GALERIE FOTO Culmea modernizării pe Şoseaua Pantelimon! Artera a rămas cu o singură bandă pe sens

PantelimonLucrările de modernizare a Şoselei Pantelimon par să se apropie de final, după ani întregi de amânări, ceea ce a însemnat un calvar pentru şoferi şi pietoni deopotrivă. Numai că, odată cu terminarea reabilitării pe majoritatea sectoarelor, a apărut o altă problemă – mai poate fi utilizată doar o bandă pe sens. Şi asta din cauza faptului că maşinile parcate neregulamentar nu mai pot fi ridicate, în lipsa unui cadrul legal pentru acest lucru.

Autoturismele parcate neregulamentar nu mai pot fi ridicate de firme specializate tocmite de primării, în urma unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.Pantelimon

Nimeni nu-i împiedică însă pe cei de la Poliţia Locală să dea amenzi pentru şoferii care-şi lasă maşinile pe unde apucă. Numai că Poliţia Locală a Sectorului 2, păstorită de Neculai Onţanu, nu sesizează interesul naţional, nici măcar pe cel local şi nu aplică amenzi.

În consecinţă, după ce se va fi isprăvit investiţia de 100 milioane de euro pentru modernizare, pe Şoseaua Pantelimon se va circula mai prost ca înainte. Pe marginea arterei au fost amenajate parcări, fapt ce a „ciuntit” o bandă de circulaţie. În plus, se parchează şi pe prima bandă a şoselei, de multe ori nici măcar la bordură, ci în spic, chiar dacă pe fiecare stâlp este prezent un indicator cu „staţionarea interzisă”.

La Granitul, lucrările au fost abandonate

PantelimonCetateanul.net a mers pe şantierul Şoselei Pantelimon, pentru a vedea la faţa locului cum evoluează lucrările de modernizare. Am început de la capăt, de la Cora Pantelimon, unde urmează să fie amenajat terminalul multimodal pentru tramvaie şi autobuze.

Aici, lucrările au cam bătut pasul pe loc. În mijlocul intersecţiei de la Granitul, acolo unde întorceau tramvaiele, este o mare groapă şi nici ţipenie de muncitor, iar pe trotuare este haos – nu s-a făcut nimic.

Spaţiile verzi, transformate în parcări de şoferii nesimţiţi

Mergem mai departe, spre Spitalul Sfântul Pantelimon. Pe o porţiune apreciabilă, şinele de tramvai au fost deja montate, iar Pantelimonmuncitorii lucrează la construcţia refugiilor. De asemenea, trotuarele şi parcările laterale au fost deja amenajate.

Pe lateral, în afară de parcări şi trotuare, au fost plantaţi copaci, în locul celor tăiaţi în urmă cu doi ani de zile, şi au fost amenajate nişte mini-spaţii verzi. Bucuria şoferilor nesimţiţi, care le-au transformat în parcări, aşa că zona este acoperită de dâre de noroi de pe anvelope.

În plus, încă de aici încep parcările ilegale pe prima bandă a Şoselei Pantelimon, care sufocă traficul la o singură bandă pe sens.

Cârpeala de pe Şoseaua Pantelimon

PantelimonÎn continuare, lucrările la linia de tramvai sunt mai puţin avansate – abia s-a realizat terasamentul pe care urmează să fie montate şinele. Muncitorii se agită, ce-i drept, însă mai e mult până departe. Dacă iarna se va grăbi să vină, şantierul va rămâne în această stare până „dă ştevia”.

Şi dacă lucrurile nu erau destul de complicate, a mai apărut o problemă. Nici nu a fost bine turnat asfaltul cel nou, că muncitorii şi-au adus aminte că au uitat să facă ceva pe dedesubt, aşa că au băgat pickhammer-ul. E adevărat, după ce au terminat au astupat la loc, dar tot cârpeală se cheamă. Una este un covor asfaltic turnat continuu şi cu totul altceva o cârpeală, care în timp va avea probleme la îmbinări.

Şi în intersecţia Şoselei Pantelimon cu strada Morarilor se lucrează de zor. Iar de aici încolo au fost deja montate şi şinele de tramvai. Aceeaşi problemă cu parcările neregulamentare persistă până la intersecţia cu Bulevardul Chişinău, la Piaţa Delfinului.

O bretea prost proiectată la Piaţa Delfinului

Aici, lucrările de modernizare sunt pe ultima sută de metri. Nu numai că au fost montate şinele de tramvai, dar acum muncitoriiPantelimon lucrează de zor la instalarea liniei de contact, pentru ca tramvaiele să-şi reia circulaţia cât mai curând pe Bulevardul Chişinău şi, în continuare, pe Bulevardul Basarabia, până la Republica.

