Firma care o plătea pe sora lui Ponta, fără concurență la licitațiile contractelor programului de 1,3 miliarde de euro – Marea cadastrare a României

Ultimele patru contracte de cadastru finanțate anul acesta de guvern sunt ca și adjudecate de singurii ofertanți. Pentru două dintre finanțări, Cornel Păunescu și ruda sa Vlad Păunescu nu au avut concurență. Primul dintre cei doi este acționar la Cornel&Cornel, firma care a avut contract pentru servicii de contabilitate cu sora lui Victor Ponta, Alexandra Herțeanu.
Cetăţeanul vă prezintă, în acest al treilea episod destinat programului de cadastrare a întregii Românii până în 2023, care sunt ultimele patru asocieri de firme care vor împărți cele 128 de milioane de lei oferite anul acesta de guvern din totalul de 1,3 miliarde de euro, bani care vor fi cheltuiți până în 2023.

Gheorghe Boeru, prietenul tuturor guvernărilor

Ponta
Gheorghe Boeru, un apropiat al lui Alexandru Bittner și al lui Dorin Cocoș

Contractul pentru Lotul 7 – Servicii de cadastru și carte funciară a imobilelor are alocat maxim 13,4 milioane de lei plus TVA pentru 16 localități din județele Iași (Movileni, Lețcani și Dumești), Botoșani Coșula, Sulița, Forăști și Copălău), Suceava (Cornu Luncii, Preuțești și Boroaia) și Neamț Grumăzești, Bodești, Dobreni, Săbăoani, Tămășeni și Cordun).
Singura oferă depusă a fost din partea Romair Consulting (ofertant unic), Ingeo Proiect (subcontractant) și MGGP (terț susținător).
Romair Consulting, firmă deținută de Gheorghe Boeru, este specializată în implementarea proiectelor finanțate de Uniunea Europeană, fiind una dintre numeroasele societăți care nu realizează decât consultanță.
Acționarul unic de la Romair este un vechi apropiat și cu Alexandru Bittner, afacerist de casă al PSD în urmă cu un deceniu (cei doi fiind acționari la Agroindustriala Fântânele Arad), dar și cu Dorin Cocoș – fostul soț al Elenei Udrea sau Călin Popescu Tăriceanu. Așa încât Boeru a primit numeroase contracte și în timpul oricărei guvernări.

„Angajatorul” surorii premierului Ponta, favorit pentru contractele 8 și 9

 

Ponta
„Angajatorul” Cornel Paunescu

Al optulea contract, de 11,7 milioane de lei plus TVA este alocat pentru servicii de cadastru și carte funciară a imobilelor din 14 localități din județele Covasna (Malnaș și Cernat, Brașov (Vama Buzăului și Teliu), Sibiu (Cristian și Gura Răului) și Mureș (Voivodeni, Sântana de Mureș, Sângeorgiu de Mureș, Corunca, Cristești, Cucerdea, Iclănzel și Sâncraiu de Mureș). Și aici este, suspecct, tot o singură ofertă a fost depusă de asocierea: Topoexim Expert (ofertant unic), Topoland Gis (subcontractant) și Cornel&Cornel Topoexim(terț susținător).

Topoexim Expert are ca acționar majoritar pe Vlad Păunescu, asociat cu Alexandru Cuculescu și Dragoș Ștefan Necula, cel care este și administrator. Land Gis din Sibiu îi are ca acționari Petre Valer Draghescu, Dan Arimie și Marian Arimie. Cornel&Cornel Topoexim este deținută de profesorul Cornel Păunescu și bucureșteanca Elena Dina. Firma a avut contracte pentru servicii de contabilitate cu sora Victor Ponta, Alexandra Herțanu. Cât despre Vlad Păunescu, cel care deține ofertantul unic Topoexim Expert, acesta este rudă a lui Cornel Păunescu.

Aceeași firmă Cornel&Cornel Topoexim a lui Cornel Păunescu este singurul oferatant pentru cele 3 milioane de euro plus TVA puse la bătaie pentru servicii de cadastru și carte funciară a imobilelor situate în 13 localități din județele Alba (Ciugud, Sântimbru, Șpring și Daia Română), Cluj (Vultureni, Borșa, Chinteni), Bihor (Mădăraș, Tulca și Batar) și Hunedoara (Cerbal, Leleșe și Ghelari).

