Guvernarea Cîţu, prietena Big Pharma. Multinaționalele din piața medicamentelor, uitate de ANAF de la plata taxelor

Big Pharma
România, un paradis fiscal pentru Big Pharma, în timp ce premierul Florin Cîțu și ministrul Finanțelor Daniel Nazare se plâng că se colectează puțini bani la buget

În timp ce se plâng că nu mai sunt bani la buget, guvernanții actuali refuză să taxeze multinaționalele de pe piața farmaceutică (Big Pharma).

Deși legea îi obligă să plătească impozit pe profit dacă au în România sedii permanente și structuri naționale logistice, de marketing și de promovare a produselor, multe mari companii nu plătesc aceste impozite. Compania farmaceutică germană Wörwag Pharma GmbH & Co, prezentă în Romania de mai bine de 20 de ani, este doar unul dintre cazuri. 

Investigație realizată de Cătălin Antohe și Sorin Ghica

Activitatea din România, mascată prin așa-zise „tranzacții intracomunitare”

Compania farmaceutică germană Wörwag este prezentă în Romania de mai bine de 20 de ani. De la momentul în care și-a stabilit sediul în România și până astăzi, compania a făcut profituri de multe zeci de milioane de euro din vânzările în România. La bugetul de stat nu a ajuns însă niciun leu din impozitul pe profit.

Activitatea comercială din România s-a desfășurat sub forma unor tranzacții intracomunitare (în interiorul Uniunii Europene), ca și cum Wörwag Pharma nu ar fi avut sediu permanent în România (reprezentanță), situație în care, potrivit Codului Fiscal al României, ar fi trebuit să plătească impozite la stat.

Nesimțirea ANAF: Informațiile nu sunt publice

Am solicitat oficial Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) un punct de vedere, solicitarea informațiilor publice fiind în același timp și o sesizare asupra acestui caz de posibilă evaziune fiscală de proporții.

Răspunsul „specialiștilor” ANAF a fost năucitor. În loc să cerceteze de urgență aspectele grave sesizate, inspectorii Fiscului ne-au comunicat, cu aroganță, că unele dintre informațiile solicitate sunt disponibile pe site-ul ANAF, iar altele nu pot fi comunicate pentru că ar intra sub incidența secretului fiscal.

Evident, interesul „Big Pharma” pare a fi cel protejat, NU și cel al statului român!

„Având în vedere solicitarea dumneavoastră, înregistrată la Agenția Națională de Administrare Fiscală (…) vă aducem la cunoștință faptul că informațiile de interes public referitoare la contribuabil sunt accesibile la următoarea adresă (…).

În ceea ce priveşte transmiterea altor informaţii de interes fiscal despre contribuabil/plătitor, acestea nu pot fi comunicate, deoarece nu fac parte din categoria informaţiilor de interes public şi intră sub incidenţa secretului fiscal, este răspunsul sec al ANAF. De când este secret fiscal colectarea veniturilor la buget?

În privat, specialiștii ANAF ne dau dreptate

Wörwag Pharma a îndeplinit însă toate condițiile unui sediu permanent, susțin însă chiar surse ANAF: reprezentanță în România, agenți de promovare a vânzărilor care au împânzit țara, country manager, plus bugete uriașe de publicitate pentru televiziuni și presa scrisă.

O simplă căutare pe rețeaua Linkedin demonstrează activitatea economică din România a firmei germane Wörwag Pharma GmbH & Co. KG, care a folosit o rețea impresionantă de specialiști în distribuție și marketing.

În aceste condiții este de datoria ANAF să impoziteze profiturile realizate de Wörwag Pharma pe teritoriul României de mai bine de 20 de ani.

Dr. Kristine Bago confirmă că Wörwag Pharma trebuia impozitată de ANAF

În timp ce ANAF păzește secrete în loc să colecteze veniturile bugetare, specialiști în domeniul finanțelor întăresc cele de mai sus ba mai mult vorbesc deschis chiar despre o evaziune fiscală uriașă, care nu ar fi posibilă fără complicități înalte.

Dr. Kristine Bago spune că, potrivit art.13 din Codul Fiscal, persoanele juridice străine care desfăşoară activitate prin intermediul unui sediu permanent in Romania, precum Wörwag Pharma, sunt obligate la plata impozitului pe profit.

Dr. Kristine Bago a explicat, într-o analiză pentru Săptămâna Financiară, cum a reușit compania farmaceutică Wörwag Pharma, condusă de președinta Asociației de Podiatrie, Norina Alinta Gâvan, să ocolească plata a zeci de milioane de euro impozite pe profit și dividende către statul român.

„Dacă facem un research pe rețeaua profesională Linkedin putem observa că activitatea economică a firmei din România este una amplă din punct de vedere al distribuției și marketing-ului (…) logistică, vânzări, HR, reprezentanți medicali, flotă, directori financiari în perioada 1997-2017, adică până la momentul înființării firmei din punct de vedere legal în România”.

Dovezi sunt chiar în documentele oficiale

Am dezvăluit anterior că abia din decembrie 2017 Wörwag Gmbh a pornit demersurile de intrare în legalitate prin înființarea unei firme românești subsidiară – Wörwag România (acționar 99% Gmbh).

Așa se face că Wörwag România care a avut în 2019 venituri de doar 12 milioane de lei a sărit brusc în anul 2020 la o cifra de afaceri de 188 milioane lei și un profit de peste 4 milioane de lei.

Kristine Bago spune că nicio companie nu-și poate crește de 16 ori cifra de afaceri de la un an la altul decât dacă a avut tot timpul în spate o activitate economică intensă în țară (de peste 20 ani, în cazul Wörwag) nedeclarată în România. Caz în care România ar fi încasat impozitul pe profiturile aferente activității unei firme cu sediu permanent în țara noastră.

Orbul găinilor sau cine știe ce alte interese au făcut ca ANAF să NU impoziteze, cel puțin în ultimii 10 ani, profiturile uriașe ale companiei. Un calcul elementar arată că la o cifră de afaceri de 188 milioane de lei/per an și un adaos comercial (de minim 50%, spun specialiștii de la noi, deși de multe ori este chiar mai mare), sunt zeci de milioane de lei impozite pe profit neîncasate de statul român.

Dacă calculăm numai în urmă cu 5 ani această pierdere din neimpozitarea impozitului pe profit (16%) și necolectarea impozitului  pe dividende (pentru că acesta este termenul în care statul poate să revendice sumele neîncasate) se poate vorbi de un prejudiciu in dauna statului roman de peste 15 milioane de euro de euro de la o singură multinațională. Dacă adăugăm și impozitul pe dividende sumele neîncasate sunt chiar mai mari.

La 10 ani vechime de activitate în Romania suma crește pe măsură – multe zeci de milioane de euro, iar „apatia” ANAF capătă accente penale.

Ziarul Cetățeanul i-a întrebat, oficial, pe cei de la SRL-ul Wörwag din Cluj, care a fost valoarea mărfurilor exportate direct din Germania în România, care fost valoarea taxei de claw back plătită la CNAS în toți acești ani, cum se explică diferența dintre numărul de salariați declarați și echipa prezentată pe site-ul oficial și încă alte câteva întrebări. SRL-ul nu a răspuns nici după două luni. Aceleași întrebări le-am adresat și firmei-mamă din Germania, tot fără răspuns.

Revenim cu alte elemente care să trezească ANAF din somnul fiscal indus de Big Pharma.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.