Harta răspândirii coronavirus în România. De azi suntem în stare de urgență

stare de urgență
Cele mai multe cazuri de îmbolnăviri s-au înregistrat în Capitală

De luni, în România ase află în stare de urgență, pentru a limita efectele pandemiei de COVID-19 în țară. În România au fost confirmate, până acum, 139 infecții cu coronavirus, din care 34 cazuri în Capitală. Nu mai puțin de 14.500 de persoane sunt monitorizate și în izolare, iar peste 2.700 de persoane sunt în carantină. Nouă dintre pacienți au fost declarați vindecați și au fost externați.

În cursul zilei de duminică, 15 martie, au fost confirmate 16 cazuri noi, după cum urmează: patru cazuri în București, patru în Arad, trei în Brașov, două în Brăila și câte un caz în Constanța, Teleorman și Iași.

Toate persoanele confirmate pozitiv la COVID-19 duminică sunt fie contacți ale unor cazuri pozitive, fie persoane aflate în carantină.

Persoanele infectate cu coronavirus sunt internate în spitale din București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova și Constanța și se află sub supraveghere medicală permanentă. Starea de sănătate generală a pacienților este bună, cu excepția bărbatului internat la spitalul Victor Babeș, care a prezentat complicații.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.855 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus).

Alte 14.640 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Cazuri confirmate la nivel de județ

stare de urgență

Cele mai multe infectări cu coronavirus s-au raportat în Capitală – 39, urmată de Hunedoara – 20 de cazuri, Timiş – 15, Constanţa – 10, Braşov și Iași – câte 6 și Caraş Severin – 5.

Câte patru cazuri s-au înregistrat la Arad și Covasna. Câte trei cazuri: Dolj și Cluj. Câte două cazuri: Mehedinţi, Mureş, Gorj, Neamţ, Brăila și Olt. Câte un caz: Bacău, Bihor, Buzău, Galaţi, Maramureş, Prahova, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Vaslui, Vrancea și Ilfov.

Județele fără niciun caz de coronavirus sunt: Botoşani, Sibiu, Vâlcea, Dâmboviţa, Alba, Călăraşi, Argeş, Bistriţa Năsăud, Harghita, Ialomiţa, Tulcea, Giurgiu și Sălaj.

Datele privind numărul de infecții și decese în toată lumea pot fi văzute pe platforma Worldometer.info.

Ce înseamnă stare de urgență și cât durează

De luni, România se află în stare de urgență, decretată de președintele Klaus Iohannis pentru a limita efectele pandemiei de COVID-19 în țară.

Starea de urgenţă este reglementată de articolul 93 al Constituţiei României, precum și de Ordonanţa de Urgenţă numărul 1 din 1999. Ordonanţa în cauză spune că starea de urgenţă se poate impune pe o perioadă de cel mult 30 de zile şi prevede totodată măsuri excepţionale economice și de ordine publică.

În timpul stării de urgență, autoritățile pot restrânge drepturile fundamentale ale cetățenilor, pentru „apărarea securității naționale, a ordinii, a sănătății ori a moralei publice, a drepturilor și a libertăților cetățenilor; desfășurarea instrucției penale; prevenirea consecințelor unei calamități naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav”, conform Constituției (articolul 53).

Cu toate acestea, nu orice drept poate fi restrâns și niciun drept nu poate fi eliminat cu totul. Drepturile fundamentale care nu pot fi restrânse nici măcar în timpul stării de urgență sunt dreptul la viață și accesul la justiție. De asemenea, sunt interzise tortura și tratamentele inumane și degradante, precum și condamnarea pentru infracțiuni care nu există în legea penală.

