luni, octombrie 14, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalGALERIE FOTO Cum arată Parcul IOR și Parcul Brâncuși, unde Robert Negoiță...

GALERIE FOTO Cum arată Parcul IOR și Parcul Brâncuși, unde Robert Negoiță vrea să facă ce n-a reușit Eugen Pleșca

-

Peste zece hectare din Parcul IOR din Sectorul 3 al Capitalei au fost retrocedate dubios, în urmă cu mai bine de zece ani de zile. Acum, zona este un adevărat focar de infecție – la tot pasul dai de PET-uri, gunoi menajer, deșeuri din construcții și câte și mai câte.

Prin adevărata junglă care s-a creat aici de-a lungul anilor își fac veacul boschetarii și nu puține au fost intervențiile pompierilor la incendiile declanșate de aceștia.Parcul IOR

Oamenii au bătătorit cărări, pentru a putea ajunge mai repede în zona neretrocedată din Parcul IOR, amenajată la standarde occidentale de fostul primar Liviu Negoiță, predecesorul atualului edil Robert Negoiță. Cărările pot fi însă utilizate doar dacă nu a plouat recent, pentru că altfel te îngropi în noroi.

Locul de joacă pentru copii, aflat la mică distanță de intrarea în Parcul IOR dinspre blocul Potcoava, este istorie. Își mai aduc aminte de el doar părinții copiilor care acum sunt adolescenți sau chiar adulți, pentru că vegetația a acoperit locul, iar fecalele emană un miros pestilențial. Noroc că se răcește vremea.

Mizerie și focar de infecție în Parcul IOR

Parcul IOR zona bisericaMizerie de nedescris este și în zona gurii de metrou Titan, denumită cu mulți ani în urmă de cei de la Metrorex ”Parcul Titan”. Halal parc! În spatele gurii de metrou se mai văd încă urmele unei cârciumi care funcționa aici în anii 90 și la începutul anilor 2000. Stăteai pe scaune de tramvai dezafectate de cei de la RATB, ținei sticla de bere pe mese de tablă, iar atunci când te încercau nevoile fiziologice te duceai în boscheți, pentru că birtul nu avea grup sanitar.

Această cârciumă ordinară a fost tolerată de Sorin Paliga (PNL) și Eugen Pleșca (PSD) pe vremea când se aflau la conducerea Primăriei Sectorului 3. N-a supraviețuit însă decât câteva luni după ce primar a devenit Liviu Negoiță (PDL), care a dărâmat-o.

Puțin mai încolo, în partea retrocedată din Parcul IOR dinspre Bulevardul Liviu Rebreanu, se poate observa o fundație solidă de beton pe care însă nu se mai înalță nimic. Aici era un carusel, care funcționa în cadrul bâlciurilor ambulante care poposeau în parc. Și această zonă este plină de gunoaie.Parcul IOR

În plus, prin mai multe locuri din această zonă retrocedată sunt mormane de crengi tăiate în urma toaletării copacilor. Întrebarea firescă ce se pune este cine a toaletat pomii? Căci dacă această acțiune a fost făcută de ADP Sector 3 avem de-a face cu un caz penal, pentru că o instituție a statului nu poate face niciun fel de lucrări pe un domeniu privat.

CITEȘTE și Pensionara care a câștigat 10% din parcul IOR a mai primit o parcare și un spațiu verde

Ceea ce însă putea să facă Primăria Sectorului 3 era să amendeze proprietarul terenului pentru că nu l-a împrejmuit cu gard, așa cum prevede legea, și pentru mizerie. În multe locuri, porțiuni întregi din gardul de fier montat pe Primărie cu decenii în urmă au dispărut și, probabil, au ajuns la REMAT. Oricum, la înălțimea de nici un metru pe care o are gardul respectiv nu poate să prevină intrarea persoanelor străine.

L-am întrebat pe primarul Robert Negoiță dacă a dat amenzi proprietarului terenului și câte. Până la această oră nu am primit niciun răspuns, cu toate că mesajul apare ca citit pe WhatsApp. Probabil pentru că nu a dat amenzi sau a dat prea puține.

