GALERIE FOTO Cum a reușit Primăria Timișoara să facă atractiv transportul public în orașul de pe Bega

Primăria Timișoara

Fără a avea bugetul Bucureștiului și în ciuda scandalurilor legate de retrocedările de imobile istorice către clanuri țigănești, Primăria Timișoara a reușit să facă măcar un lucru pentru cetățeni și turiști: un transport public atractiv.

Tramvaiele, chiar dacă unele dintre ele sunt vechi, arată decent și se mișcă bine prin oraș, chiar și la orele de vârf, grație delimitării șinelor de partea carosabilă.

Ba chiar în unele locuri, pe străzi întregi, din cele înguste, a fost restricționată circulațiaPrimăria Timișoara autovehiculelor proprietate personală. După cum se poate vedea din imaginea alăturată, pe această stradă Primăria Timișoara a instituit o restricție de trafic, pe aici având voie să circule doar tramvaiele, taxiurile și mașinile riveranilor (vezi indicatorul de pe stâlp, dreapta sus).

Primăria Timișoara vrea să cumpere tramvaie noi

Și nu toate tramvaiele sunt vechi. Există și tramvaie noi, iar Primăria Timișoara continuă achizițiile de material rulant. Recent, Consiliul Local al Municipiului Timișoara a aprobat studiul de oportunitate pentru achiziția de tramvaie noi precum și modernizarea depoului de tramvaie Dâmbovița.

Primăria TimișoaraTimișoara dispune în prezent de un parc de 60 de tramvaie. Dintre acestea, 15 au fost deja modernizate (tramvaiele Armonia) iar alte 15 se află în curs de modernizare în unitățile de producție ale unor companii românești precum Astra Vagoane Călători și Electroputere VFU Pașcani. Din studiul aprobat de consilieri reiese faptul că se vor achiziționa 30 de tramvaie noi, mulți-articulate, lungi și cu podea joasă.

Pentru finanțarea noilor tramvaie dar și pentru modernizarea depoului, Primăria Timișoara intenționează să atragă fonduri nerambursabile prin Programul Operațional Regional 2014-2020. În acest sens, Municipalitatea a elaborat Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), iar în septembrie 2017 a întocmit documentul justificativ pentru finanțarea din fonduri europene structurale.

„Parcul de tramvaie al Regiei Autonome de Transport Timișoara (RATT-devenită de curând societate comercială) este alcătuit din tramvaie second-hand, achiziționate din Germania, a căror durată de serviciu este depășită, iar prin reparațiile curente efectuate se prelungește durata de serviciu a acestora. Totodată, RAT Timișoara are mari dificultăți în asigurarea pieselor de schimb și/sau subansamblelor. Având în vedere că tramvaiele vechi din flota operatorului local nu sunt accesibile, sunt dificil de operat și necesită mentenanța preventivă costisitoare, pentru îmbunătățirea operării flotei și reducerea costurilor de mentenanță este necesară înlocuirea strategică a vehiculelor, conform unor standarde înalte de accesibilitate și deplasare”, se arată în nota de fundamentare a studiului aprobat de Consiliul Local.

Panouri de informare montate în stații

Primăria Timișoara estimează că atât achiziția de tramvaie noi cât și modernizarea depoului de tramvaie se vor realiză până în 2020.

Pe de altă parte, în toate stațiile tramvaielor, dar și în cele de autobuz și troleibuz suntPrimăria Timișoara instalate panouri prin care călătorii sunt informați câte minute mai au de așteptat până va sosi mijlocul de transport dorit (vezi foto).

În ceea ce privește troleibuzele și autobuzele, acestea sunt toate de generație nouă, toate cu podea joasă și cu emisii poluante reduse, iar multe dintre ele sunt articulate (cu burduf), cum mai existau și în București prin anii 90. Diferența între București și Timișoara este că pe malul Begăi biletul costă doi lei, iar pe malul Dâmboviței tariful este ținut artificial, din motive populist-electorale, la 1,3 lei, valoarea de acum zece ani de zile!

