Gușă: Bolile presei, incultura patronilor și jurnaliștii acoperiți

Incultura patronilor și jurnaliștii acoperiți sunt cele două mari boli ale presei din România, este de părere Cozmin Gușă. Acesta crede că presa este prima putere in stat nu a patra sau a cincea, dar politicienii nu vor ca acest adevăr să fie conștientizat de public.

„Partidele politice nu există în sine, ci doar în măsura în care mass-media le expun ideile, le comentează pozitiv sau negativ. Politicienii, când vor să facă ceva, trebuie să vină în arenă și să se bată cu jurnaliștii profesioniști. Asta a dispărut de la noi. Se vorbește despre presă că ar fi puterea a nu știu câta. Nu! Adevărul pe care nu-l dezvăluie nimeni este că, într-o democratie, puterea presei este numărul 1. Dar asta nu se enunță pentru ca să nu i se dea importanță acestui demers”, a declarat telefonic Cozmin Gușă la „Realitatea Românească”.

Incultura patronilor și jurnaliștii acoperiți, bolile presei

Potrivit lui, patronii din presă au preferat să-i umilească pe jurnaliști, mai ales pe cei profesioniști,și să-i forțeze să mintă pentru bani.

„Dacă este să identificăm o cauză pentru care presa din România a ajuns azi într-o situație precară, nu neapărat din punct de vedere material – salariile sunt destul de mari la centru, în județe presa e calamitată total -, cauza principală este legată de crasa incultură a patronilor de presă. Nu mă refer la o cultura generală sau specifica, ci la o cultură a celor care, având bani și intenția de investi în presa, nu au fost în stare să înțeleaga cum să se poarte cu corpul de jurnaliști, cum sa intermedieze relația dintre acest corp editorial și puterea politică”, mai spus Gușă.

Majoritatea patronilor au crezut ca televiziunea, radioul, site-ul de știri sunt mici scule de negociere” pentru a obține bugete în plus. Patronii nu au avut minima cultură care să le permită să înțeleagă care este adevăratul rol al presei și al jurnalistului, consideră consultantul politic.

„De-asta nu avem specific național, nici solidaritate în interiorul presei. Fiecare s-a jucat când a avut putere ca patron de presă și a încercat să devină unicul interlocutor al puterii, uitând de ceilalți sau de oamenii pe care îi au în redacții. Afacerea de presă este una specifică. Sigur, vinzi un produs, numai că este un produs sofisticat, care se face în baza expertizei oamenilor care compun o redacție. Independența editorială. fără de care nu se poate, și libertatea de expresie, sunt azi în mare pericol în România”, a mai spus Gușă.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.