Gabriela Firea îi cântă fals Maestrului Dan Grigore. Dezastru urbanistic în Pajura, Dămăroaia și Bucureștii Noi

Gabriela Firea îi cântă fals maestrului Dan Grigore

Gabriela Firea îi cântă fals Maestrului Dan Grigore. De mai bine de un deceniu, cetățenii din zona de nord-vest a Bucureștiului trăiesc un adevărat calvar care nu dă semne că s-ar opri, ci, dimpotrivă, se accentuează. Cartiere de case, în multe cazuri zone protejate ca monumente istorice, sunt pur și simplu agresate urbanistic de blocurile care se ridică tot mai sus, cu complicitatea primarilor Gabriela Firea și Dan Tudorache și a celor care au fost înaintea lor. Unul dintre cei care trage un puternic semnal de alarmă este maestrul Dan Grigore, dar autoritățile îl ignoră și pe marele pianist și om de cultură și acționează după dictonul ”câinii latră, ursul merge”. Și cum s-ar putea întâmpla altfel, din moment ce reprezentanții puterii actuale susțin că maestrul, dar și Mihai Șora și Oana Pellea sunt plătiți de forțe oculte.

În primăvara anului trecut, maestrul Dan Grigore lansa pe Facebook o campanie pentru stoparea construcției unor blocuri într-o zonă de case cu regim mic de înălțime, adică locuințe pentru o familie.

Primăria Capitalei pusese în dezbatere publică un proiect de construire a unor blocuri pe strada Jimbolia din Bucureștii Noi, în cartierul Monument Istoric ”Parcelarea Bazilescu”. Maestrul susținea atunci că aceste blocuri nu trebuie construite în cartierul Bucureștii Noi, unde locuiește și el. Pianistul a atenționat și Ministerul Culturii, care a dat derogări de la lege pentru construcția de blocuri în această zonă a Capitalei.

„Construirea de blocuri între case NU e în interesul locuitorilor! E numai în interesul unor afaceriști cărora nu le pasă decât de bani (…) Construiesc urât, precar, nu respectă nici o lege, nu lasă loc nici pentru un petic de iarbă, necum distanța legală până la gard, nu sunt controlați, nu sunt pedepsiți. Sunt Stat în Stat”, a scris Dan Grigore în mai 2018 pe pagina sa de Facebook.

El a atras atenția și asupra consecințelor negative pe care le poate avea construirea de blocuri între case, de la scăderea debitului apei la robinet până la refularea canalelor, pentrui că aceleași conducte va trebui să facă față unui consum mult mai mare.

Gabriela Firea îi cântă fals Maestrului Dan Grigore. Mirosul pestilențial de la Iridex

Și locuința familiei Grigore este ”agresată” de construcții, la o distanță de numai 3,5 metri. Chiar acum se ridică încă un bloc de P+2+M, fără a avea la dosar studiul de însorire deși e evident că le va lua lumina. Au făcut adrese la Primăria Capitalei, prin avocat, însă li s-a răspuns că revocarea actului administrativ nu mai este posibilă. ”Cum să nu-l ataci, dacă este ilegal? Unde era o familie, acum sunt 10-15 și deja nu mai este aceeași presiune la apă și la gaze, curentul electric e din ce în ce mai instabil. Trebuia, potrivit statutului zonei, să fie plantat cel puțin un arbore la fiecare 100 de metri pătrați de curte. Nici asta nu se respectă pentru că n-au mai lăsat loc de curți! Mereu și-au lăsat portițe în legi, iar Primăria se face că nu vede minciunile”, a mai spus Magda Grigore.
Ea și Maestrul Dan Grigore dar nu numai ei, ci și toți locuitorii din zonă vestul și nordul Bucureștiului și din comunele limitrofe se plâng și de deranjul olfactiv aerul otrăvit pe care trebuie să-l respire.
E o chestiune ce ține tot de politica de urbanism, de asigurarea confortului oamenilor în orașul în care plătesc taxe piperate care însă nu li se întorc sub forma îmbunătățirii condițiilor de trai. ”Este un miros pestilențial care vine de la groapa de gunoi Iridex din Chiajna. De aproape cinci ani de zile, zilnic, ore în șir, respirăm otravă, avem dureri de cap, iritații respiratorii, ne intră în case un miros insuportabil. Vom vedea pe pielea noastră și ce efecte au acele gaze toxice asupra dezvoltării și inteligenței copiilor, asupra sănătății noastre. Cine și cum răspunde pentru asta ? Oare consilierii municipali, doamna primar general, ar vrea să trăiască aici, să-și crească copiii, nepoții, în această poluare despre care nici nu ni se spune ce substanțe anume conține?! Oamenii din zonă au făcut sute, mii de reclamații la Primăria Generală, la Primăria Sectorului 1 dar și la Garda de Mediu; s-a făcut miting de protest și cam o lună de zile a fost un pic mai bine dar <grija față de cetățean> se oprește în fața unor interese pe care putem să le bănuim. Mai bine de un sfert din București și din comunele învecinate sunt otrăvite zilnic cu aceste gaze toxice, ore în șir, ziua dar mai ales noaptea. Pur și simplu ne trezește mirosul îngrozitor, senzația că ne sufocăm. Trece prin termopanele închise ! Dumnezeu nu ne-a făcut să trăim cu ce s-o elibera în atmosferă de la manoperele-producătoare-de-bani la acea groapă de gunoi, ci cu Aer. Oare știe cineva din aceste consilii, municipal și de sectoare, de la Garda de Mediu, care e compoziția naturală a aerului, că se învață în școala generală ?! De ce se distrug parcurile Bucureștiului, de ce nu se respectă nici măcar regula spațiului verde obligatoriu din <Monumentul Istoric Parcelarea Bazilescu>, de ce nu se plantează copaci care să ne curețe aerul ? Cui folosește îmbolnăvirea bucureștenilor din cauza poluării de la o groapă de gunoi? Ne mai întrebăm dacă această problemă se va rezolva, din moment ce Primăria Generală, la inițiativa doamnei Firea, a votat zilele trecute să susțină firma Iridex cumpărând de la aceasta, din bani publici deci și ai noștri, apartamente pentru a le da gratuit unor medici… ca să ce ? să nu mai plece din țară ci să stea aici și să fie gazați sistematic ?!”, a punctat ea.