Este la mintea cocoșului că un transport civilizat nu poate fi ieftin. La Timișoara, sistemul de taxare este dual, atât cu carduri cât și cu bilete de hârtie. Acestea din urmă au fost eliminate în București de ani buni.

Cât pe ce să fie și vapoare ale RATT

Și tabloul ar fi fost complet dacă Primăria Timișoara nu ar fi intrat în dispute cu alte instituții ale statului, iar pe Bega ar fi circulat vaporașe în regim de transport public. Stațiile au fost deja amenajate, așa cum se poate vedea din imaginea alăturată.

Primăria TimișoaraNumai că Guvernul României nu a aprobat indicatorii pentru navigarea pe Canalul Bega. Din acest motiv, Primăria riscă să înapoieze şase milioane de euro, bani cu care Uniunea Europeană a finanţat proiectul pentru navigarea pe Canalul Bega şi achiziţionarea ambarcaţiunilor.

”Am avut documentul la semnat, dar nu l-am semnat pentru că vreau să mai pun la punct detaliile. Facem sesizare la Comisia Europeană prin care anunţăm că noi ne-am achitat de toate obligaţiile pe care le-am avut şi Guvernul României nu vrea să ne dea aprobarea indicatorilor pentru navigarea pe Canalul Bega. Sunt convins că de la Comisia Europeană se va face o atenţionare la Guvernul României. Dacă proiectul nostru a fost eligibil, dacă l-am pus în practică corect, nu o să tolereze cei din Comisia Europeană ca nişte indivizi vremelnici în scaune înalte să blocheze atingerea obiectivelor unui proiect. Să creeze acea autoritate, Administraţia Căii Navigabile Canalul Bega. Sunt convins că Guvernul României îşi va face şi el temele în momentul în care va primi o atenţionare din partea Comisiei Europene. Zilele astea, poate chiar azi, vreau să îl trimitem. M-am uitat peste el şi mai sunt câteva ajustări”, spunea la finele anului trecut primarul Nicolae Robu.

Primăria Timișoara
În Timișoara, toate troleibuzele sunt noi, cu podea joasă

Primăria Timişoara a cumpărat şapte vaporaşe în cadrul unui proiect de reabilitare a malurilor Canalului Bega. Ambarcaţiunile ar fi trebuit să circule pe Bega în regim de transport public în comun, însă, pentru aceasta este nevoie de înfiinţarea, la nivelul Ministerului Transporturilor, a Autorităţii Căii Navigabile Canalul Bega. Autorităţile locale au făcut demersuri în acest sens, însă lucrurile trenează.

CITEȘTE și Edilul din Timișoara, Nicolae Robu, vrea să sesizeze Comisia Europeană pentru Canalul Bega

Întregul proiect care a prevăzut reabilitarea malurilor Canalului Bega pe o distanţă de aproximativ zece kilometri a fost în valoare de 11,5 milioane de euro, din care contribuţia UE a fost de şase milioane de euro.

RATB abia acum se gândește la GPS pe vehicule

Dacă la Timișoara, dar și la Brașov, Cluj Napoca și Ploiești toate vehiculele de transport în comun sunt dotate cu GPS, astfel încât călătorii pot afla în stații în cât timp vine tramvaiul, de exemplu, la București măsura este abia în stadiul incipient, de idee.

Ea a fost anunțată abia recent de directorul general interimar al RATB, Adrian Mihail. „Instalarea de GPS pe toate mijloacele de transport le va permite cetăţenilor să ştie, prin mijloacele noastre de informare şi smartphone-uri, timpii în care vehiculele ajung în staţii”, a declarat Adrian Mihail.

Directorul RATB a mai spus că în acest fel transportul în comun va deveni mai atractiv. „Proiectele noastre vor asigura o mai mare predictibilitate când vor fi puse în practică”, a subliniat Adrian Mihail.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.