Guvernul Ciucă a pus cruce dezvoltării României prin tăierea investițiilor

Nicolae Ciucă FOTO: gov.ro
Nicolae Ciucă FOTO: gov.ro

Consiliul Fiscal arată, într-un document dat publicității joi, că Guvernul Ciucă a nu a realizat investițiile anunțate pentru primele nouă luni ale anului, ceea ce îi permite încadrarea în noua ţintă propusă pentru deficitul bugetar cash de 5,74% din PIB.

Sub-execuţia semnificativă a cheltuielilor de investiţii totale (cheltuieli de capital şi proiecte europene) din primele 9 luni ale anului, care face improbabilă atingerea ţintelor propuse pentru aceste cheltuieli, dar care are impact favorabil asupra soldului bugetar, precizează Consiliul Fiscal (CF).

Însă, nu reducerea deficitului bugetar asigură dezvoltarea țării, ci investițiile, de care Guvernul PSD-PNL-UDMR, condus de Nicolae Ciucă, și-a bătut joc.

În Opinia CF pe marginea celei de-a doua rectificări bugetare, care este aprobată de Guvern, se va înregistra un gol de venituri fiscale (inclusiv contribuţii de asigurări) de circa 3 miliarde lei (reprezentând circa 0,2% din PIB), precum şi o depăşire a anvelopei cheltuielilor bugetare cu bunurile şi serviciile şi a celor de asistenţă socială cu circa 3 miliarde lei (reprezentând circa 0,2% din PIB).

Sub-execuţia semnificativă a cheltuielilor de investiţii

„Cu toate acestea, încadrarea în noua ţintă propusă pentru deficitul bugetar cash de 5,74% din PIB este posibilă având în vedere sub-execuţia semnificativă a cheltuielilor de investiţii totale (cheltuieli de capital şi proiecte europene) din primele 9 luni ale anului, care face improbabilă atingerea ţintelor propuse pentru aceste cheltuieli, dar care are impact favorabil asupra soldului bugetar. De asemenea, persistă incertitudini cu privire la impactul bugetar al schemelor de compensare din energie”, subliniază sursa citată în documentul transmis joi AGERPRES.

În proiectul de rectificare a bugetului veniturile sunt reduse cu aproximativ 2,4 miliarde de lei, astfel încât CF atenţionează asupra unui gol de venituri de 3 miliarde de lei.

Agregatele de venituri asupra cărora CF are rezerve din perspectiva atingerii ţintelor propuse sunt reprezentate de TVA, contribuţii de asigurări, impozit pe profit şi accize.

În ceea ce priveşte cheltuielile bugetare, CF subliniază că execuţia bugetară la 9 luni arăta o sub-execuţie semnificativă a cheltuielilor de capital (ecart faţă de ţinta propusă prin prima rectificare de circa 20,6 miliarde lei, sumele cheltuite în primele 9 luni reprezentând aproximativ 48,3% din alocările pentru întregul an), precum şi a proiectelor finanţate din fonduri UE aferente cadrului financiar 2014-2020 (ecart faţă de ţintă propusă prin prima rectificare de circa 25,3 miliarde lei, sumele cheltuite în primele 9 luni reprezentând aproximativ 51,7% din alocările pentru întregul an).

În aceste condiţii, chiar şi presupunând o accelerare semnificativă a acestor cheltuieli în ultimele 3 luni ale anului, este posibil şi chiar probabil ca sumele efectiv cheltuite să fie inferioare celor bugetate, ceea ce va afecta favorabil soldul bugetar.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.