INTERVIU Rareș Bogdan în cazul Băsescu: România, ajutată din exterior să se curețe

INTERVIU Rareș Bogdan
Foto: B1

INTERVIU Rareș Bogdan. Fostul realizator TV lansează o teorie șocantă în ceea ce privește apariția dosarului lui Traian Băsescu din negurile fostei Securități: România, ajutată din exterior să se curețe.

Fostul realizator TV exclude hotărât varianta în care dosarul care îl leagă pe Traian Băsescu de fosta Securitate ar fi folosit în jocuri electorale.

”Nu are legătură cu campania, are legătură cu chemarea acasă a fostului șef al SRI George Maior. Lucrurile trebuie extinse puțin, contextul este unul extrem de complicat și ca să putem să vedem în întregime tabloul trebuie să ne ridicăm puțin deasupra, ca și cum am avea o dronă. Atunci am vedea că avem următoarea chestiune: o propunere cel puțin ciudată de armată europeană într-un moment în care NATO este prezent în toate aceste țări (europene – n.r.) și este în plin avânt. Pe de altă parte, avem acuzații grave la nivel european, legate de lideri importanți ai Europei, pentru colaborare cu Rusia și cu Securitatea vechilor state comuniste. Peste toate astea, mai avem o situație extrem de interesantă în România în care un ambasador în cel mai important stat partener, partenerul nostru strategic, domnul George Maior, este chemat acasă aparent fără miză dar în realitate cu o miză uriașă. Și avem și apariția acestui dosar care a fost scos dintr-o dată la lumină, după 13 ani din momentul în care a fost ascuns. Și asta deși toată lumea interesată – inclusiv Traian Băsescu – stătea relaxată crezând că dosarul e distrus. În realitate, dosarul nu a fost distrus și asta ne arată că anumite grupuri încă fac jocuri majore”, și-a conturat Rareș Bogdan ipoteza pentru ”Cetățeanul”.

INTERVIU Rareș Bogdan. ”Vom fi convinși de alții să facem ce singuri nu am fost în stare”

Întrebat dacă în cazul Băsescu se poate vorbi despre o răzbunere, un avertisment sau o curățare, Rareș Bogdan a optat clar pentru ultima variantă: ”Nu este nicio răzbunare, este o creștere importantă a României ca pilon de stabilitate și ca vârf de lance pro-occidental și pro-american într-o zonă în care sunt cinci baze NATO cheie în frunte cu Incirlik (singura bază din această parte a lumii care are focoase nucleare) dar zona este în nesiguranță din cauza politicilor lui Erdogan. România este vârf de lance pro-occidental și pro-american și într-o zonă unde Ucraina nu mai e Ucraina de odinioară ci este o țară aproape ruptă în bucăți și cu o nesiguranță extrem de mare, unde Ungaria sfidează Europa și leagă prin liderul său punți cu Rusia lui Putin. În acest context trebuie tratat totul, pentru că România își reconfigurează o nouă politică pentru următori ani și o nouă clasă politică. Povestea dosarului lui Băsescu poate fi deci tratată ca o curățare, dar una care nu vine din interior ci din exterior, deci practic suntem ajutați să ne curățăm”.

Evident, ”Cetățeanul” a încercat să afle dacă mai sunt și alte nume de politicieni care ar urma să fie ”curățate”.

”Eu sunt un om care doar observă, nu am informațiile necesare, dar pot să vă spun ceva: spre deosebire de alții, poate tocmai trecutul meu în presă și legăturile pe care le-am avut de atunci cu diverse avanposturi îmi arată că România este mult mai importantă de păstrat în sfera euroatlantică decât alte state așa încât sunt absolut convins că tot ceea ce nu am fost noi în stare să facem o să ne convingă alții acum că este important pentru viitorul nostru să facem”, a fost răpunsul primit.

