Familia secretarului de stat Sirma Caraman, de la afacerile cu pâine, la blocuri-turn în Mamaia

Sirma Caraman
Sirma Caraman a fost multă vreme mâna dreaptă a baronului PSD de Tulcea Horia Teodorescu

Noua Sevil Shaiddeh a ultimelor guvernări, Sirma Caraman este unul dintre cei mai influenți, dar și cei mai discreți secretari de stat.

De fel tot din Dobrogea, Sirma Caraman a fost promovată în administrația centrală de baronul PSD de Tulcea, Horia Teodorescu.

Înainte de a ajunge secretar de stat tot la Ministerul Dezvoltării (precum Shaiddeh), Sirma Caraman a fost directorul executiv al Consiliului Județean Tulcea, acolo unde a devenit omul de încredere al lui Teodorescu.

Odată cu apropierea de baronul de Tulcea, afacerile familiei Caraman au explodat. Fabrica de pâine, cedată copiilor, a prins numeroase contracte în Tulcea.

Ulterior, după mutarea la București, pe numele fabricii de pâine a început să se ridice și un bloc în Mamaia.

Ascensiunea în funcția de secretar de stat și creșterea profitului afacerilor familiei au mers mână în mână pentru Sirma Caraman. Ea este, din 2014, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării. De la o cifră de afaceri de 6 milioane de lei, Cristian-Impex SRL din Tulcea, specializată în panificație, a ajuns să raporteze pentru 2017 afaceri de peste 72 de milioane de lei, de peste zece ori mai mult. Altfel spus, saltul realizat de firmă a fost făcut după ce Sirma Caraman a devenit secretar de stat la Dezvoltare. Cristian-Impex SRL este firma deținută acum în acte de băiatul secretarului de stat, Cristian George Caraman. Până în 2016, în societate a fost acționar și Sirma Caraman.

Sirma Caraman, omul Baronul de Tulcea

Urcarea lui Horia Teodorescu în 2012 în fotoliul de președintele al Consiliului Județean (CJ) Tulcea a coincis cu momentul în care Sirma Caraman a devenit cel mai influent funcționar public din județ. Asta pentru că directorul executiv, funcție pe care o ocupa Sirma Caraman în 2012, a devenit omul de încredere al lui Horia Teodorescu, așa cum susțin mai mulți consilieri județeni din județul dobrogean.

Sirma Caraman a devenit secretar de stat în Ministerul Dezvoltării în 2014 tocmai pentru ca Horia Teodorescu să nu fie nevoit s-o pensioneze, mai susțin consilierii județeni ai Opoziției. Nu am putut să-i contactăm pe Horia Teodorescu și pe Sirma Caraman pentru a ne prezenta un punct de vedere.

Cuptorul cu aur care aduce bani

Sirma Caraman
„Cuptorul de Aur”, al familiei Caraman

Firma Cristian-Impex SRL a fost înființată în 1994 și a fost de la început specializată în panificație și patiserie. Societatea a aparținut lui Anastase Caraman, fost consilier local și soțul Sirmei Caraman. Acesta a decedat în urmă cu mai mult de zece ani, moment în care firma a fost preluată de Sirma Caraman și de cei doi copii ai săi: Cristian George și Lidia.

În 2016, Sirma Caraman iese complet din firmă, iar acțiunile sunt cedate copiilor, așa cum reiese din datele publicate în Monitorul Oficial în 2016. În acest moment, singurul acționar în Cristian-Impex a rămas băiatul, Cristian George Caraman.

Societatea este cunoscută pentru fabrica de pâine „Cuptorul de aur” pe care o deține în Tulcea. „Practic, la ora actuală, fabrica dispune de o capacitate de producție de 2.000 de bucăți/oră (cuptor instalat de tip tunel, cu încărcător, descărcător automat) și de un sistem integrat de producție (celulă de stocare a cerealelor de 1.000 de tone, moară de grâu proprie, laborator de analize propriu). Proiectul a cuprins o investiție în clădiri, utilaje și mijloace de transport (autoutilitare)”, așa cum se precizează pe site-ul fabricii de pâine.

Firma a obținut nu mai puțin de 213 contracte publice din 2012 și până la începutul lui 2018. Dacă, în perioada 2007-2011, Cristian Impex nu a fost preocupată să ia bani publici, din 2012 strategia s-a schimbat.

  • Astfel, în 2012, Cristian Impex a obținut 38 de contracte cu o valoare de 175.000 de lei.
  • În 2013, Cristian Impex a primit 58 de contracte cu o valoare de aproape 195.000 de lei.
  • Un an mai târziu, în 2014, valoarea celor 54 de contracte publice a fost de 1,27 milioane de lei.
  • În 2015, Cristian Impex a obținut 22 de contracte cu o valoare de aproape 1,9 milioane de lei.
  • În 2016, au fost doar 21 de contracte, dar valoarea totală a fost de 1,6 milioane de lei.
  • În 2017, Cristian Impex a obținut nouă contracte de 1,50 milioane de lei.
  • În prima parte a lui 2018, Cristian Impex a mai primit nouă contracte cu o valoare de aproape un milion de lei.

