Generalul Gabriel Oprea, „rentier” de peste un milion de euro. 391.000 de euro i-a încasat de la grădinița vecinei fratelui său

Gabriel Oprea și soția sa, Sanda Oprea, au încasat din chirii, în ultimii ani, aproape 1,1 milioane de euro din închirierea unor locuințe și spații comerciale. O treime din aceste venituri a venit din chiria încasată de la o grădiniță particulară înființată de vecina lui Daniel Oprea, fratele vicepremierului încă în funcție.
Un imobil pe strada General George Macarovici, un apartament și un spațiu comercial de pe Calea 13 Septembrie, o proprietate necunoscută de pe strada Elena Văcărescu și o vilă din Pipera au fost închiriate de familia lui Gabriel Oprea în schimbul a 1.092.885 de euro, conform unui calcul realizat de Cetățeanul.net.  Suma a fost calculată potrivit declarațiilor de de avere date până în 2014.

Gabriel Oprea
Proprietățile care i-au adus milioane familiei generalului Oprea. Sumele în lei trecute de Gabriel Oprea au fost transformate la cursul mediu al euro din anul respectiv

Vila transformată în grădiniță

Pe lista proprietăților închiriate se află și o vilă din din Pipera, orășelul Voluntari din nordul Capitalei. Acesta a fost închiriată din 2006 Grădiniței “Little London”. Între 39.000 și 58.000 de euro au plătit fondatorii unității preșcolare familiei lui Gabriel Oprea. Fabiola Hosu și Luminița Macsim sunt cele care au deținut grădința amenajată în vila din Pipera a lui Gabriel Oprea. În Fundația „Țara Minunilor”, care a controlat grădinița din vila lui Oprea, a mai fost implicată și soția fostului tenisman Florin Segărceanu, Diana-Ileana Segărceanu.
În  2013, cei trei asociați s-au separat. Familia Segărceanu a format unitatea de învățământ Avenor, Luminița Macsim a deschis grădinița Questfield, iar Fabiola Hosu a continuat cu Little London School.

Little London School din Pipera, Voluntari, a familiei lui Gabriel Oprea
Little London School din Pipera, Voluntari, a familiei lui Gabriel Oprea, ministrul care nu știe boabă de engleză

Vecina fratelui Daniel Oprea

Fabiola Hosu, cea care i-a dat lui Oprea peste 391.000 de euro ca și chirie din 2007 este o vecină a lui Daniel Oprea, fratele liderului UNPR. Acesta din urmă, a avut domiciliul, în urmă cu cinci-șașe ani, la un bloc de pe strada Mihail Sebastian. Dacă Daniel Oprea locuia la etajul șase, la etajul șapte își avea domiciliu Fabiola Hosu, cea îi plătea lui Gabriel Oprea, fratele vecinului de la etajul șase, zeci de mii de euro anual.

Contactată telefonic, Fabiola Hosu ne-a asigura că nu-l cunoaște pe Daniel Oprea sau pe Gabriel Oprea și că totul este doar o coincidență. “Habar nu am avut că suntem vecini, nici nu am știut acest lucru. Nu cred că l-aș recunoaște”, ne-a asigurat Fabiola Hosu.

Gabriel Oprea
Din adresele declarate de Fabiola Hosu (in cadrul societății Grădinița Wonderland) și de Daniel Oprea (în cadrul firmei Investigații și securitate Omega), reiese că aceștia sunt vecini

Într-un interviu acordat, în urmă cu patru ani, pentru wall-street.ro, Hosu susținea că a fondat grădinița cu o investiție inițială de 60.000 la care s-au mai adăugat 300.000 de euro. Banii ar fi provenit, conform declarațiilor sale, din veniturile firmei imobiliare World Perfect Tour (fostă Stil Imob). Din această sumă de 360.000 de euro s-ar fi plătit, până în 2011, și chiria către Gabriel Oprea. Cifra de afaceri a agenției imobiliare deținută de Luminița Macsim a fost, din 2003 și până acum, de doar 100.000 de euro, iar profitul a fost, cu excepția unui an, de zero lei. În 2005, s-a raportat un profit de aproape 11.000 de euro.