Gabriela Firea îi cântă fals Maestrului Dan Grigore. Doar două căi de acces spre oraș

Problema din nord-vestul Bucureștiului este însă mult mai complexă și afectează cel puțin 100.000 de cetățeni. Cartierele Bucureștii Noi, Chitila, Dămăroaia, Pajura și Băneasa Sud reprezintă o zonă cu particularități deosebite față de restul Bucureștiului, din pricina felului în care e poziționată. La vest este delimitată de triajul Gării de Nord, la sud de calea ferată București-Constanța iar la est de râul Colentina. Zona de nord include și ieșirile din oraș către Chitila, Mogoșoaia și Buftea. Având în vedere această poziționare, accesul din zonă către oraș se face doar prin două puncte: pe sub podul Constanța, care face legătura între Bulevardul Bucureștii Noi – Șoseaua Chitilei și Piața Chibrit – Calea Griviței – Bulevardul Ion Mihalache, și pe sub podul din Bulevardul Poligrafiei (Pajura), care face legătura între strada Jiului și intersecția de la Casa Presei.  Atât și nimic mai mult! O a treia cale de ieșire din acest areal ar fi Șoseaua Sisești, care pleacă spre est de la restaurantul Doi Cocoși, dar care, însă, se varsă în hiper-aglomerata intersecție de lângă Aeroportul Băneasa.

Această zonă este populată numai cu case încă din perioada interbelică, însă după anul 2000 au început să răsară și aici tot felul de blocuri și bloculețe. Cu toate că există inclusiv zone protejate, precum parcelarea Bazilescu, Primăria Capitalei și cea a Sectorului 1 nu se sfiesc să aprobe pe bandă rulantă PUZ-uri și să elibereeze autorizații de construcție pentru blocuri între case. Practic, pe străzi de numai 5-6 metri lățime, concepute din anii ’30-’40 pentru un trafic ușor, vor năvăli cârduri de mașini.

Problema este că zona de nord-vest a Bucureștiului, din cauza vecinătăților enumerate mai sus, nu poate fi extinsă, resistematizată sau reamenajată. Nu ai cum să muți Magistrala feroviară 800 București – Constanța și nici Depoul București Călători! Și atunci, viața a peste 100.000 de bucureșteni tinde să se transforme într-un coșmar din cauza derogărilor urbanistice, la care apelează în special Primăria Capitalei.

Haos urbanistic este și în Pipera, însă acolo locuiesc foarte puțini oameni, majoritatea vin la muncă. În zona de nord-vest vorbim despre peste 100.000 de locuitori ai Capitalei care nu au unde se duce. Și exemplele de derogări de la normele urabistice nu sunt deloc puține.

