Fostul șef al CFR Mihai Necolaiciuc, eliberat deoarece nu s-a certat cu alți deținuți și pentru ca a mers la biserică

Socol
Lui Mihai Necolaiciuc președintele Iohannis i-a retras decorația

Fostul director al CFR, Mihai Necolaiciuc, a fost făcut cerere să fie eliberat condiționat din închisoare deoarece a executat 1048 de zile din pedeapsă și, având în vedere vârsta sa de peste 60 de ani, ar fi trebuit să execute doar 547 de zile. În plus, Necolaiciuc susține că „nu a fost sancţionat, a avut un comportament adecvat normelor instituţionale, a menţinut relaţii neconflictuale cu ceilalţi deţinuţi şi a avut o atitudine decentă faţă de personalul unităţii, a participat la activităţi moral-religioase şi sportiv-recreative”.

Mihai Necolaiciuc
Mihai Necolaiciuc

Dana Ionela Grosu de la Judecătoria Sectorului 5 i-a respins cererea. Nu același lucru s-a întâmplat la contestația lui Necolaiciuc de la Tribunalul București, instanță care l-a eliberat din închisoare în urmă cu trei săptămâni. Din caracterizarea întocmită de Penitenciarul Prahova rezultă că fostul director general al CFR „a avut un comportament adecvat normelor instituţionale, a menţinut relaţii neconflictuale cu ceilalţi deţinuţi şi a avut o atitudine decentă faţă de personalul unităţii, a participat la activităţi moral-religioase şi sportiv-recreative. În plus, s-a mai învederat că petentul nu a fost sancţionat disciplinar şi a fost recompensat o dată”.

Judecătoarea Grosu a constatat că sunt îndeplinite condiţiile legale eliberării condiționate, dar a precizat că „instanţa nu este obligată să dispună de această măsură, deoarece nu constituie un drept al petentului ci doar o facultate recunoscută instanţei daca îşi formează convingerea că reeducarea condamnatului se poate obţine şi fără executarea restului de pedeapsă din penitenciar”, se arată în motivarea deciziei.

Nu a înțeles nimic

Magistratul a constatat că Necolaiciuc a participat la diverse programe educaţionale si a fost o singură dată recompensat, însă nu a muncit „iar față de gravitatea faptei respectiv infracţiuni de corupţie, apreciază că singura recompensă nu constituie o dovadă a eforturilor deosebite pe care le-a depus petentul pentru integrare în societate. Faptul că nu a avut abateri disciplinare nu echivalează cu un comportament pozitiv ci unul normal în care regula e să respecte Regulamentul de ordine interioară”. Judecătoarea mai consideră că Necolaiciuc nu a înţeles gravitatea infracţiunii pentru săvârşirea căreia a fost condamnat. Astfel, acesta a susținut în momentul în care i s-a acordat că a fost condamnat pentru o infracţiune de deturnare de fonduri care nu a implicat violentă. „Aceste afirmaţii denotă că nu a conştientizat pagubele pe care le provoacă statului prin comiterea unor asemenea fapte”, mai consideră judecătoarea. În plus, „instanţa reţine şi existenţa unor potenţiali indicii ale comportamentului criminogen al petentului în condiţiile în care, în prezent a fost condamnat printr-o hotarare judecătoreasca nedefinitiva la pedeapsa de 10 ani închisoare”, se mai arată în document.

În ciuda acestor evidențe, Necoliciuc urma să fie eliberat câteva săptămâni mai târziu de instanța superioară, Tribunalul București. Pe 17 iulie 2015, instanţa amintită a admis contestaţia lui Mihai Necolaiciuc la decizia Judecătoriei Sectorului 5, care, în 5 iunie, a respins ca neîntemeiată cererea de eliberare condiţionată a acestuia.

Acuzațiile DNA

Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Mihai Necolaiciuc la patru ani şi şase luni de închisoare pentru utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice. De asemenea, judecătorii i-au interzis lui Necolaiciuc unele drepturi civile, pentru o durată de cinci ani. În acelaşi dosar, Viorica Olăeru, fost director al Direcţiei Economice din CN CFR SA, a fost condamnată la trei ani ani de închisoare cu executare, pentru aceeaşi infracţiune. Judecătorii au admis acţiunea civilă formulată de Ministerul Transporturilor şi i-au obligat pe inculpaţi să îi plătească, în solidar cu SC CNCF-CFR SA, suma de 8.459.972 de lei. În cursul anului 2000, România a încheiat cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) un contract de finanţare pentru realizarea „Proiectului de reconstrucţie pentru eliminarea efectelor inundaţiilor”, care viza reconstruirea infrastructurii afectate de inundaţiile din 2000 şi din anii anteriori. CFR a benefiicat de o finanţare de 34,3 milioane de euro, pentru efectuarea de lucrări de reconstrucţie şi consolidare a liniilor.

Cheltuieli nelimitate

Procurorii au arătat că, în perioada decembrie 2001 – ianuarie 2003, Mihai Necolaiciuc, în calitate de director general al CN CFR SA şi Viorica Olăeru, director al Direcţiei Economice din cadrul aceleiaşi companii, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi, ignorând clauzele respectivului contract de împrumut, au folosit suma de 86.099.721.567 de lei vechi (aproximativ 2.754.728 euro), provenită din creditul acordat de către BEI, în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. Concret, cei doi au avizat 66 de ordine de plată către 57 de societăţi comerciale fiind achitate, în mod preferenţial, bunuri şi servicii fără legătură cu proiectul (servicii de publicitate în presă, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, echipamente aer condiţionat, salopete din doc, covoare PVC, calendare şi agende etc).

O nouă condamnare

Necolaiciuc mai are o condamnare, în primă instanţă, la zece ani de închisoare cu executare, pentru fapte de abuz în serviciu prin care compania CFR ar fi fost prejudiciată cu aproximativ 56,7 milioane de euro. Decizia a fost luată în 3 iunie de Judecătoria Sectorului 1, iar contestaţia se judecă la Tribunalul Bucureşti.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.