FOTO Cum sunt îndemnați șoferii să încalce Codul Rutier în intersecțiile din București

Dacă nu ești din București și vii cu mașina în Capitală riști să te rătăcești sau, și mai rău, să încalci Codul Rutier, îndemnat fiind să faci acest lucru chiar de indicatoarele care ar trebui, teoretic, să-ți ghideze drumul.

Indicatoarele se contrazic unele pe altele, șoferii fiind îndemnați, în aceeași intersecție, să meargă și înainte, dar să și vireze la stânga sau la dreapta pentru a ajunge în același oraș. În alte intersecții, apare situația și mai gravă în care conducătorii auto sunt îndemnați pur și simplu să încalce Codul Rutier, virând la stânga într-o intersecție în care acest lucru este interzis.

Venind dinspre Arcul de Triumf pe linia tramvaiului 41, înainte de intersecția cu Bulevardul Ion Mihalache ești sfătuit să virezi la stânga dacă vrei să ajungi în Piața Victoriei sau la Urziceni. Numai că la câțiva metri de aceste indicatoare se află un altul, care îți indică faptul că în intersecția cu pricina nu ai voie să mergi decât înainte sau la dreapta. Dacă ai urmat calea precizată de primele două seturi de indicatoare, ai încălcat Codul Rutier și riști să iei o amendă sau, mai rău, să ți se suspende permisul de conducere.

Codul Rutier, contrazis de indicatoarele de pe stâlpi

Aceeași intersecție, aceeași problemă. Conducând pe strada Turda spre Arcul de Triumf, la Codul Rutierintersecția cu Bulevardul Ion Mihalache, indicatoarele rutiere montate pe un stâlp te îndeamnă să virezi la stânga pentru a ajunge la Pitești. Numai că și de această dată riști să încalci Codul Rutier și să rămâi fără permis de conducere, pentru că la câțiva metri este un alt indicator, care interzice virajul la stânga, așa cum se poate vedea din imaginea alăturată.

În celălalt capăt al orașului, la intersecția străzii Baba Novac cu Bulevardul Nicolae Grigorescu, indicatoarele rutiere se bat din nou cap în cap. De această dată, îți este permis virajul la stânga, deci nu ar fi nicio problemă cu Codul Rutier dacă faci acest lucru, însă pur și simplu nu știi încotro să o iei.

Codul RutierAsta pentru că pe un set de indicatoare ești sfătuit să virezi la stânga dacă vrei să ajungi la Pitești sau la Urziceni, iar pe al doilea, situat doar cu trei metri mai în față, ți se spune să mergi înainte pentru a ajunge la cele două destinații. Vorba cetățeanului turmentat: eu cu cine votez?

S-a defectat sistemul de monitorizare a traficului

Însă bulibășeala indicatoarelor rutiere nu reprezintă nici pe departe singura problemă a traficului bucureștean. Colac peste pupăză, s-a mai defectat și sistemul inteligent de monitorizare a traficului din Bucureşti, care a costat zeci de milioane de euro, bani încasați de UTI, firma controlată de Tiberiu Urdăreanu.

Aproape jumătate din senzorii montaţi în asfalt nu funcţionează şi doar un sfert din semafoarele din Capitală mai sunt conectate la centrul de control, informează Digi 24. Trebuie menționat faptul că mentenanța sistemului costa municipalitatea aproape 100.000 de euro pe lună, chiar dacă el nu funcționa.

Din cele 434 de intersecţii din Bucureşti, doar 176 sunt conectate la sistemul de management al traficului, iar în 56 dintre acestea semafoarele inteligente nu mai funcţionează. „Acelea care nu funcţionează şi care nu sunt conectate la Centrul de Control, au avut de suferit din cauza lucrărilor edilitare, care au afectat fibra optică şi care au afectat conexiunile între centru şi intersecţii”, spune Cristian Bălan, director în cadrul UTI.

Mai mult, aproape jumătate din senzorii montaţi în asfalt, care trimit semnalul către semafoarele inteligente, sunt defecţi. „Sunt la momentul acesta 1.103 bucle la nivel de Bucureşti, dintre care ieri nefuncţionale erau 450. Foarte mult. Extraordinar de mult”, a declarat Cristian Stroe, consilier în Departamentul de Control al primarului general.

În ceea ce privește Centrul de Comandă, directorul UTI susţine că echipamentele tehnice şi softul de funcţionare sunt depăşite, iar din vară nu mai există un contract de mentenanţă între Primărie şi firmă, reparaţiile fiind făcute doar punctual. „Ni s-au dat nişte rapoarte cu deficienţele constatate, dar nu avem o persoană specializată care să şi verifice acele raportate de la UTI”, spune Alin Vieru, directorul Administraţiei Străzilor Bucureşti.

Primăria Capitalei plăteşte lunar aproape 100.000 de euro pentru funcţionarea sistemului care a fost montat în 2009, în urma unei investiții de 20 milioane de euro. Primarul general de acum, Gabriela Firea, anunţă noi investiţii: „Vrem să avem un contract pe baza căruia cu adevărat traficul să se fluidizeze, chiar şi dacă plătim mai mult.”

Sistemul de control inteligent al traficului funcţionează din 2011. De atunci, Primăria Capitalei a semnat două contracte cu UTI, în valoare totală de aproape 80 milioane de lei.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.