Gabriela Firea îi cântă fals Maestrului Dan Grigore. Blocul lui George Copos de pe Poligrafiei

Fostul finanțator al Rapidului George Copos ridică un bloc de 24 de etaje lângă complexul Flora, la 100 de metri de podul de cale ferată Poligrafiei. Traficul generat de acest bloc va colmata și mai mult intersecția de la Casa Presei și nu numai.Gabriela Firea îi cântă fals maestrului Dan Grigore

La intersecția străzilor Elocinței și Neajlovului, într-o zonă în care nu există efectiv nici un bloc, a început construcția a patru blocuri cu regim de înălține P+6. Aici este pe rol un proces declanșat de vecini, iar judecătorul a ordonat oprirea lucrărilor. În noiembrie 2017, oamenii din cartier au ieșit în stradă ca la răscoală pentru a opri construcția, în frunte cu solista Maria Dragomiroiu, care locuiește în vecinătate. Aici construiește Marian Jean Căpățână iar terenul aparține societății de avocatură Țuca, Zbârcea și Asociații.

Gabriela Firea îi cântă fals maestrului Dan Grigore
Lucrările de la intersecția Elocinței cu Neajlovului au fost oprite de instanță

Gabriela Firea îi cântă fals Maestrului Dan Grigore. Cei de la AFI construiesc pe culoarul de zbor

Proprietarul mall-ului AFI Palace Cotroceni, care a cumpărat platforma Laromet, a obținut deja aprobare pentru construcția a două blocuri în perimetrul respectiv, dar intenționează să ridice și altele. Interesant este faptul că se ridică blocuri turn într-o zonă protejată (parcelarea Bazilescu) și fix pe culoarul de zbor către Otopeni. Strigător la cer este că oamenii din cartier au fost tratați cu refuz și când au cerut să-și amplaseze chiar și o antenă pe casă pe motiv de culoar de zbor, însă AFI a primit aprobare pentru blocuri turn.

Sesizarea locuitorilor din zonă a primit uin răspuns sec și cinic de la Primăria Capitalei: “pentru <platforma Laromet> a fost identificată Autorizația de Construire nr. 374/1537497/18.10.2017 (adică atunci când la conducerea Primăriei Municipiului București se afla Gabriela Firea – n.red.), adresa poștală bd. Bucureștii Noi nr. 166B, sector 1, emisă la solicitarea S.C. Premier Solutions & Team S.R.L. în vederea construirii a două clădiri locuințe și servicii anexe”.

Interesant este cum de au eliberat avize Ministerul Culturii și Agenția de Mediu pentru astfel de construcții într- zonă protejată. Baza sportivă Laromet, aflată în incinta platformei cu același nume, este protejată de Legea 69/2000. În ciuda acestui fapt, ea a fost desființată de AFI, fără că Ministerul Tineretului și Sportului, instituția însărcinată cu aplicarea acestui act normativ, să intervină.

Gabriela Firea îi cântă fals Maestrului Dan Grigore. Spitalul lui Tudorache va aglomera și mai mult traficul

Dar nu numai Primăria Capitalei a eliberat autorizații de construcție cu derogare, ci și Primăria Sectorului 1, condusă de un alt pesedist, Dan Tudorache, așa cum s-a întâmplat pe Șoseaua Sisești. Aici se construiesc blocuri într-o veselie.

Iar pe Șoseaua București – Târgoviște, după restaurantul Doi Cocoși, Primăria Sectorului 1 vrea să ridice un nou spital de urgență. Adică într-o zonă unde există doar două căi de acces către oraș și unde plouă în continuare cu autorizații de construcție, unde traficul va deveni cel mai aglomerat din tot orașul.

Și pentru ca situația să devină ridicolă de-a dreptul, pe podul Constanța din apropierea Pieței Chibirit există deja două blocuri de 15 etaje ridicate de curând. Da, chiar pe pod! Ieșirea din curtea acestor blocuri se face exact în dreptul ieșirii de sub podul Constanța pe sensul de mers către Dămăroaia. Alte două blocuri de 15, respectiv 17 etaje au fost ridicate acum câțiva ani la intrarea în cartierul Pajura dinspre Bulevardul Bucureștii Noi.

Gabriela Firea îi cântă fals Maestrului Dan Grigore. Primăria spune că macaraua e ilegală, dar nu cere demontarea ei

Pe Strada Jimbolia 103 avem de-a face cu un PUZ solicitat de Filip și Maria-Mădălina Ioan. Filip Ioan a fost avocat care a avut contracte cu Primăria Capitalei, deci acum foștii lui colegi îi dau autorizație de construcție. În mai 2018, peste 300 de locuitori ai cartierului Bucureștii Noi au semnat o  petiție de respingere a acestui PUZ, iar maestrul Dan Grigore a adresat o scrisoare deschisă PMB pe această temă, așa cum am arătat anterior. Cu toate acestea, lista de semnături a fost ignorată de PMB, adică s-a dat undă verde PUZ-ului, în ciuda protestelor riveranilor. Proprietarul acestui teren, avocatul Filip Ioan, și-a amplasat în curte o macara încă din primăvara lui 2017, adică chiar înainte de a cere aprobare pentru PUZ, ceea ce arată cât de sigur era că va primi autorizație de construire.Gabriela Firea îi cântă fals maestrului Dan Grigore

