„Fierăstraiele pădurilor” – celebrul Larionesi şi firme fără angajaţi. Topul afaceriştilor care taie codrii

paduri taiate, google
paduri taiate, google

Austriecii de la Holzindustrie Schweighofer și turcii de la Kastamonu sunt liderii prelucrării lemnului, dar cele două companii cumpără lemnul tăiat de la societăți mai mici care se lipesc de contracte cu Romsilva pentru a câștiga averi din doborârea pădurilor României. Printre acționarii acestor srl-uri se regăsesc oameni de afaceri mai puțin cunoscuți, dar și afaceriști celebri pentru că sunt implicați în dosare penale.

 

pădurilorTopul „termitelor” pădurilor românești

 • 10. Pe locul zece se află Dora srl, din județul Alba, din cu o cifră de afaceri de 15,25 milioane de lei pe ultimul bilanț fiscal depus la Ministerul de Finanțe. Acționarul unic al srl-ului este Viorel Mircea Sdira.
 • 9. Silvarex 2001 din Ilfov se afla pe locul noua, cu o cifră de afaceri de 15,4 milioane de lei. Aurelian Bolog și Gheorghe Bolog, ultimul este și administrator, sunt cei doi asociați din cadrul srl-ului ilfovean.
 • 8. Pe poziția următoare se afla srl Colcear Servcom din Caraș Severin, cu o cifră de afaceri de 15,7 milioane de lei. Gheorghe Colcear este patronul acestei societăți.
 • 7. Pe treapta a șasea a firmelor care taie pădurile se aflau Expo-Trans NMN din Sibiu cu o cifră de afaceri de peste 15,81 milioane de lei. Srl-ul are trei acționari: Ionuț Preda, Maria Vlad și Ilie Daniel Brad.
 • 6. Ray Wood Exploatare se afla la mijlocul clasamentul. Firma din Suceava a avut o cifră de afaceri de aproape 17,5 milioane de lei.
 • 5. Urmează Austroforest Internațional din Bistrița Năsăud cu o cifră de afaceri de puțin peste 18 milioane de lei. Firma. Este deținută de apropiați ai lui Traian Larionesi, implicat intr-un dosar al Direcției Naționale Anticorupție (DNA). În acte, acționari apar Dorel Sorin Cardan și Florica Larionesi, soția omului de afaceri care iubea sa ucidă la vânătoare animale exotice.
pădurilor
Traian Larionesi

Pentru a ajunge la porecla de prim „fierăstrău al codrilor”, Larionesi a apelat la mituirea angajaților statului, conform anchetelor procurorilor DNA. Pentru a câștiga dreptul să taie pădurile Romsilva și să comercializeze lemnul, Larionesi i-ar fi oferit bani și partide de vânătoare directorului Romsilva Bistrița-Năsăud, Gheorghe Ivan.

 • 4. Prima firma care trece de pragul unei cifre de afaceri de peste 20 de milioane de lei este pădurilorKenotheoz Com din județul Neamț. Cifra de afaceri realizata a fost de aproape 21,3 milioane de lei. Asociatul unic este David Gîrbuleț, iar administrator este Viorel Strună.

David Gîrbuleț este un fost primar PDL din comuna nemțeană Pângărați. Cifra de afaceri a Keneotheoz a fost de 21.3 milioane de lei, însă acest lucru a fost realizat fără niciun angajat, conform raportărilor de la Ministerul de Finanțe.

David Gîrbuleț este un cunoscut și al fostului șef al Inspectoratului Județean de Poliție Neamț, Aurelian Șoric, schimbat din funcție pentru legături cu clanul interlop Măraru.

Împotriva lui Gîrbuleț și a soției lui Șoric a fost depusă, în 2013, o plângere penală. Soții Gheorghiță și Ana Cătălina Rotaru din Pângărați i-au acuzat pe soția lui Șoric și Gîrbuleț de săvârșirea unor infracțiuni cu cherestea. Magistrații au dispus neîncepeea urmăriri penale.

 • 3. Podiumul companiilor cu cele mai mari cifre de afaceri provenite din exploatarea forestieră este deschis de firma Lacul Codrilor din Alba, cu 22,9 milioane de lei. Srl-ul este deținut de Sorin Beniamin Dorcea.

Numele omului de afaceri a fost vehiculat în 2014 intr-un dosar de evaziune tocmai în domeniul comerțului cu lemn. Una dintre firmele din din Alba implicată în acest dosar ar fi Alredia SRL Aiud, reprezentată de Sorin Beniamin Docea. Prin intermediul acesteia s-ar fi făcut tranzacţiile cu lemn, având comisioane mari la vânzarea spre procesatori. Asupra firmei nu s-au formulat niciodată, din câte cunoaștem, acuzaţii directe din partea organelor statului.

Precizare: Inițial am postat în material o fotografie cu omul de afaceri Petru Cernat și am precizat la legenda pozei că în imagine este Sorin Beniamin Docea și că ar fi cercetat penal. Acesta din urmă ne-a semnalat greșeala comisă. Petru Cernat era în fotografie și el este cercetat de procurori pentru tranzacții ilegale cu lemn. Ne cerem scuze pentru eroarea comisă!

Prin intermediul unei notificări că, Docea ne-a transmis că „nu am fost niciodată arestat, nici măcar cercetat pentru comiterea vreunei infracțiuni în materie penală”.

Într-un material publicat de Rise Project, Sorin Beniamin Docea precizează că a avut contracte cu Petru Cernat și admite că a cumpărat bușteni în repetate rânduri de la el.  “Firma dânsului mi-a livrat mie, dar mi-a dat cu acte în bună regulă, cu aviz de expediție, cod, dar nu aveam cum sa verific eu ce proveniență avea lemnul. Nu pot să ma duc la el în contabilitate sau în pădure ca să văd cum face. Nu am nici dreptul nici obligația să verific de unde-i lemnul sau de la ce firme cumpără el. Din moment ce la mine vine lemnul cu aviz, cu mașina la poartă, atât pot să îi verific: avizul și codul online.”, a declarat Sorina Beniamin Docea pentru Rise Project.

 • 2. Mai sus, în acest clasament, este întâlnită Aldona Forest din Hunedoara cu o cifră de afaceri de 25,2 milioane de lei. Doinei Toderica Malea este acționarul unic al acestei companii.
 • 1. Firma care se afla pe prima treaptă a topului vine din județul Hunedoara. Confana Industries și are o cifra de afaceri de 27,6 milioane de lei. Liderul exploatărilor de păduri are trei asociați. Este vorba de Constantin Sandu, Mihai Cernisov și Cornel Cernisov.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

 1. Madam Prună, știe de lanțul ăsta infracțional? Dacă nu știe, atunci să plece și să ne lase iar dacă știe, să se ducă frumușel la pușcărie pentru neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu! Musiu Cioloș, pretinsul premier, ce păzește?! Cum își conduce el miniștri din subordine? Care este autoritatea și competența lui? Ori îl așteaptă pe Bivolaru ca să-l pupe după ceafă? Păi, toată lumea știe ce fac infractorii ăștia iar ei își fac mendrele în continuare liniștiți! Păi, măi primarilor, mă prefecților, măi polițiștilor, măi silvicultorilor și pădurarilor, voi ce păziți?! Pentru ce vă plătim, ca să-i păziți pe hoți să nu fie deranjați de cineva?! Pentru voi nu s-a inventat încă pușcăria?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here