”La 30 de ani de la Revoluție suntem o societate bolnavă și nereformată”

Pentru Rareș Bogdan, extrem de gravă nu e doar apariția unor documente care atestă legătura lui Băsescu cu Securitatea, ci și scoaterea acestora la lumină de abia la 30 de ani de la căderea comunismului: ”Faptul că acest dosar a fost ascuns, cu tot cu microfilme, din 2007 și a apărut la CNSAS de abia de trei săptămâni mi se pare o chestiune foarte, foarte gravă. Foarte probabil, atunci cînd a făcut declarațiile de necolaborare, Traian Băsescu s-a bazat pe ce i-au promis unii și alții – respectiv că acest dosar nu va apărea niciodată. iată că dosarul a apărut, nu a fost distrus așa cum i s-a spus fostului președinte al României, și acum trecutul se răzbună pe domnia sa. Iar momentul este unul extrem de important: la 30 de ani de la Revoluție, când credeam că am scăpat de Securitate, constatăm că Securitatea este încă printre noi și ne influențează viața. Grav este și că Traian Băsescu a primit votul și încrederea a milioane de români și încă se bucură de încrederea a câtorva sute de mii de români, iar domnia sa a mințit în toată această perioadă. Concluzia mea este că avem nevoie urgent de o asanare, avem nevoie ca societatea noastră să se facă bine. Noi suntem bolnavi la această oră și această boală cronică deja își face simțită prezența inclusiv în dezvăluirile despre trecutul unui fost președinte al Românie. O chestiune extrem de gravă este și modul în care funcționează statul român: după 30 de ani, noi încă aflăm despre microfilme, despre dosare, despre colaboratori ai Securității iar asta ne demonstrează cât de bolnavă și de nereformată este societatea românească”.

Nepot al unui luptător anticomunist care a trăit 7 ani în munți și al altui bunic care a fost deținut politic, Rareș Bogdan recunoaște că este subiectiv atunci când este vorba despre fosta Securitate dar consideră că este absolut corect să-l taxeaze pe Traian Băsescu pentru minciună, dat fiind faptul că acesta a declarat în mod repetat, în scris, că nu a colaborat cu Securitatea: ”Situația devine una tragică pentru România pentru faptul că Traian Băsescu a fost președintele României și de trei ori a depus declarație că nu a colaborat cu instituțiile Securității, că nu a avut niciun fel de relații înseamnă că domnia sa a mințit într-un mod grav”.

Iar dacă tot a explodat dosarul de colaborator al lui Băsescu, Rareș Bogdan nu a ezitat să-i transmită fostului președinte că este cazul să renunțe la candidatura pentru Parlamentul European: ”Domnia sa ar trebui să se retragă în mod normal în acest moment din lista de candidați la europarlamentare, pentru că sincer nu aș vrea să fiu în pielea lui Eugen Tomac sau a celorlalți aflați pe lista PMP, cu un om care a colaborat cu Securitatea pus cap de listă”.

INTERVIU  Rareș Bogdan. PMP și UDMR, oi negre în PPE din cauza lui Băsescu și Dragnea

Tot pe seama ultimei tinichele legate de coada lui Băsescu a pus Rareș Bogdan și absența liderilor PMP de summit-ul UE de la Sibiu: ”Acum înțeleg de ce oficialii PPE i-au retras (lui Băsescu – n.r.) invitația de a participa joi la Sibiu, la summit-ul PPE, unde au fost toți oficialii la nivelul grupului europarlamentar plus oficialii PNL, dar nu și oficialii PMP – partid care este de asemenea membru PPE. Faptul că Joseph Daul i-a retras lui Traian Băsescu această invitație, care a fost inițial făcută, a fost probabil pe baza acestei informații că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității”.

În cazul UDMR, liderii acestui partid au plătit pentru păcatul de a susține în Parlament PSDragnea.

”Cei de la UDMR sunt un fel de Jobbik fără accent antisemit. Deci nu pot să invit Jobbik-ul din moment ce stă la guvernare cu Fidesz-ul. Nu poți să-i inviți pe Kelemen Hunor și pe liderii UDMR în momentul când aceștia sunt alături de socialiștii lui Dragnea în atacarea instituțiilor statului de drept, în atacarea democrației, a Europei, a Statelor Unite și a stabilității economice. Faptul că au votat amputarea DNA, faptul că au votat împotriva separației puterilor în stat și împotriva Justiției independente, faptul că au susținut toate aberațiile puterii socialist-aldiste a primit ca răspuns din partea Europei sancționarea UDMR prin neprezența la summit-ul de la Sibiu”, a explicat Rareș Bogdan excluderea liderilor UDMR (un partid ”complet antinațional și total departe de doleanțele etnicilor maghiari din Transilvania și din România” pentru care Bogdan declară deschis că nutrește ”o pasiune nebună”) de la întâlnirea PPE care a precedat summit-ul de la Sibiu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