Eugen Pleșca voia China Town în Parcul IOR

Dar să ne întoarcem puțin în mandatul de primar al fostului maior de Securitate Eugen Pleșca, propulsat în această funcție de partidul edilului de acum, Robert Negoiță, și care a părăsit Primăria după ce a fost învins, în 2004, de Liviu Negoiță.

Parcul IOR
Eugen Pleșca în vremurile bune (pentru el), alături de Marian Vanghelie

La acea vreme Erugen Pleșca anunța cu mare pompă că a încheiat un parteneriat public-privat cu niște investitori chinezi. Aceștia ar fi urmat că construiască exact în această porțiune din Parcul IOR un fel de China Town, cu bâlciuri și lampioane, iar în partea dinspre Bulevardul Nicolae Grigorescu trebuia să fie înălțate mai multe blocuri turn. Atenție, la acea vreme tot Parcul IOR era în proprietatea Primăriei, retrocedarea nu avusese încă loc!

În cele din urmă, Eugen Pleșca a fost nevoit să renunțe la proiectul său grandios, după ce s-a confruntat cu o opoziție fermă a locuitorilor cartierului, a ONG-urilor de mediu, dar și a presei, care pur și simplu l-a pus la zid.

După ani și ani…

Timp de mai bine de zece ani de zile, proiectul de a construi blocuri în Parcul IOR a fost abandonat. Până săptămâna trecută, când el a apărut din nou pe tapet, de această dată în regia lui Robert Negoiță.

Lucrurile au ieșit la iveală atunci când Primăria Capitalei a pus în dezbatere publică planul urbanistic coordonator al Sectorului 3, un document care stabilește ce se poate construi pe fiecare teren în parte, ce parcele au statutul de spațiu verde și cum este protejat patrimoniul public.

Parcul IOR
Parcul Brâncuși

Ei bine, documentul menține regulamentul prin care se permite edificarea unor blocuri de până la 45 m înălțime în zona retrocedată din Parcul IOR. Ba, mai mult, se permite construirea unor blocuri de 10 etaje și în Parcul Constantin Brâncuși, unde sunt locuri de joacă pentru copii și pentru câini, un teren de sport și mai multe amenajări făcute chiar de Primăria Sectorului 3. De menționat faptul că Planul urbanistic este elaborat de Primăria Sectorului 3 și va fi supus aprobării Consiliului General al Municipiului București.

Și, și mai important, cel care a dat avizul de urbanism este nimeni altul decât arhitectul șef al Capitalei, Ștefan Dumitrașcu, mutat temporar în această funcție de la Primăria Sectorului 3. Rămâne însă o minimă speranță pentru spațiile verzi din sector – documentația încă nu a fost discutată și nu a fost avizată de Ministerul Mediului.

Negoiță, amenințat cu tribunalul

Robert Negoiță se apără, spunând că Parcul Brâncuși și zona retrocedată din parcul IOR sunt proprietate privată, prin urmare nu putea să le treacă pe documentație ca spații verzi, deoarece risca un proces pentru abuz în serviciu.

Liviu Mălureanu, consilier USR la Sectorul 3, spune că partidul său va ataca PUZ-ul în instanță, dacă se aprobă în această formă. ”Parcurile IOR și Constantin Brâncuși devin noul paradis al rechinilor imobiliari. Într-un București tot mai poluat, spațiile verzi din Sectorul 3 dispar în fiecare zi, fie că vorbim de betonarea grădinilor aparținând blocurilor, fie că vorbim de retrocedări de spații verzi și părculețe între blocuri. Ceea ce se întâmplă acum cu Parcul IOR și Parcul Brâncuși este un nou capitol din această lungă serie de abuzuri la care Primăria Sectorului 3 și primarul Robert Negoiță sunt complici prin lipsa de implicare. USR este ferm împotriva tranformării acestor parcuri în betoane și va acționa în instanță acest PUZ”, a declarat Mălureanu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

VIDEO Cristian P. Piedone deschide lista PSD la Senat în județul Giurgiu

0
Cristian Popescu-Piedone și-a depus luni, 14 octombrie, candidatura pentru alegerile prezidențiale. Primarul Sectorului 5 deschide lista PSD la Senat în județul Giurgiu. „Venim în fața dumneavoastră o echipă de profesioniști. Îl am alături de mine pe domnul Cristian Popescu-Piedone, un...