GALERIE FOTO Montarea gardurilor pe Şoseaua Colentina, aproape de final. Cum circulă acum tramvaiul 21

panouri electronice de informare

Începută acum o lună, montarea gardurilor de separare a linie tramvaiului 21, pe Șoseaua Colentina şi pe Calea Moşilor, se apropie de final, iar efectele deja se fac simţite.

Reporterul Cetateanul.net a luat din nou la pas Şoseaua Colentina şi Calea Moşilor, pentru a vedea cum se desfăşoară lucrările. Spre deosebire de luna trecută, când operaţiunea se oprise brusc, după ce fuseseră montate garduri separatoare pe o porţiune de doar 150 de metri, între Doamna Ghica şi Teiul Doamnei, acum muncitorii lucrează cu talent iar operaţiunea este aproape de final.

Au fost montate deja garduri pe Şoseaua Colentina între Bucur Obor şi intersecţia cu

Șoseaua Colentina
Lucrările sunt gata ]ntre Doamna Ghica şi Fundeni

Şoseaua Fundeni. Operaţiunea de montare a gardurilor continuă şi mai departe, spre capătul tramvaiului 21, la Helitube. Pe această porţiune, muncitorii lucrau de zor vineri, atunci când a avut loc descinderea pe şantier a reporterului Cetateanul.net.

Se circulă deja cu viteză sporită

Șoseaua Colentina
Pe partea unde nu au fost montate garduri, maşinile intră în continuare pe linia de tramvai

Deja, tramvaiele circulă cu viteză sporită pe porţiunile unde au fost montate garduri, pentru că nu se mai confruntă cu şoferii nesimţiţi care considerau liniile drept o „bandă de şmecher”. Odată ce operaţiunea va fi dusă la bun sfârşit – după estimările noastre nu ar

Șoseaua Colentina
Muncitorii se mişcă cu talent între Fundeni şi Helitube

trebui să dureze mai mult de o săptămână, dacă se menţine ritmul de lucru din momentul de faţă – locuitorii din cartierul Colentina vor avea la dispoziţie un mijloc de transport rapid către centrul oraşului.

Linia tramvaiului 21 trece pe la Bucur Obor, unde cetăţenii pot coborî pentru a lua metroul. Ei îşi pot însă şi continua călătoria, deoarece capătul de linie este la Piaţa Sfântu Gheorghe, chiar la kilometrul 0 al Bucureştiului.

Operaţiunea a început şi pe Calea Moşilor

Deja au fost instalate garduri şi pe Calea Moşilor
Deja au fost instalate garduri şi pe Calea Moşilor

Nu numai pe Şoseaua Colentina au fost instalate garduri de separare a liniilor de tramvai de partea carosabilă. Montarea gardurilor separatoare a început deja şi pe Calea Moşilor, fiind finalizată deja pe o porţiune bună de traseu, între Bucur Obor şi intersecţia cu strada Mihai Eminescu.

De aici, operaţiunea trebuie să continue până la intersecţia cu Bulevardul Carol I, unde se va opri. După ce lucrările se vor finaliza, singura porţiune unde ar putea apărea probleme în circulaţia tramvaielor este cea cuprinsă între Bulevardul Carol I şi capătul de linie de la Piaţa Sfântul Gheorghe. Aici nu există nicio soluţie pentru evitarea ambjuteiajelor, mai ales la orele de vârf, pentru că străzile vechi sunt foarte înguste.

Care este valoarea investiţiei

Tramvaiul 21 a avut bandă unică și înainte, realizată din opritoare de plastic, dar, cum

Șoseaua Colentina
La Bucur Obor, lucrările de pe Şoseaua Colentina sunt gata

era de altfel de așteptat, a fost distrusă de șoferii care circulau pe linia tramvaiului deși acest lucru era interzis.

Lucrările de delimitare a liniei tramvaiului 21 cu garduri au fost împărțite în două tronsoane:

  • de la Bulevardul Carol I la Strada Doamna Ghica – valoarea investiției 690.000 lei;
  • de la Strada Doamna Ghica la capătul de linie (Helitube) – valoarea investiției 707.000 lei;

Necesitatea gardurilor pe Șoseaua Colentina

„Circulația tramvaielor de pe traseul liniei 21 (cuprins pe tronsonul Șoseaua Colentina, Calea Moșilor între bucla de întoarcere Helitube și Bulevardul Carol I), este îngreunată în prezent de cea a autovehiculelor care pătrund pe ampriza liniei de tramvai, neputându-se asigura o frecvență de circulație constantă, conform graficelor stabilite. Aplicarea unui nou tip de reglementare a circulației rutiere contribuie la creșterea vitezei de exploatare a tramvaielor și o frecvență mai bună de circulație a acestora, ceea ce este în beneficiul cetațenilor. În cazul instituirii căii proprii pe un tronson de 7 km se obține o viteză medie de exploatare de 15,4 km/h, respectiv o capacitate de transport de 4.559 călători/oră și sens, cu circa 18% mai mult decât în prezent. La menținerea intervalului de succedare actual, pe cale proprie se poate obține o reducere a parcului circulant de la 18 la 15 vehicule. Un alt avantaj va fi acela de diminuare a accidentelor cu terți participanți la trafic și pietoni care nu vor mai avea acces la intersecția cu calea de rulare a tramvaielor, decât prin locuri prestabilite”, se arată în expunerea de motive a proiectului prin care s-au alocat fondurile.

Benzile unice mai aşteaptă

Primarul general Gabriela Firea a propus încă din campania electorală că va face benzi unice pentru transportul în comun. La începutul anului în curs edilul a anunțat că a finalizat studiul privind implementarea acestora.

În luna aprilie, Gabriela Firea anunța pe Facebook că în prima parte a lunii iunie, Primăria Capitalei va implementa benzi unice pentru transportul public pe Șoseaua București Ploiești de la intersecția cu str.Elena Văcărescu – Piața Presei – Bulevardul Kiseleff – Mareșal Prezan – Calea Dorobanților (între Piața Dorobanților și Piața Lahovary) – George Enescu – Magheru -Piața Română, iar în partea a două a lunii iunie, municipalitatea va institui cale unică și pe linia tramvaiului 21, pe Șoseaua Colentina și Calea Moșilor, pe modelul liniei la tramvaiului 41.

În luna mai a început amenajarea benzii unice din Băneasa, însă după ce s-a blocat zona de nord și a ieșit un imens scandal, Gabriela Firea a bătut în retragere și a declarat că o va da în folosință după începerea vacanței de vară, când nu este așa aglomerat. Între timp, vacanța de vară s-a și terminat, mai e puțin și începe cea de iarnă, iar benzile unice tot nu au fost realizate. Deocamdată, singura realizare majoră a Gabrielei Firea în mai bine de un an şi şase luni de mandat o reprezintă gardurile de pe Şoseaua Colentina.

CITEŞTE şi GALERIE FOTO Montarea gardurilor pe linia tramvaiului 21, pe Șoseaua Colentina, a luat o pauză

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here