Datele privind contractele publice au fost obținute tot cu ajutorul analizei oferite de termene.ro.

Bani de la Minister pentru Consiliul Județean

După ascensiunea Sirmei Caraman în fruntea Ministerului Dezvoltării, în calitate de secretar de stat, județul din Dobrogea a devenit o destinație obișnuită a fondurilor împărțite de acest minister.

Sirma Caraman
Cristian Caraman, fiul Sirmei Caraman, conduce afacerea cu pâine

Doar prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), Consiliul Județean Tulcea și restul unităților administrative au primit alocări bugetare de peste 760 de milioane de lei.

Județul Tulcea beneficiază, în perioada 2017-2020, de proiecte evaluate la 760.678.035,62 lei, la care se adaugă, după caz, și sume alocate din bugetele locale ale fiecărei comunități. În total, la nivelul județului vor fi finanțate 163 de proiecte de către Ministerul Dezvoltării pentru aproape toate unitățile administrative teritoriale ale acestui județ.

Cea mai mare sumă alocată prin PNDL merge către Consiliul Județean Tulcea, acolo unde valoarea celor șase proiecte aprobate ajunge la aproximativ 57 milioane de lei.

Bani de la Consiliul Județean pentru pâine

Însă nu doar ministerul condus de Sirma Caraman a dat bani Consiliului Județean condus de Horia Teodorescu. Bani au plecat și dinspre Consiliul Județean spre firma familiei Sirma Caraman. Din 2014 și până anul trecut, CJ Tulcea a acordat opt contracte pentru Cristian-Impex, obiectul lor fiind furnizare de pâine. Pe lângă aceste contracte, și Spitalul Județean, aflat în subordinea CJ, a mai acordat trei contracte către Cristian-Impex SRL. Valoarea contractelor încheiate cu firma familiei secretarului de stat se apropie de un milion de lei.

Deși sunt relații financiare suspecte între ministerul secretarului de stat și Consiliul Județean, un specialist în integritate ne-a transmis că, în situația de față, nu este vorba despre un caz clar de conflict de interese personal sau administrativ. „Din situația prezentată, ar fi trebuit ca firma de panificație să primească bani din fonduri venite direct de la Ministerul Dezvoltării. Însă, în acest caz, banii sunt alocați din alte resurse”, ne-a explicat specialistul. El a mai adăugat că este o scăpare legislativă care ar trebui să fie acoperită prin completarea legii.

Cum a crescut cifra de afaceri

Sirma Caraman
Firma Cristian Impex a obținut numeroase contracte pe bani publici din 2012 și până la începutul lui 2018

Faptul că afacerile familiei Caraman sunt legate, din întâmplare sau nu, de cariera administrativă a actualului secretar de stat reiese și din bilanțurile Cristian-Impex.

  • În 2008, cifra de afaceri a Cristian-Impex era de 1,8 milioane de lei.
  • De-abia în 2010, firma familiei sare de o cifră de afaceri de două milioane de lei.
  • În 2013, înainte de promovarea la București, Cristian-Impex anunța o cifră de afaceri de 6,62 milioane de lei.
  • În anul următor, cifra de afaceri trece de 12 milioane de lei.
  • În 2015, cifra de afaceri raportată de Cristian-Impex este de 21 de milioane de lei.
  • În 2016 vine explozia, cifra de afaceri a firmei Sirmei Caraman la acel moment ajunge la 58,5 milioane de lei.
  • Iar în 2017, cifra de afaceri a fost de 72 milioane de lei.

Firma familiei prosperă – blocul din Mamaia

Potrivit datelor obținute de la Primăria Constanța, firma Cristian-Impex a familiei Caraman a preluat anul trecut construirea unui bloc de 12 etaje în Mamaia, pe Faleza Nord.

Inițial, în 2014, autorizația de construire a fost eliberată pentru societatea Best Wood Company SA, însă, în 2017, proiectul este cedat Cristian-Impex care primește pe 19 mai autorizație de construire a blocului. Este vorba de autorizația de construire 723 din 2017, în vederea modificării proiectului autorizat cu Autorizația de Construire nr. 1998 din 2014 pentru Imobil S+P+11-12 etaj tehnic, locuințe colective.

Abonată la fonduri europene

Societatea Cristian-Impex a fost abonată și la fonduri europene. Societatea deţine fabrica de pâine „Cuptorul de Aur“, înființată încă din 1994, dar care, de-a lungul timpului, a reuşit să depăşească stadiul de patiserie în Piaţa Veche din Tulcea.

Firma are, acum, în spate, o fabrică modernizată pe baza unui proiect de 1,3 milioane de euro, finanţare europeană. Aceeaşi societate, Cristian Impex SRL, a bifat şi un proiect FEADR, pentru siloz şi moară de cereale, în valoare de aproximativ 200.000 euro.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.