CITEȘTE ȘI: DOVADA Rectorul de la UMF Iași a pus în mare pericol sănătatea studenților

Măsurile pregătite de Guvern pentru starea de urgență

FOTO: TheDigitalArtist/Pixabay.com
FOTO: TheDigitalArtist/Pixabay.com

Iată principalele măsuri care ar putea fi luate de Guvern, în cadrul stării de urgență, pentru limitarea răspândirii coronavirus în România:

1. Ministerele, agențiile statului, companiile cu capital privat vor introduce de urgență munca la domiciliu acolo unde acest lucru este posibil;

2. Se suspendă orice creștere de cheltuieli guvernamentale destinate consumului și ajutoarelor sociale;

3. Se vor putea rechiziționa/închiria suficiente hoteluri care se organizează în centre de carantină în perspectiva afluxului de cetăţeni români care vor reveni în ţară cu ocazia sărbătorilor pascale;

4. Spitalele vor fi aprovizionate din timp cu materiale pentru a face față vârfului epidemiei;

5. Și cei care vin din zone roșii, și cei care vin din zone galbene ar putea fi introduși direct in carantină (în prezent cei din zone galbene trec doar la izolare);

6. În caz extrem se poate ajunge la oprirea funcționării metroului și mijloacelor de transport în comun, în București și în țară, a trenurilor si curselor de autocar sau transport ocazional;

7. În acest caz, deplasarea la serviciu se face numai cu mijloace individuale (autoturisme, motociclete, biciclete, trotinete electrice);

8. Se utilizează Jandarmeria și Armata pentru a împiedica nerespectarea regimului de izolare în mediul rural;

9. Se va purtea interzice orice zbor în Europa, în şi dinspre zonele contaminate de virusul Covid 19;

10. Se vor putea închide mall-urile, cluburile de noapte, cazinourile, cinematografele, teatrele;

11. Se va interzice orice adunare publică;

12. Guvernul va putea contracta timp de antenă și transmite în fiecare oră instrucțiuni comportamentale în fața riscului de contaminare cu Covid 19.

13. Cetățenii veniți din statele UE, din zone marcate cu galben ar putea intra în procedură de carantină și vor fi cazați în hoteluri rechiziționate/contractate de guvern, unde vor rămâne până când testele vor fi negative;

14. Toți români aflați în străinătate, la muncă sau în concediu, au dreptul să intre pe teritoriul României și să participe la tradiționalele sărbători pascale. Pentru a preveni răspândirea virusului Covid 19, guvernul va face apel la românii din Italia, Spania, Franța, Germania, UK și celălalte state din Uniunea Europeană să revină în țară cu cel puțin 2 săptămâni înainte pentru a putea efectua perioada de carantină, indiferent că vin din zone roșii sau galbene.

Este esențial ca, prin măsurile luate, să diminuăm numărul celor care au nevoie de asistență medicală în sistem de urgență și reanimare,  fără a depăși capacitatea spitalelor care pot asigura terapie intensivă.

15. Se va opri activitatea in toate instituțiile publice, iar personalul va lucra exclusiv de acasă.

Se va pregăti un program de guvernare bazat pe priorități și pe sprijin financiar acordat firmelor care au înregistrat pierderi în perioada crizei. din sănătate cu efecte asupra companiilor.

Vor trebui luate și măsuri economice care să sprijine societățile care au suferit pierderi din cauza virusului  Covid 19. Astfel:

1. Ajutoarele de stat reprezintă o soluție rapidă și eficientă;

2. Garanțiile de stat pentru împrumuturi sunt o altă soluție de sprijin a companiilor;

3. Se ia în calcul o solicitare către Comisia Europeană care să permită cheltuieli  cu riscul depăşirii pragului de 3% pentru deficitul bugetar;

4.Banca Națională va menține dobânda la credite la un nivel care să stimuleze companiile să apeleze la credite bancare pentru relansarea producției;

5. BNR va veghea ca băncile să aibă un nivel suficient de lichiditate pentru a fi apte să acorde credite intreprinderilor, dar și gospodăriilor;

6. Dacă este nevoie, statul român trebuie să acorde garanții băncilor care au dificultăți în a-şi asigura lichiditățile;

7.Se vor utiliza bani europeni pentru ajutor imediat acordat IMM-urilor afectate de criză;

8.Ridicarea popririlor puse de ANAF pe conturile IMM-urilor afectate de criză.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.