Gaură de peste 50 de milioane de euro prin ordin ANSVSA. Cioloș și ceilalți premieri au tăcut

Aeroportul Otopeni, Oferta de guvernare, candidatul PLUS la Primăria Capitalei Cioloș, părăsit a doua oară într-o săptămână

Din 2007 și până acum, timp de mai bine de 11 ani, autoritățile veterinare au pierdut anual peste cinci milioane de euro, făcând o gaură de peste 50 de milioane de euro, doar în industria cărnii de porc pentru că au refuzat să aplice un regulament obligatoriu al Comisiei Europene. Deși a fost ministru al Agriculturii, din octombrie 2007 până în decembrie 2008, comisar european pe agricultură între 2010 și 2014 și premierul din guvernarea tehnocrată, Dacian Cioloș nu a mișcat un deget să oprească jaful din bugetul ANSVSA.

Anchetă realizată de Cătălin Antohe și Marian Păvălașc

 

Marile ferme de porci din România au rămas anual cu sume frumușele în conturi, în timp ce micii fermieri sunt taxați pe fiecare animal pentru care Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) realizează controalele obligatorii care atestă sănătatea animalelor sacrificate în vederea consumului.

Abia în 2019, la presiunile Curții de Conturi, ANSVSA a emis un ordin prin care a intrat în legalitate, dar nimeni nu a fost făcut responsabil pentru paguba produsă.

Ce scrie la Bruxelles și ce scrie la București

În baza Regulamentului Comisiei Europene nr. 882/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004, s-au stabilit tarifele minime la nivelul UE pentru onorarii sau taxe aplicabile inspecțiilor realizate în abator. Mai exact, autoritățile publice au obligația de a verifica sănătatea animalelor și calitatea cărnii care urmează să fie oferită spre consum, iar fermierii achită o taxă minimă către autoritatea de control pentru a acoperi cheltuielile publice. La nivelul UE s-a stabilit o dare de 5 euro pe animal pentru bovine mature, 1 euro pentru suine etc.

regulament cap

După aderarea României la Uniunea Euopeană la 1 ianuarie 2007, aceste sume-limită impuse fermierilor deveneau obligatorii și pentru țara noastră.

Numai că, în același an, ANSVSA renunță să încaseze aceste sume impuse de la Bruxelles de la marii fermieri de porci. În cazul acestora, impune ca marii fermieri să nu plătească aceste taxe decât într-o limită de 5.000 de euro sau, altfel spus, ca și cum ar abatoriza cel mult  5.000 de animale, deși tăiau și de peste o sută de ori mai mult. Acest lucru a fost stabilit prin Ordinul nr. 64 din 8 martie 2007 al președintelui ANSVSA de la acel moment, Marian Avram.

gaură de peste 50 de milioane de euro
La punctul „e”, se impune ca marii fermieri să nu plătească toate taxele, ci cel mult 5.000 de euro

Decizia a fost luată în urma negocierii cu reprezentanții asociațiilor profesionale din domeniul alimentar, luând în considerare că la acea dată majoritatea unităților de industrie alimentară de tipul abatoarelor, unităților de tranșare, fabricilor de procesare a laptelui erau nevoite să implementeze programe de modernizare și restructurare pentru atingerea conformității față de legislația UE, investiții care au necesitat un efort considerabil”, ne-a fost transmis într-un răspuns primit de la ANSVSA.

Gaură de peste 50 de milioane de euro

Numai în 2017, fermierii au raportat că au tranșat 5.125.747 de porci la abatoarele autorizate ANSVSA. Din analiza Cetățeanul.net, odată cu ordinul din 2007 al ANSVSA rezultă că s-ar pierde suma de 5.693.396 de euro. Din 2007 și până acum, suma pierdută de stat, doar dacă se ține cont de un cuantum anual de 5 milioane de euro, poate ajunge la 55 de milioane de euro doar din industria cărnii de porc.

ANSVSA a reparat ilegalitatea abia din 2019

Chiar și Curtea de Conturi a depistat aceste probleme în anul 2017. Prin Decizia nr. 8/04.08.2017 a Curții de Conturi a României „s-a dispus ca ANSVSA să ia toate măsurile necesare pentru aplicarea întocmai a tarifelor cuprinse în regulementul comisie europene”, ne-a mai fost transmis de la autoritatea sanitar veterinară.

ANSVSA este condusă acum de Geronimo Brănescu, un fost asociat de afaceri cu Sorin Paul Stănescu, nașul lui Dragnea Jr., și prieten bun de peste 30 de ani cu Liviu Dragnea.

Abia de la 1 ianuarie 2019, după 12 ani de când trebuia să respecte întocmai regulamentele europene, a intrat în igoare Ordinul președintelui ANSVSA nr. 102/2018 pentru modificarea Ordinului Președintelui ANSVSA 64/2007, astfel încât aceste prevederi să fie în deplină conformitate cu Regulamentul CE.

Cine a profitat de „indulgența” ANSVSA

Cetățeanul.net a obținut, în cazul porcilor, numărul de porcine pe care marile ferme îl preconizau să le trimită la abator în anul 2017. Rezultă că, teoretic, dacă ar sacrifica într-o singură lună animalele, marii beneficiari ai Ordinului ANSVSA, din 2007 încoace, sunt:

  • Dustim Prod Neamt – 151.000 de euro
  • Simona SRL Olt – 151.000 de euro
  • Sagrod Botoșani – 182.200 de euro
  • Cocor Com Ialomița – 219.640 de euro
  • Unicarm SRL Satu Mare – 235.000 de euro
  • Carm Duo Fast Neamț – 255.000 de euro
  • Nutricom SA Călărași – 307.000 de euro
  • Smithfield Prod Timiș – 1.165.000 de euro

Cioloș, pe lista vinovaților

Cum ANSVSA este în subordinea guvernului și nu a ministerului Agriculturii, premierul este cel care are răspunderea asupra autorității publice. Din 2007 și până acum, prim-miniștri au fost: Călin Popescu Tăriceanu, Emil Boc, Traian Răzvan Ungureanu, Victor Ponta, Dacian Cioloș, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose și Viorica Dăncilă.

Pe această listă se remarcă prezența lui Dacian Cioloș, cel care a mai fost și comisar european între 2010 și 2014, dar și ministru al Agriculturii, din octombrie 2007 până în decembrie 2008. Dacian Cioloș nu a dorit să ne răspundă la întrebările legate de acest ordin al ANSVSA.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.