Că acea construcție este ilegală o recunoaște și Serviciul Control Disciplină în Construcții din cadrul Primăriei Capitalei, într-un răspuns dat la solicitarea jurnalistului Octavian Pescaru, rezident în zonă. ”În urma verificărilor efectuate de reprezentanții direcției noastre, la imobilul de la adresa de mai sus, s-a constatat că SC A&V Comimpex 93 SRL a executat fără autorizație de construire lucrări de construire pentru organizare de șantier constând în amplasarea unei macarale turn model JASO J85. Având în vedere cele constatate mai sus societatea comercială a fost sancționată contravențional prin Procesul Verbal de Constatare și Sancționare a Contravențiilor nr. 7948/2018 (…) dispunându-se intrarea în legalitate prin obținerea autorizației de construire, în caz contrar desființarea lucrărilor nelegal executate și aducerea terenului la starea inițială”.

Pescaru este consternat de răspunsul primit și le trimite o altă adresă celor de la Disciplina în Construcții, din care spicuim: ”Ceea ce nu înțeleg este de ce nu ați dispus demontarea macaralei. Atâta timp cât îmi comunicați că organizarea de șantier s-a făcut fără a deține un certficat de urbanism și o autorizație de construcție nu înțeleg ce caută acea macara pe terenul respectiv. Și se află acolo de cel puțin un an și jumătate! Deocamdată nu s-a aprobat nici PUZ-ul solicitat de deținătorul terenului așa că până la <intrarea în legalitate> mai e cale lungă. Această intrare în legalitate ori nu se va produce niciodată, având în vedere faptul că proiectul în cauză e puternic contestat, inclusiv în justiție, de locuitorii cartierului, sau dacă se va produce asta se va petrece peste multă vreme”. Comentariile sunt de prisos.

Gabriela Firea îi cântă fals Maestrului Dan Grigore. Puterea aruncă cu noroi în marii artiști ai României

Reprezentanții actualei puteri aruncă cu noroi în marii artiști ai României. Asta a făcut europarlamentarul ALDE Norica Nicolai, care a susținut la Antena 3 (ce surpriză!) că protestatarii care s-au aflat lângă Ateneul Român la preluarea președinției Consiliului UE sunt „profesioniști”, fiind „plătiți” să „creeze un anume tip de atmosferă”. Printre protestatari s-au aflat Oana Pellea, Mihai Șora și maestrul Dan Grigore. „De data aceasta, nu prea au fost mulți, ceea ce înseamnă că nici cei care îi coordonează nu au investit foarte mult. O să le vedem (n.r. imagini de la protest) pe televiziunile din Europa săptămâna viitoare, cu siguranță. Vor să creeze un anume tip de atmosferă”, a spus Norica Nicolai. De la Primărie, Gabriela Firea îi cântă fals maestrului Dan Grigore.

1 COMENTARIU

  1. BUNA ZIUA, SUNTEM LOCUITORI DIN ZONA PROTEJATA BASILESCU, LOCUIM PE STRADA DURAU NR. 46, LANGA NOI(LA NR. 44) AU CUMPARAT CEI DIN MAFIA IMOBILIARA(NUMELE STOICA SARA RUBENA AR TREBUI SA VA EDIFICE),AM AFLAT INDIRECT(PMB NU DA ACCES LA DATE PUBLICE) DAR AU ELIBERAT UN CERTIFICAT DE URBANISM CU REGIM S+P+2E+POD(NR.335/1566628/05/03.2018). AM VRUT SA AFLAM DACA ACEST CERTIFICAT DE URBANISM S-A PRELUNGIT DAR NU NI SE DAU ACESTE INFORMATII. PROBLEMA ESTE MAI COMPLICATA(MAI AVEM DOUA BLOCURI IN SPATE,FACUTE CU AJUTORUL ACELUIASI INDIVID DIN PMB-VLAD DUMITRESCU) AVEM DEPUSE PESTE 20 DE PETITII, PENTRU TOATE PRIMIND RASPUNSUL CA TOTUL E LEGAL, DESI CASA PE CARE VOR SA O STRICE ESTE IN OGLINDA CU A NOASTRA(DECI ARE UN PERETE COMUN) VA RUGAM CONTACTATI-NE SA DAM MAI MULTE AMANUNTE. MAI ESTE UN ASPECT:SUNTEM AMENINTATI SI PRESATI SA VINDEM DACA NU NE CONVINE SITUATIA, CA PUTEM SA LUAM FOC: NU STIM CUM SA MAI LUPTAM CU EI. VA MULTUMIM, ASTEPTAM.TEL. 0722716808.

LĂSAȚI UN MESAJ

*