Iancului și Pantelimon, șantiere care nu se mai termină

Iancului
Șantiere care nu se mai termină

Locuitorii din zonele Iancului și Pantelimon par să fie condamnați la viață de șantier. De mai bine de un an au demarat lucrările pe cele două importante artere.

Iancului
Șantiere care nu se mai termină

Treaba începuse bine. O echipă dinspre Iancului spre periferie și alta dinspre periferie spre oraș. Însă, după un an atât pe Iancului, cât și pe Pantelimon se circulă printre utilaje, materiale de construcții și prin gropi.

Stadiul lucrărilor

Locuitorii din zona de est a Capitalei văd de mai bine de un an de zile două căi principale de acces pline cu utilaje și materiale de construții. Și asta în condițiile în care, pe hârtie termenele pentru desfășurarea investițiilor erau de un an pentru șoseaua Pantelimon și șase luni pentru șoseaua Iancului.
Cert este că încă de anul trecut muncitorii care început lucrările de la periferie spre centru au reușit să asfalteze poțiunea de drum de pe Pantelimon între zona Cora și limita administrativă a județului Ilfov. De atunci, lucrările s-au împrăștiat pe segmente, pe mai bine de 4 km de la Granitul la intersecția cu Mihai Bravu.
Unele dintre cele mai mari ambuteiaje de pe Pantelimon au loc la intersecția cu șoselele Morarilor și Fundeni, artere care fac legătura către DN 2, dar și în fața Spitalului Sf. Pantelimon. Pe șoseaua Iancului, în schimb, abia se mai circulă pe o singură bandă pe sens, iar mașinile proprietarilor din zonă sunt parcate de-a lungul șantierului.

Lucrare aprobată din 2008

Reabilitarea șoselelor Iancului și Pantelimon se afla în planurile edilitare ale municipalității de mai bine de două mandate de primar general. În 2008 Consiliul General al Capitalei aproba indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea celor două artere. Pentru reabilitarea șoselei Pantelimon au fost estimate fonduri de 73,28 milioane euro, la un curs valutar de 3,1786 lei pentru un euro. O valoare de 233 milioane de lei, cu o durată de execuție de 12 luni.
În această sumă erau incluse reabilitarea totală a 3,85 km de drum la trei benzi pe fiecare sens, reabilitare totală și management trafic pentru 6,51 kilometri de linie de tramvai, reconstrucția și modernizarea a 15 peroane și modernizarea capătului RATB din zona Granitului – Cora. Pe hârtie, macheta acestui capăt RATB arată ca o lucrare de pe altă lume, cu arhitectură modernă și facilități pentru toate tipurile de mijloace de transport în comun.

Iancului
Așa trebuie să arate șoseaua Pantelimon după finalizarea lucrărilor

Pentru reabilitarea șoselei Iancului, consilierii generali au aprobat un buget de 25,3 milioane de euro – 803 milioane de lei, cu o durată de execuție de șase luni. Suma acoperea reabilitatrea totală a 1,25 km, cu câte două benzi pe sens, amenajarea a 110 locuri de parcare, reabilitarea a 1,25 km de cale dublă de tramvai și alte lucrări de semnalizare și management al traficului.

Istoric

Șoseaua Pantelimon străbate cartierul cu același nume, construit între anii 70 și 80. Drumul face legătura între comuna Pantelimon și Piaţa Obor, dar și șoseaua Iancului. Este artera care preia traficul de la intrarea de est în București, de pe DN3, și îl direcționează către zonele centrale.
Șoseaua Pantelimon a mai fost asfaltată la începutul anilor 2000, însă nu a mai intrat în reabilitare generală de când a fost construită.
Șoseaua Iancului se află și ea la prima reabilitare majoră de când a fost reasfaltată la finele anilor 90. Este o arteră care pe o parte este străjuită de lucrări de construcții din anii 80 și 90, iar pe cealaltă numără străzi cu locuințe individuale construite în perioada interbelică. La intersecția Iancului cu Pantelimon se deschide unul din drumurile de acces către Arena Națională.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.