Incredibila deturnare prin care Nicușor Dan a dublat  datoria Termoenergetica către ELCEN la 1 miliard de lei

Primarul general Nicușor Dan se lăuda, la sfârșitul lui 2022, că Primăria Municipiului București făcea un împrumut în valoare de 500 de milioane de lei, fix pentru plata datoriei Compania Municipală Termoenergetica (CMTEB) către Electrocentrale București S.A. (ELCEN).

Citește și Debranșări în plină iarnă în București. Nicușor Dan acoperă ilegalitățile oamenilor săi de la conducerea Termoenergetica

Încă – INCEDIBIL, dar ADEVĂRAT! – în ciuda însănătoșirii financiare a Primăriei Capitalei, despre care edilul șef Nicușor Dan a vorbit în repetate rânduri, Termoenergetica – operatorul delegat al sistemului de termoficare din București, are o datorie de circa 1 miliard de lei către principalul furnizor de energie termică, Electrocentrale București S.A. (ELCEN).

De ce este șocantă acestă suma enormă?

Datoria era, pe atunci, în valoare de circa 600 de milioane de lei și provenea din diferențele de tarif între ceea ce CMTEB trebuia să plătească pe gigacalorie către ELCEN și prețul recunoscut de către Consiliul General al Municipiului București (CGMB) pentru gigacalorie.

La cel mai simplu calcul, situația ar fi trebuit să fie mult mai bună…600 de milioane datorie atunci MINUS 500 de milioane împrumutați tocmai pentru acea datorie EGAL 100 de milioane datorie, nu un miliard de lei!

Nicușor Dan spune, însă, că banii nu sunt o problemă și că datoria de 1 miliard ar fi cauzată de probleme administrative.

„În primul rând, nu e o problemă de bani. Este o problemă administrativă care ține de subvenția pe care Primăria o plătește. După cum știți, este o hotărâre de Consiliu – de prin anii 2018, nu, din momentul înființării Termoenergetica, care prevede subvenția pe care Termoenergetica o va plăti pe următorii zece ani. Această hotărâre are avizul Consiliului Concurenței.  Și, pentru a o modifica, este nevoie de un nou aviz al Consiliului Concurenței, pentru a modifica sumele de bani care sunt prevăzute ca subvenție pentru fiecare din acești 10 ani.

Deturnarea unei  jumătate de miliard de lei

Acesta este pasul procedural în care suntem azi. În momentul în care se va trece la asta, o să și recunoaștem (… datoria de 1 miliard din diferența de tarif n.r.)”, a declarat Nicușor Dan.

Ce s-a întâmplat cu împrumutul de o jumătate de miliard de lei contractat de către PMB tocmai pentru plata datoriei către ELCEN?! Primarul general al Capitalei a încercat să explice și de ce nu a fost plătită datoria CMTEB către ELCEN cu împrumutul contractat la finele anului trecut.

„Din punctul de vedere al fluxului de bani, am luat acel împrumut, la sfârșitul anului trecut, de 500 de milioane de lei. N-am putut să-l plătim pentru ce a fost luat, adică pentru acele diferențe de tarif de aproximativ 600 de milioane de lei. În schimb, am plătit toate facturile și, în plus, tot timpul am fost în avans cu facturile, atâta cât ne-a permis contractul de delegare (… a serviciului public de termoficare n.r.). Deci, acum, am plătit în avans toate facturile. Și, pe perioada de vară, când facturile sunt foarte mici, o să putem să plătim – după ce vine avizul Consiliului Concurenței și avem o hotărâre de Consiliu General, o să putem să plătim acea datorie”, a explicat Nicușor Dan.

Ce înseamnă acest lucru de fapt?

Cumva discutăm despre o jumătate de miliard de lei cheltuită nelegal?

O altă problemă de ordin administrativ ar putea fi, însă, aceea că împrumutul contractat la finele anului trecut avea o destinație foarte clară, stabilită prin chiar Hotărârea de Consiliu General al Municipiului București și anume plata datoriei CMTEB către ELCEN provenită din diferențe de tarif, susține București FM.

„Proiect de hotărâre privind aprobarea contractării și/sau garantării unei finanțări rambursabile interne/externe în valoare totală de până la 500 de milioane de lei pentru finanțarea unor cheltuieli curente determinate de achitarea obligațiilor de plată către furnizorul de energie termică, în vederea asigurării funcționării sistemului de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice pentru populație, în sistem centralizat, în sezonul rece 2022-2023„, era titlul proiectului de hotărâre propus de către edilul șef Nicușor Dan consilierilor generali pe 28 noiembrie. Destinația celor 500 de milioane de lei ar fi putut fi modificată, pentru ca ei să poată merge către plata în avans a facturilor, numai prin adoptarea unei noi hotărâri a CGMB în acest sens!

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.