Incompatibilitate la derularea fondurilor europene, chiar în inima Ministerului de Interne

Gabriel Oprea

Ne-am obișnuit să aflăm de conflicte de interese sau de incompatibilitate în legătură cu accesarea și derularea de fonduri europene, fie că acestea se petreceau în primării sau în unele ministere. Cel puțin până astăzi nu auzisem să se fi ajuns la situații delicate, din punct de vedere al respectării legii, tocmai la Ministerul Administrației și Internelor.

incompatibiltate
Ministrul Gabriel Oprea, recunoscut ca intolerant față de încălcarea legii

Din păcate, am intrat, recent, în posesia unor informații care arată că este posibil ca „ispita” incompatibilității să fi mușcat și din ministerul condus de vicepremirul Gabriel Oprea. Și nu oriunde, ci chiar în inima acestui, la Direcția de Audit, acolo unde ar trebui fabricați anticorpi la încălcarea legii, nicidecum virusarea legilor în vigoare.

Lupul auditor la oile fondurilor europene

Prezentăm în cele ce urmează cazul unei posibile încălcări a legii (incompatibilitate), care îl are în prim plan pe comisarul șef Radu Dimofte, șef serviciu (aparatul central) la Direcția generală de audit din cadrul ministerului Administrației și Internelor. Cetățeanul comisar-șef Dimofte a fost managerul proiectului „Dezvoltarea capacității de monitorizare și evaluare de programe la nivelul Ministerului Administrației și Internelor – Sistem informatic de management al activității de audit intern”. Proiectul s-a derulat, timp de doi ani și jumătate (până în februarie 2012) și a avut o valoare totală de aproape 7 milioane de lei. În cadrul acestuia, comisarul șef Dimofte Radu a supravegheat achiziția unui sistem informatic integrat de mare capacitate – „INTRAUDIT” foarte complex (2 servere baze de date, 2 servere aplicație, 1 echipament stocare date, dar și 4 imprimante laser, 12 multifuncționale, 15 notebook, 54 laptopuri etc).

incompatibilitate
Proiectul al cărui manager a fost comisarul șef Radu Dimofte

Aparent, nicio problemă – un funcționar public nu se află în incompatibilitate dacă face parte sau conduce echipa unui proiect finanțat din fonduri comunitare nerambursabile, dar există o excepție. Potrivit legii 161/2003, privind asigurarea transparenței, prevenirea și sancționarea corupției, nu au dreptul să facă parte din echipa unui proiect cu finanțare europeană „funcționarii publici care exercită atribuţii ca auditor sau atribuţii de control asupra activităţii derulate în cadrul acesteia”. Or, potrivit legii, calitatea de șef serviciu la Direcția de Audit l-a făcut pe comisarul șef Radu Dimofte incompatibil cu funcția de manager de proiect.

Aveți grijă ce controlați

Mai mult, surse apropiate MAI ne-au dezvăluit că sub egida aceluiași comisar șef, ar fi avut loc în 2013 (martie – mai), o misiune de audit public intern la Direcția general Logistică (structura de achiziții pentru bunuri, lucrări și servicii), responsabilă de achizițiile din proiectul manageriat chiar de „controlorul” Radu Dimofte. Astfel, același comisar șef a condus un proiect european pentru care, spune legea, era în stare de incompatibilitate, din cauza calității de auditor, dar a și ajuns în situația de a-și controla legalitatea propriului proiect, acuză sursele noastre. Lupul – paznic la stână!

Rămâne ca ministrul Gabriel Oprea, recunoscut pentru intransigența pe care o arată în astfel de situații, dar și Agenția Națională de Integritatea să ia măsuri în concordanță cu legile în vigoare. Așteptăm punctual de vedere ofical al MAI, dar și al comisarului șef Dimofte, ocupat azi, 15 aprilie, din informațiile noastre, cu participarea la un concurs de șefie al Serviciului de audit pentru programe Finanțare Externă !?!

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here