FOTOREPORTAJ Modernizarea Şoselei Pantelimon: Praf, zgomot, stâlpi “uitaţi” în mijlocul străzii şi bere de la fraţii Micula

PantelimonDupă ce au început problemele cu legea ale patronului Tehnologica Radion, Teodor Berna, în toamna anului trecut, lucrările de modernizare a şoselelor Iancului şi Pantelimon au încremenit. Acum însă, pe cele două artere se lucrează intens, dar “româneşte”. Pe Şoseaua Iancului lucrările sunt gata în proporţie de aproape 100%, iar pe Pantelimon se lucrează la greu. Un şantier care parcă nu se mai termină, caracterizat de mult praf, şi mai mult zgomot, muncitori care se antrenează cu bere la PET de la fraţii Micula. Poate de aceea şi stâlpii de iluminat au rămas în mijlocul străzii…

Reporterii Cetateanul.net au luat la pas şantierul Iancului – Pantelimon pentru a putea prezenta de la faţa locului stadiul lucrărilor de modernizare.

Pe Şoseaua Iancului, lucrările sunt aproape finalizate. Trotuarele au fost refăcute, şoseaua a fost asfaltată de la Piaţa Iancului şi până la Mega Mall şi au fost montate şinele noi de tramvai. Au fost construite şi refugii noi, moderne, pentru tramvai, în care vor opri şi autobuzele care circulă pe aici.Pantelimon

Cum au fost gata liniile de tramvai iar spaţiul dintre ele a fost asfaltat, cetăţenii din zonă le-au transformat în locuri de parcare. Şi nu numai mpe liniile de tramvai se parchează, ci şi pe partea carosabilă – când pe stânga, când pe dreapta, cu toate că indicatoarele de staţionare interzisă sunt prezente la tot pasul. Deh, dacă magistraţii de la Curtea Constituţională au zis că ridicarea maşinilor pe baza metodologiei primăriilor este ilegală…

Se înlocuiesc şinele de tramvai exact unde se va săpa pentru staţia de metrou

PantelimonPuţin mai încolo, la intersecţia şoselelor Iancului şi Pantelimon, în faţă la Mega Mall (cel construit pe terenul unde a fost Electroaparataj) se lucrează de zor. Muncitorii au scos liniile vechi de tramvai şi lucrează la cele noi.

Nu contează că la anul aici va fi o staţie de metrou de pe Magistrala 5, tronsonul Piaţa Iancului – Pantelimon. Nu-i nimic, montăm acum şinele de tramvai şi le scoatem la anul. Cetateanul.net a prezentat încă de anul trecut modul cum Primăria Capitalei a ignorat cu bună ştiinţă notificările Metrorex şi a început lucrările de modernizare de pe Şoseaua Pantelimon.Pantelimon

Anul trecut, Metrorex a obţinut certificatul de urbanism nr. 188 din 22.05.2014 pe baza căruia au început procedurile de obţinere a celorlalte avize şi acorduri necesare obţinerii autorizaţiei de construire a magistralei de metrou. Printre acestea se află avizele de la Comisia Tehnică de Circulaţie şi Comisia Tehnică de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului a Primăriei Municipiului Bucureşti (care a dat deja un aviz de principiu la faza Plan Urbanistic Zonal).

„În consecinţă, considerăm că Ministerul Transporturilor, SC Metrorex SA şi proiectantul general SC Metroul SA au notificat în nenumărate rânduri Primăria Municipiului Bucureşti privind începerea lucrărilor Magistralei 5 în zona Şoseaua Pantelimon”, au precizat oficialii societăţii.

Citeşte şi Metrorex confirmă: Primăria Capitalei s-a apucat de modernizarea Șoselei Pantelimon, chiar dacă ştia că în zonă vor începe lucrările la metrou. Şinele noi de tramvai de pe Şoseaua Iancului vor fi scoase la anul

Fraţii Micula, prietenii muncitorilor de pe Şoseaua Pantelimon

PantelimonŞi între Mega Mall şi intersecţia cu Bulevardul Chişinău se lucrează zor-nevoie. Pe mijlocul străzii se lucrează la linia de tramvai, iar pe laterale la trotuare şi la instalaţiile electrice şi de alte utilităţi.

Această porţiune a Şoselei Pantelimon este caracterizată acum de mult praf şi chiar mai mult zgomot, de la utilajele prezente pe carosabil. Căldură mare, monşer, aşa că muncitorii au nevoie de hidratare. Şi nu cu apă, ci cu bere la PET, „Favorit”, produsă de fraţii Ioan şi Viorel Micula, aşa cum se poate vedea în imaginea surprinsă de Cetateanul.net.

Cine-a uitat stâlpu-n drum?

Poate aşa se explică şi o anomalie prezentă la intersecţia cu Bulevardul Chişinău. Imediat ce treci intersecţia, pe sensul de mers către Granitul, constructorul a amenajat o bretea pentru a face la dreapta, de pe Chişinău pe Pantelimon.Pantelimon

Numai că, cel puţin deocamdată, au „uitat” un stâlp de iluminat chiar pe această bretea. Cu autoturismul nu e mare bai, însă ce se fac şoferii de autocare, ale căror vehicule nu încap pe bretea din cauza stâlpului?

De aici încolo, până la Cora Pantelimon, lucrările continuă în aceeaşi atmosferă de praf şi zgomot. Pe trotuar muncitorii sparg asfaltul, iar pe mijlocul străzii lucrează la înlăturarea şinelor vechi de tramvai, care vor fi înlocuite de cele noi.

O lucrare de 100 milioane de euro

PantelimonReabilitarea șoselelor Iancului și Pantelimon se afla în planurile edilitare ale municipalității de mai bine de două mandate de primar general. În 2008 Consiliul General al Capitalei aproba indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea celor două artere. Pentru reabilitarea șoselei Pantelimon au fost estimate fonduri de 73,28 milioane euro, la un curs valutar de 3,1786 lei pentru un euro. O valoare de 233 milioane de lei, cu o durată de execuție de 12 luni.

În această sumă erau incluse reabilitarea totală a 3,85 km de drum la trei benzi pe fiecare sens, reabilitare totală și management trafic pentru 6,51 kilometri de linie de tramvai, reconstrucția și modernizarea a 15 peroane și modernizarea capătului RATB din zona Granitului – Cora.

Pentru reabilitarea șoselei Iancului, consilierii generali au aprobat un buget de 25,3 milioane de euro – 803 milioane de lei, cu o durată de execuție de șase luni. Suma acoperea reabilitatrea totală a 1,25 km, cu câte două benzi pe sens, amenajarea a 110 locuri de parcare, reabilitarea a 1,25 km de cale dublă de tramvai și alte lucrări de semnalizare și management al traficului.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.