Guvernul Grindeanu cade sau nu cade? Nu mai e pe placul tandemului Dragnea – Tăriceanu

oferta „PCR” Grindeanu legi de apărare a infractorilor
„Nici nu știu cum să-ți mai spun: «Pe curând» sau «Rămas-bun»?”

Surse din cadrul coaliției de guvernare au declarat, pentru Cetățeanul.net, că Liviu Dragnea ar lua în calcul remanierea „capitală” pentru Guvernul Grindeanu. Evaluarea activității Cabinetului și posibilitatea remanierii mai multor miniștri au tulburat apele în PSD, iar tensiunile dintre Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu sunt în creștere! O postare recentă a premierului, prin care îl lăuda pe președintele Iohannis, nu a avut nicidecum darul să liniștească apele.

Pentru că nu ar fi îndeplinit la virgulă programul de guvernare, în coaliția PSD-ALDE se vorbește tot mai apăsat despre înlocuirea Cabinetului Grindeanu, la numai șase luni de la instalarea la Palatul Victoria.

Decizia se ia săptămâna aceasta

Grindeanu
Gabriela Firea l-a criticat vehement pe Grindeanu, în ultima vreme

O decizie privind soarta Guvernului urmează să fie anunțată, zilele acestea de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, care vor face anunțul la mijlocul săptămânii. Contestat vehement de Gabriela Firea, Grindeanu este acuzat de surse apropiate liderilor social-democrați că s-ar fi apropiat prea mult de discursul anti-corupție al președintelui Iohannis și al partenerilor europeni.

„Pentru noi nu este cel mai important cine face parte din guvern, ci ca programul să fie pus în aplicare. E nevoie de foarte multă implicare, de foarte multă muncă, mult mai multă decât se practică de obicei în guvernare, de foarte multă implicare și rigoare și lene deloc”, a declarat președintele PSD, Liviu Dragnea.

Cele trei scenarii pentru Guvernul Grindeanu

Soarta Cabinetului Grindeanu va fi decisă miercuri de cele două partide ale coaliției guvernamentale. Sunt posibile trei scenarii:

  1. prima variantă posibilă este schimbarea întregii echipe, prin retragerea sprijinului politic. În această situație, PSD și ALDE îi vor propune președintelui Klaus Iohannis un candidat, pe care acesta să îl nominalizeze ca premier propus de cele două partide;
  2. o a doua variantă ar însemna amânarea remanierii guvernamentale, până după vacanța parlamentară. În acest caz, i s-ar face pe plac premierului, care declara, de curând: „România, nu are nevoie de crize politice, instabilitate și eventual: alegeri anticipate„;
  3. a treia variantă este schimbarea doar a miniștrilor care au rezultate slabe sau care au comunicat prost – primul pe „lista neagră” este dat, în acest caz, șeful de la Finanțe, Viorel Ștefan.

Mesajul lui Grindeanu

În plină intensificare a zvonurilor care dau ca sigură remanierea guvernamentală, Grindeanu a postat pe o rețea de socializare un mesaj în care l-a lăudat, printre altele, pe Iohannis, după vizita la Casa Albă la președintele României. „Încrederea pe care ne-au acordat-o românii nu poate fi înșelată cu noi schimbări, noi crize politice, eventual alte alegeri-într-un cuvânt instabilitate. Vizita lui Klaus Iohannis în SUA a relansat parteneriatul nostru strategic. Depinde de noi să arătăm că suntem o națiune unită și determinată să meargă pe drumul cel bun”, a scris premierul. Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu s-au făcut că nu înțeleg mesajul, despre care au au pretins că ar fi ușor … enigmatic.

Aedvărata miză rămâne însă modificarea Codului penal, prin introducerea pragului la abuzul în serviciu, care „să facă diferența între răspunderea contravențională, răspunderea administrativă și răspunderea penală”, cum a declarat Tudorel Toader, ministrul justiției. Cel mai nerăbdător pare a fi chiar Liviu Dragnea, judecat pentru instigare la abuz în serviciu, alături de fosta soție. Prejudiciul imputat de procurori este, în cazul liderului PSD, de circa 100.000 de lei.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here