Gazele se scumpesc! Cu cât va crește factura populației începând chiar de azi

gazele

Preţul pentru gazele naturale livrate populaţiei va creşte, începând de miercuri, la nivel naţional, susţin reprezentanţii Federaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).

Ca urmare a creşterii costului de achiziţie a gazelor naturale pe care furnizorii îl plătesc producătorilor de gaze naturale, ANRE a decis, în conformitate cu metodologia în vigoare, majorarea preţului final al gazelor naturale pentru populaţie în medie cu aproximativ 5,6%, începând cu data de 10 ianuarie. Acest procent de creştere variază de la un furnizor la altul”, spun reprezentanţii ACUE, cita’i de agerpres.

ANRE a aprobat majorarea costului de achiziție pentru gazele naturale

Începând cu 1 aprilie 2017, preţul cu care furnizorii cumpără gazul de la producătorii interni nu mai este stabilit de autorităţi, fiind rezultatul evoluţiei cererii şi ofertei din piaţă. Astfel, de la 1 aprilie 2017, preţul gazelor naturale constituie componenta principală a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achiziţie a gazelor naturale (CUG) şi, implicit, a preţurilor finale la consumatorii casnici.

Inițial, valoarea CUG a fost stabilită la 81,48 lei/MWh pentru perioada 1 aprilie 2017- 31 martie 2018, dar, ulterior, furnizorii au solicitat creşterea acestei valori din cauza creşterii preţurilor cu achiziţia gazelor naturale din producţia internă. „Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat nivelul CUG de 88,28 lei/MWh. Modificarea valorii CUG generează o creştere a preţurilor reglementate, concomitent cu alte actualizări ale elementelor componente ale preţurilor începând cu data de 10 ianuarie 2018”, se arată în comunicatul instituţiei de reglementare.

Cresc și facturile populației

Oficialii ANRE au susţinut că impactul unitar în preţurile practicate de furnizorii clienţilor casnici reglementaţi este de 0,68 bani/KWh, ceea ce reprezintă o creştere a valorii facturii lunare estimate la nivelul unui an de 4,8 lei pentru un consum mediu de 700 KWh/lună/loc de consum.

Aceasta înseamnă, spun specialiștii o majorare a preţului final al gazelor naturale pentru populaţie în medie cu aproximativ 5,6%, începând cu data de 10 ianuarie.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here