GALERIE FOTO Muncitorii au dispărut de pe şantierul Liviu Rebreanu. Trotuarul s-a înfundat într-o cârciumă

Liviu RebreanuDacă în primăvară muncitorii se mişcau cu talent pe şantierul de modernizare a bulevardului Liviu Rebreanu, de câteva luni lucrările bat pasul pe loc. Exact în lunile de vară, când orice lucrare de construcţie trebuie turată la capacitate maximă. Ei bine, muncitorii au dispărut total de pe şantier, iar autorităţile promit că ei vor lucra în forţă începând cu 1 septembrie. Până atunci, trotuarul de pe Liviu Rebreanu s-a înfundat în cârciuma Gnome.

Din septembrie începe lărgirea bulevardului Liviu Rebreanu între aleea Barajul Dunării și bulevardul 1 Decembrie 1918. Primăria Capitalei a notificat deja proprietarii aflați pe acest segment pentru a face exproprierile necesare lărgirii străzii, iar dupa expirarea termenului legal de 30 de zile,  la jumătatea lunii septembrie, echipele de muncitori se  apucă de treabă.Liviu Rebreanu Gnome

Până atunci mai este însă cale lungă. În cursul zilei de miercuri, niciun cetăţean nu putea fi văzut că lucrează pe Liviu Rebreanu. Şantierul era pur şi simplu părăsit.

Trotuarul din zona Barajul Dunării, vizavi de fostul capăt de linie al troleibuzului 92 şi al autobuzelor 253, 330 şi 335, s-a oprit într-o cârciumă, pe numele ei „Gnome”. S-a lucrat până aici, dar acum trebuie demolată cârciuma, construită în urmă cu doar câţiva ani.

Liviu Rebreanu Gnome 1Însă proprietarii vor să profite la maximum de timpul rămas, mai ales că vremea ţine cu ei, aşa că au dezafectat cât de cât interiorul unităţii de alimentaţie publică (aşa cum merau denumite cârciumile, pompos, pe vremea lui Ceauşescu), dar au păstrat terasa. Până să vină buldozerele, mai vindem nişte hectolitri de bere!

Exproprierile de pe Liviu Rebreanu, boală lungă

În ceea ce priveşte liniile de tramvai, ele sunt gata de ceva vreme, însă doar până aici, la Barajul Dunării. Mai departe, trebuie făcute exproprieri.

Despăgubirile pentru exproprieri pe Liviu Rebreanu au fost aprobate de Consiliul General al Capitalei încă de la începutul acestui an. Potrivit hotărârii CGMB este vorba de despăgubiri pentru o suprafață totală de teren de peste 3.900 de metri pătrați și 167 mp de construcții.Liviu Rebreanu tramvai

Proprietarii care au obiecții la acțiunea primăriei pot merge în instanță. Valoarea despăgubirilor este estimată la circa 6,1 milioane de lei (aproximativ 1,3 milioane de euro). Primăria Capitalei a terminat lucrările de reabilitare a bulevardului Liviu Rebreanu, porțiunea dintre bulevardul Nicolae Grigorescu și bulevardul Camil Ressu, în 2014.

În acest an lucrările de pe Liviu Rebreanu au fost finalizate până la aleea Barajul Dunării. Porțiunea de teren până la bulevardul 1 Decembrie nu a fost „atacată” de drumari pentru că aleșii locali au întârziat aprobarea hotărârii care permite începerea exproprierilor. Mai mult, au fost și discuții pe seama sumelor destinate despăgubirilor, acestea fiind supraevaluate la începerea lucrărilor.

Chioşcurile de ziare blochează trotuarele noi

Liviu Rebreanu chiosc ziareDar să revenim la ce se întâmplă acum pe bulevardul Liviu Rebreanu, porţiunea cuprinsă între Barajul Dunării şi intersecţia cu bulevardul Nicolae Grigorescu. În mare parte, trotuarele au fost modernizate, însă în stil românesc.

Dalele montate de constructori deja sună a gol şi se mişcă bine-mersi atunci când calci pe ele. Şi nu este singura problemă a trotuarelor de pe Liviu Rebreanu. În porţiunile modernizate, au fost amplasate ditamai chioşcurile de ziare, aşa încât pietonii nu au la dispoziţie altă soluţie decât de a circula pe pistele de biciclete, amplasate între trotuar şi partea carosabilă.

Războiul dalelor dintre Negoiţă şi Oprescu

Puţin mai încolo, în intersecţia bulevardelor Liviu Rebreanu şi Nicolae Grigorescu, apare o altă problemă, cel puţin estetică. Liviu Rebreanu dalePartea dfin intersecţie a fost modernizată de Primăria Sectorului 3, condusă de Liviu Negoiţă, ca „piaţetă pietonală”.

Dacă dalele lui Oprescu sunt cenuşii, ale lui Negoiţă sunt roz. Iar acestea din urmă au fost afectate de modernizările făcute de Primăria Capitalei pe Liviu Rebreanu, care au presupus şi înlocuirea stâlpilor de electricitate. Aşa că dalele lui Negoiţă au cam fost „ciufulite” de Oprescu.

O istorie lungă

Liviu Rebreanu tramvai 1Lucrările pentru reabilitarea celor 2,78 de kilometri ai bulevardului Liviu Rebreanu au fost planificate încă din 2007. Atunci, Consiliul General al Capitalei aproba indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea arterei care străbate o zonă destul de aglomerată din cartierul Titan.

Potrivit estimărilor din 2007, reabilitarea bulevardului Liviu Rebreanu costa 118.573.800 lei, adică 36.484.251 euro. Problema este că în 2007 rata de schimb notată în hotărârea Consiliului General era de 3,25 lei pentru un euro.

Lucrările au început abia în 2011, iar anul trecut a fost finalizat un prim tronson, de 1,7 kilometri, situat între Camil Ressu și Nicolae Grigorescu, cu toate că întreaga investiție pentru reabilitarea celor 2,78 de kilometri de drum era eșalonată pe o perioadă de 18 luni.

Lucrările pentru reabilitarea bulevardului Liviu Rebreanu au fost atribuite asocierii dintre Euro Construct și Paco.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.