Gabriela Firea se va confrunta astăzi cu o grevă spontană a angajaților de la Cimitire, potrivit unor surse din Primăria Capitalei.
În grevă ar putea intra și alți nemulțumiți ai administrațiilor subordonate Primăriei, precum cei de la Administrația Străzilor sau ALPAB (Administrația Lacurilor și Parcurilor). Ei sunt nemulțumiți de delegarea serviciilor de la administrații către companiile municipale, după ce Consiliul General a votat ilegal reconfirmarea înființării companiilor municipale, în ciuda hotărârilor definitive ale instanțelor de judecată.
Citește și Firea vrea să „albească” companiile municipale în CGMB.
Motiv de grevă -1500 de angajați în pericol
Angajații acuză că hotărârile de delegare a „gestiunii serviciului public de administrare a cimitirelor și crematoriilor umane din componența serviciilor de administrare a domeniului public și privat de interes local din Municipiul București către Compania Municipală Cimitire București S.A.”, care va fi votat marți, 27 august, în ședința CGMB, va duce la pierderea a 1500 de locuri de muncă.
Angajații au cerut și instanței suspendarea hotărârilor CGMB pe motivul încălcării efectelor hotărârilor judecătorești definitive – „atât efectele Deciziei civile nr. 6504/22.11.2018 a Curții de Apel București, cât și a Hotărârii pronunțate în dosarul nr. 38304/3/2018, rămasă defintivă”.
Ei mai acuză cîă posturile de la companiile municipale sunt ocupate în totalitate de lipitori de afișe și rude ale primarului general și aparatului de lucru al acestuia.
Cresc tarifele de înmormântare
În preambulul hotărarii de regularizare a Companiei Municipale Cimitire București SA este mentionată necesitatea asigurării continuitătii și furnizării la un nivel ridicat de calitate a serviciului public gestionat de Compania Municipală Cimitire București SA în vederea satisfacerii unor nevoi de interes public. Angajații serviciului public acuză că, încă de la o primă lectură a regulamentului serviciului public de administrare a cimitirelor se poate observa „că acesta incalcă toată legislația în domeniu, iar cetătenii pot rămane foarte ușor fără locuri de veci”.
Sursele afirmă că prețurile la care se vor realiza aceste servicii sunt de 4-5 ori mai mari decât cele practicate de administrații. „Îți pui întrebarea: cetăteanul care un dispune de banii necesarii inhumării persoanelor decedate, ce va face cu morții? În condițiile în care acest serviciu ar trebui să fie un serviciu public”, ne-au declarat sursele.
Cetățeanul TV