Dacă tot am ajuns în această intersecţie, nu putem să nu remarcăm o greşeală de proiectare: pentru a face dreapta de pe Chişinău pe Pantelimon, a fost amenajată o bretea. Toate bune şi frumoase, numai că breteaua a fost făcută mult prea lată şi a „muşcat” din benzile de înainte, gâtuind traficul.

Pista de biciclete se înfundă în chioşcul florăresei

PantelimonÎn fine, ne deplasăm mai departe, spre Mega Mall. Această porţiune este cea mai avansată dintre toate – sunt gata trotuarele, benzile de circulaţie şi şinele de tramvai, la care munctorii mai fac acum doar ultimele retuşuri la linia de contact.Pantelimon

Nici aici însă lucrurile nu stau ca la carte. Bunăoară, pista de biciclete de pe trotuar s-a înfundat în chioşcul unei florărese cu fuste multicolore. O altă problemă este că, pe alocuri, stâlpişorii meniţi să împiedice pătrunderea autoturismelor pe trotuar au dispărut, aşa cum se poate vedea din imaginea alăturată. Aici a dispărut unul singur, dar suficient cât să intre o maşină.

Primăria a ignorat avertismentul Metrorex

Pantelimon O problemă minoră, dacă este să ne raportă la alta – aici vor începe lucrările la o staţie de metrou de pe Magistrala 5, tronsonul Piaţa Iancului – Pantelimon. Nu-i nimic, montăm acum şinele de tramvai şi le scoatem la anul. Cetateanul.net a prezentat încă de anul trecut modul cum Primăria Capitalei a ignorat cu bună ştiinţă notificările Metrorex şi a început lucrările de modernizare de pe Şoseaua Pantelimon.

Anul trecut, Metrorex a obţinut certificatul de urbanism nr. 188 din 22.05.2014 pe baza căruia au început procedurile de obţinere a celorlalte avize şi acorduri necesare obţinerii autorizaţiei de construire a magistralei de metrou. Printre acestea se află avizele de la Comisia Tehnică de Circulaţie şi Comisia Tehnică de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului a Primăriei Municipiului Bucureşti (care a dat deja un aviz de principiu la faza Plan Urbanistic Zonal).Pantelimon

„În consecinţă, considerăm că Ministerul Transporturilor, SC Metrorex SA şi proiectantul general SC Metroul SA au notificat în nenumărate rânduri Primăria Municipiului Bucureşti privind începerea lucrărilor Magistralei 5 în zona Şoseaua Pantelimon”, au precizat oficialii societăţii.

CITEŞTE şi Metrorex confirmă: Primăria Capitalei s-a apucat de modernizarea Șoselei Pantelimon, chiar dacă ştia că în zonă vor începe lucrările la metrou. Şinele noi de tramvai de pe Şoseaua Iancului vor fi scoase la anul

O lucrare de 100 milioane de euro

PantelimonÎn continuare, până la intersecţia cu Şoseaua Mihai Bravu, Şoseaua Iancului (cuprinsă în acelaşi obiectiv de investiţii cu Şoseaua Pantelimon) este gata de mult, iar refugiile aşteaptă să vină tramvaiele şi călătorii.

Pantelimon
Muncitorii fac ultimele retușuri la linia de contact, în vederea reluării circulației tramvaielor

Reabilitarea șoselelor Iancului și Pantelimon se afla în planurile edilitare ale municipalității de mai bine de două mandate de primar general. În 2008 Consiliul General al Capitalei aproba indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea celor două artere. Pentru reabilitarea șoselei Pantelimon au fost estimate fonduri de 73,28 milioane euro, la un curs valutar de 3,1786 lei pentru un euro. O valoare de 233 milioane de lei, cu o durată de execuție de 12 luni.

În această sumă erau incluse reabilitarea totală a 3,85 km de drum la trei benzi pe fiecare sens, reabilitare totală și management trafic pentru 6,51 kilometri de linie de tramvai, reconstrucția și modernizarea a 15 peroane și modernizarea capătului RATB din zona Granitului – Cora.

Pentru reabilitarea șoselei Iancului, consilierii generali au aprobat un buget de 25,3 milioane de euro – 803 milioane de lei, cu o durată de execuție de șase luni. Suma acoperea reabilitatrea totală a 1,25 km, cu câte două benzi pe sens, amenajarea a 110 locuri de parcare, reabilitarea a 1,25 km de cale dublă de tramvai și alte lucrări de semnalizare și management al traficului.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.