agrodelta Sireasa SA au fost rezultatul acțiunilor menționate anterior, respectiv inundarea dirijată prin producerea de breșe în dig, scrie negru pe alb în adresa remisă de Ministerul Agriculturii.

Delta Dunării
Ministerul Agriculturii a recunoscut că agricultorii aveau dreptul la despăgubiri, în urma inundațiilor controlate din Delta Dunării

Mai mult, ministerul a recunoscut că, potrivit legii, agricultorii trebuiau despăgubiți: „În acest caz, apreciem ca aplicabile prevederile alin (3) al art.75 din Legea apelor nr.107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv «pentru prejudiciile suferite prin inundarea temporară a terenurilor, proprietarii acestora vor fi despăgubiți conform legii».

CITEȘTE ȘI: Judecătorii Înaltei Curți au casat Justiția! Firmă păgubită, pusă să se judece cu Guvernul „acasă” la cei care i-au spart digul pe ascuns

Inundațiile din Delta Dunării. Cine plătește oalele sparte?

Delta Dunării

În ceea ce privește însă asumarea vinei pentru inundații și plata despăgubirilor, oficialii de la Agricultură dau din colț în colț.

La nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nu au fost stabilite sume și nu au fost acordate despăgubiri pentru daunele produse urmare fenomenelor climatice nefavorabile produse în lunile iunie şi iulie 2010. Precizăm totodată că nu deținem informații referitoare la măsuri și acțiuni întreprinse de autoritățile publice locale din jud. Tulcea în speța în cauză”, se mai arată în document.

CITEȘTE ȘI: Jaful de la unele diguri de apărare din Deltă, „spălat” cu inundații controlate

Potrivit legislației, Ministerul Administrației și Internelor ar fi trebuit să emită o hotărâre de guvern, la propunerea Prefecturii Tulcea, privind alocarea de fonduri pentru despăgubirea recoltelor distruse de ape. Nici Prefectura Tulcea, reprezentanta Guvernului în teritoriu, nici Ministerul de Interne nu și-au făcut atunci datoria, încercând să mușamalizeze cazul.

Bani pentru repararea digurilor, NU și pentru acoperirea daunelor din agricultură

La sfârșitul anului trecut, Prefectura Tulcea a informat ziarul Cetățeanul că a găsit în arhiva sa documente privind propuneri de alocări bugetare – proiecte de acte normative (Hotărâri de Guvern) pentru alocarea unor sume din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2010, bugetul propriu al județului Tulcea, pentru închiderea de urgență a breșelor practicate în digul de apărare al incintei agricole Sireasa.

Delta Dunării
Situația centralizată a pagubelor produse în urma inundațiilor din 2010, la Tulcea

Mai întâi, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Tulcea a emis Hotărârea nr. 23, prin care s-au aprobat rapoartele privind constatarea și evaluarea pagubelor, estimate la 34 milioane de lei. Documentul, obținut de Cetateanul.net, este însoțit de anexe cu pagubele produse – diguri, drumuri comunale, terenuri agricole, plantații forestiere, case afectate, școli, grădinițe, dispensare etc.

Hotărârea, împreună cu Raportul pivind evaluarea pagubelor produse, întocmit de angajați DADR Tulcea, APIA Tulcea, DS Tulcea, CJ Tulcea, au fost trimise apoi la Guvern.

Ulterior, Executivul condus de premierul Emil Boc a emis o Hotărâre de Guvern privind alocarea unei sume din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2010, pentru județul Tulcea.

Cârdășia autorităților

După inundații, pentru a nu fi trase la răspundere, autoritățile – fie ele locale sau centrale, au încercat să ascundă adevărul despre „inundațiile controlate”.

Varianta oficială, adică mincinoasă, îmbrățișată până și de Ministerul Administrației și Internelor, a fost aceea că digul s-a rupt din cauza debitului mărit şi nicidecum în urma unor acţiuni intenţionate. Digul de apărare contra inundaţiilor aflat pe malul drept al braţului Chilia, între km. 111 şi 114, a fost rupt din cauza debitului mărit al Dunării, astfel apa inundând pădurea de aparţine Romsilva, trecând peste drumul comunal DC-2 Tulcea – Chilia Veche, iar pe partea dreaptă inundând parţial islazul comunal, proprietăţile localnicilor şi incinta agricolă Sireasa”, preciza Ministerul de Interne, imediat după producerea inundaţiilor.

Delta Dunării, Toni Greblă
Răspunsul „neconvențional” al SGG la solicitarea informațiilor publice, neasumat de secretarul general Toni Greblă

Autoritățile au recunoscut apoi că digul nu a fost spart de apele Dunării, ci la ordin. Cu toate acestea, au refuzat în continuare să-și asume daunele produse fermierilor.

Într-o interpretare total deplasată, Prefectura Tulcea, Consiliul Județean Tulcea, dar și Ministerul de Interne au invocat prevederile Legii 381/2002 privind acordarea despăgubirilor în caz de calamități naturale în agricultură, care însă nu au nicio legătură cu situația de la Tulcea, pentru că spargerea digurilor a fost decisă de autorități, și nu provocată de vreo calamitate naturală.

În baza acestei legi nu se mai pot acorda despăgubiri, întrucât la data de 31 decembrie 2009 a expirat perioada de tranziție în care, conform Tratatului de Aderare, România putea să aplice scheme de ajutor care nu erau conforme cu regulile concurenței și a ajutoarelor de stat din Uniunea Europeană.

„Omerta” autorităților în acest caz funcționează și acum. Anul trecut, Secretariatul General al Guvernului, condus de fostul judecător constituțional Toni Greblă, a refuzat să comunice informațiile publice legate de rolul autorităților în inundațiile din 2010, din județul Tulcea, când acestea au spart mai multe diguri, provocând distrugerea recoltelor de pe mii de hectare.

Bandiții de la stat

Delta Dunării, Toni Greblă

Toate culturile societăţii Agrodelta Sireasa, estimate la aproximativ 6 milioane de euro, au fost inundate, după ce primarul comunei Ceatalchioi, a decis cu de la sine putere și cu binecuvântare tacită de la Judeţ să distrugă digul de apărare al localităţii. Culmea ironiei, digul fusese consolidat și înălţat, în 2006, chiar pe cheltuiala exclusivă a Agrodelta Sireasa.

CITEȘTE ȘI: Baronii PSD de Tulcea folosesc inundațiile ca pretext și metodă de a falimenta agricultorii privați din Delta Dunării

Actul de sabotaj s-a produs în dimineaţa zilei de 23 iunie 2010. Atunci, primarul Simion Damianov, însoţit de viceprimarul Tudor Cernega și de secretarul primăriei Stefan Poh, a adus mai multe utilaje pe digul care leagă Tulcea de Ceatalchioi. La dispoziţia acestuia, în dig au fost făcute cinci breșe, cu diametrul de trei metri fiecare. Astfel s-au dus, pe Apa Sâmbetei (adică a Dunării),  1.050 hectare cultivate cu orzoaică de toamnă, 2.150 hectare cultivate cu floarea-soarelui și 1200 hectare cultivate cu porumb.

Administratorii Agrodelta Sireasa au depus, ulterior, nenumărate sesizări la Prefectura Tulcea, la Consiliul Judeţean Tulcea și chiar la prim-ministrul României, în care au arătat consecinţele deversărilor așa-zis controlate, dar nimeni nu i-a luat în seamă.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.