FIRUL ROŞU care-l leagă pe Marian Vanghelie de Octav Cozmâncă. Ce rol a avut Nicu Ceauşescu

Octav CozmâncăSătul să stea în debaraua politicii româneşti, primarul suspendat al Sectorului 5, Marian Vanghelie, a decis să revină în lumina reflectoarelor, prin intermediul lui Octav Cozmâncă, omul de bază al lui Adrian Năstase în legătura cu „teritoriul”.

În aprilie 2011, Octav Cozmâncă şi alţi oameni din „nucleul dur”, comunistoid, al PSD, părăseau partidul şi îşi creau o nouă formaţiune politică, Partidul Dreptăţii Sociale. Acum, la cinci ani de zile după acel episod, partidul este preluat de Marian Vanghelie.

Ironia sorţii! Grupul de demisionari condus în 2011 de Octav Cozmâncă pleca din PSD tocmai din cauza nemulţumirii faţă de conducerea lui Mircea Geoană, căruia i se reproşa, printre altele, „vanghelizarea partidului”. Din grupul de nemulţumiţi făceau parte, alături de Octav Cozmâncă, Tudor Mohora (fost secretar de partid la Sectorul 4), Ion Sasu, dar şi Ioan Toma, ultimul şef al Uniunii Tineretului Comunist. Acesta, care urma să fie preşedintele partidului nou înfiinţat, preluase şefia UTC de la Nicu Ceauşescu.

Octav Cozmâncă (la vremea respectivă în vârstă de 64 de ani – acum 69) a părăsit PSD din cauza disputelor cu Mircea Geoană. În 2008 i-a organizat campania electorală a lui Sorin Oprescu pentru Primăria Capitalei. Fosta mână dreaptă a lui Adrian Năstase a încercat, împreună cu Aurelian Bondrea, patronul Universitţii „Spiru Haret”, să facă pentru Sorin Oprescu un partid, Alianţa Naţională a Stângii Democratice. Proiectul a eşuat însă chiar înaintea lansării, din cauza divergenţelor apărute între Bondrea şi Cozmâncă.

Tudor Mohora (care avea 61 de ani în 2011) şi Ion Sasu (67 de ani în 2011), foşti lideri ai studenţilor comunişti (UASCR), au activat alături de Adrian Păunescu şi de Ilie Verdeţ (ultimul premier comunist), în Partidul Socialist al Muncii. În 2003, PSM a fuzionat cu PSD, iar Mohora şi Sasu au fost deputaţi până în 2008.

Cel mai tânăr membru al grupului de demisionari din 2011 era Ioan Toma (57 de ani la acea vreme), ultimul prim-secretar al UTC. În 1989 avea 36 de ani şi conducea UTC de doi ani, organizaţie preluată de la Nicu Ceauşescu.

De la Octav Cozmâncă la Marian Vanghelie, via Teodor Meleşcanu

Anii au trecut, iar Partidul Dreptăţii Sociale n-a făcut mare brânză pe scena politică. Singura activitate notabilă din aceşti cinci ani este că PDS a adunat semnături pentru campania electorală a lui Teodor Meleşcanu la prezidenţialele din 2014.Octav Cozmâncă

Cum spuneam, jucăria politică a lui Octav Cozmâncă & Co a încăput acum pe mâinile lui Marian Vanghelie, care între timp s-a dezis total de Mircea Geoană, împreună cu care lansase proiectul PSRO.

Întrebat, la conferinţa de presă de joi de la Palatul Parlamentului dacă a vorbit cu Mircea Geoană, Marian Vanghelie a spus: „Cine e dl Geoană? (…) În ziua când dl Geoană s-a dus la DNA, noi dimineaţă ieşeam de la arest. (…) Ştiţi ce mi-au spus miliţienii de acolo, care au o vechime? A avut dreptate bătrânul ce a zis. Restul deduceţi dumneavoastră”. Întrebat dacă „bătrânul” este Ion Iliescu, Vanghelie a confirmat că afirmaţia sa l-a vizat pe acesta. Cu ani în urmă, Ion Iliescu l-a catalogat pe Mircea Geoană drept „un prostănac”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.