Nu, nu sunt o apropiată a familiei Oprea. Doar am închiriat imobilul său din Pipera, atât. Nu am împrumutat bani de la Gabriel Oprea pentru această grădiniță”, ne-a mai declarat Fabiola Hosu. Și fosta sa parteneră, Luminița Macsim, ne-a transmis că relația cu familia Oprea a fost una de chiriaș-proprietar. Ca și în cazul materialului publicat de Cetățeanul.net legat de un offshore deschis în luna august de fosta sa contabilă și cumnată, Mariana Oprea, Gabriel Oprea a refuzat să răspundă și întrebărilor trimise în legătură cu veniturile din chiriile familiei sale.

Apartamentul cu chiriaș din schema “Siveco”

Printre proprietățile închiriate de vicepremier se află și un apartament din Calea 13 Septembrie. Printre chiriașii pe care i-a avut familia Oprea în această locuință se numără și firma Alpha Mobil Rom, deținută de Tiberiu Grabany. Acesta este implicat în dosarul de spălare de bani și evaziune fiscală al firmei Siveco. Grabany ne-a transmis că nu dorește să ofere declarații despre acest subiect, dar ne-a asigurat că a avut doar o relație chiriaș-proprietar cu Gabriel Oprea. Din 2004 și până acum, acest apartament i-a adus generalului Gabriel Oprea peste 180.000 de euro din chirii.

Blocul de pe strada General Macarovici

Blocul cu trei etaje deținut de Gabriel Oprea în Sectorul 6
Blocul cu trei etaje deținut de Gabriel Oprea în Sectorul 6

O altă proprietate care i-a adus mulți bani lui Gabriel Oprea este un fost bloc de trei etaje de pe strada General George Macarovici din Sectorul 6. Aici, imobilul este închiriat către mai multe firme. Este vorba de Argo Security (fosta OK Guard), Hobbit Concept, firmă specializată în amenazări piscine, și Advantage Title Solutions (fosta Steward Romania), firmă de consultanță financiară.

Advantage Title Solutions este deținută de compania americană Advantage Title Solutions LLC și este reprezentată de cabinetul de avocatură al lui Valeriu Stoica, fost ministru al Justiției.
Home Concept, fosta Hobbit, îi are ca administratori și acționari pe Claudiu Dan Avram și Diana Ionela Tudose, iar Argo Security îi are ca acționar pe Florențiu Albu.

402.000 de euro i-a adus acest imobil din chirii în ultimul deceniu, deși în ultimii ani Gabriel Oprea „de-abia” de mai încasează acum 19.000 de euro din chiriile de aici.

Locuința secretă de pe Elena Văcărescu

În primele declarații de avere, liderul UNPR recunoaște o locuință pe strada Elena Văcărescu, pe care din 2009 o donează fiicei sale Ana Maria Tudor. Gabriel Oprea nu a scris niciodată adresa exactă a locuinței pentru care a primit o chirie anuală între 21.000 și 42.000 de euro. Chiria pentru un apartament, fie el și de lux, nu a depășit niciodată 1.000 de euro lunar, sumele mai mari se acordă pentru case, ne-a explicat un expert în domeniul imobiliar din Capitală. În total, această proprietate a contribuit la pușculița lui Gabriel Oprea cu 113.000 de euro în ultimul deceniu.

Cetățeanul TV

2 COMENTARII

  1. NU CONTEST CA NU AU FOST INCASATE LEGAL CHIRIILE DAR SA SE VERIFICE DA OBIECTIVELE IBNCHIRIATE AU FOST OBTINUTE LEGAL. UN PROCES DE CUM AU FOST OBTINUTE LEGAL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here