Asocierile politicienilor Țaga și Săvoiu

Ponta
Deputatul PSD Ionuț Săvoiu, fost director adjunct în cadrul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Pentru contractul numărul 10 – servicii de cadastru și carte funciară a imobilelor situate în 12 localități din județele Bistrița-Năsăud (Romuli și Lechenița), Maramureș (Recea, Satulung, Săcălășeni și Dumbrăvița), Sălaj (Crasna și Meseșenii de Jos), Satu-Mare (Agriș, Apa, Fărcașa și Săntău) s-au alocat 11,4 milioane de lei la care se adaugă TV. Și aici a fost depusă tot o singură ofertă, cea a asocierii Gauss srl (ofertant unic) și Ramboll South East Europe (subcontractant). Gauss, firma în care fostul deputat PNL Claudiu Țaga deține 34%, este condusă de controversatul om de afaceri Mircea Stoian, cel care deține și restul de acțiuni. Stoian apare și în ancheta DNA referitoare la șeful Poliției Rutiere Timiș, Marcel Crăciunescu. Soția acestuia se plimba cu un Mercedes Clasa E ce îi aparținea lui Stoian. “Un alt set de anvelope pentru autoturismul marca Mercedes ML, mașină folosită de soția sa, Gabriela Crăciunescu, dar aflată, conform procurorilor DNA, în proprietatea omului de afaceri, Mircea Stoian, patron al SC Gauss SR”, au precizat anchetatorii din cauza respectivă.

Ramboll South East Europe este fosta Blom România – a deputatului PSD Ionuț Savoiu. Deși de anul trecut, societatea este preluată de Ramboll Danemarca, ea este condusa tot de un apropiat al lui Săvoiu, Silviu Stoica. În plus, Ramboll îi platește soției sale, Viviana Alina, un salariu anual de 108.000 de lei.

147 de localități, în 2015

Reamintim că în aprilie, fostul ministrul de la Dezvoltare, actual șef al PSD, Liviu Dragnea, lansa oficial Programul Național de Cadastru și Carte Funciara sau „Marea Cadastrare a României”. Concret, până în 2023, toate proprietățile din România vor fi cadastrate în baza unor finanțări europene, dar și de stat, conform Hotarârii de Guvern nr. 294/2015. „În acest an vizăm demararea lucrarilor de înregistrare sistematica a proprietaților în 147 de localități”, a explicat Dragnea.

Cuantumul celor zece contracte oferite anul acesta este de 128 de milioane de lei din cele 1,3 de miliarde de euro ale întregului program. Valoarea mică a contractelor este explicabilă prin faptul ca în 2015 nu se cadastrează niciun mare municipiu, ci doar comune. „În prezent, procedura de atribuire se afla în perioada de evaluare a ofertelor depuse”, ni s-a transmis de la Agenția Naționala de Cadastru și Publicitate Imobiliara (ANCPI).

Mai trebuie precizat că o mare parte dintre srl-urile care au depus oferte au fost amendate de ANCPI pentru nefinalizarea proiectului CESAR – care presupunea cadastrarea a 50 de localitaţi. Doar şapte au primit lucrările finalizate.

 

 

 

Cetățeanul TV

3 COMENTARII

  1. Sora lui Ponta o fi platit corect impozitele la firma ei ? Din cate am auzit are niste restante din 2001 , care , impreuna cu penalitatile , se ridica la vreo 325 de lei . Sora lui Ponta este de vina ca nu a fost concurenta la licitatii ? Rusine , Ponta !

  2. Acest Paunescu V. de la Topoexim ar trebui sa infunde puscaria , pentru simplu motiv ca este angajator al familiei Ponta…Ponta este ucigasul procurorului Panait! Niste mizerii de oameni!!! Cum credeti ca obtine atatea contracte cu statul? Spaguind in dreapta si stanga! Treaba cu sora lui Ponta este doar de cover…nu mai exista alta firma care ar putea sa castige licitatii? Sunt atatia tineri care ar putea fi sustinuti de statul roman pentru a face lucrari! Rusine sistem infect! Rusine TOPOEXIM!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.