sâmbătă, decembrie 21, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalGALERIE FOTO Primarul din 23 August, acuzat de fals la Halta Pescăruș....

GALERIE FOTO Primarul din 23 August, acuzat de fals la Halta Pescăruș. Cine atentează la siguranța feroviară

-

Primarul comunei 23 August, Mugurel Mitrana (PNL), se confruntă cu o plângere penală referitoare la fals și uz de fals la Halta Pescăruș, unde vrea să demoleze un mic sat de pescari amplasat pe malul mării. Asta în condițiile în care, câteva sute de metri mai încolo, o afacere despre care sătenii spun că ar a fi unui fruntaș liberal atentează grav la siguranța feroviară.

O limbă de pământ lată de nici 20 de metri, cuprinsă între faleza Mării Negre și linia de cale ferată Constanța-Mangalia, adăpostește ultimul sat de pescari de pe litoral. Acesta, situat între Costinești și Olimp, riscă să fie ras de pe fața pământului pentru a face loc unor posibile interese imobiliare.

fals la Halta Pescăruș fals la Halta Pescăruș fals la Halta PescărușAșezarea de pescari de la Halta Pescăruș datează de la finele anilor ‘90, însă ea a fost statuată oficial ceva mai târziu. În 2002, același primar de acum, Mugurel Mitrana (pe atunci la PSD), a scos la licitație, în vederea închirierii, o suprafață de 2,2 hectare de teren situat pe malul mării, împărțită în loturi de câte 100 mp.

Contractele de închiriere au fost semnate pe cinci ani, cu posibilitatea de reînnoire. În 2007, Primăria a refuzat să prelungească valabilitatea contractelor, însă primarul le-a dat asigurări pescarilor că nu se va întâmpla nimic cu ei atâta vreme cât va fi el în funcție. Dar nu a fost așa.

La finele lunii iulie 2013, Primăria trimite către pescari adrese prin care îi înștiințează că în termen de 30 de zile trebuie să elibereze „terenul aparținând domeniului privat al comunei 23 August”. La acea dată însă terenul nu era în domeniul privat, ci în cel public. Un „amănunt” care avea să fie reglementat o lună mai târziu, ilegal, evident.

Pe 29 august 2013, Consiliul Local al comunei 23 August aprobă în unanimitate Hotărârea nr. 55, în care la articolul 1 se stipulează: „Se aprobă introducerea în domeniul privat al comunei 23 August a terenurilor situate în intravilanul localității 23 August, identificate potrivit anexei nr. 1, care face parte integrantă din prezenta hotărâre”. Adică exact terenul pe care își puseseră pescarii barăcile.

Nu poate fi vorba de niciun fel de domeniu privat, ci de domeniu public de interes național. O spun răspicat două instituții ale statului român. „În zona fostei Halte Pescăruș, de la km 256+900 la km 257+100, pe partea stângă a liniei de cale ferată, în sensul de creștere a kilometrajului (pe partea cu Marea Neagră), limita zonei CF – teren domeniul public variază între 11 m și 19 m, distanță măsurată din axul liniei CF. În conformitate cu prevederile art. 29 din OUG nr. 12/1998 privind transportul pe căile ferate române, zona de siguranță a infrastructurii feroviare publi­ce este de 20 m din axul liniei CF”, scrie directorul Regionalei de căi ferate Constanța, Dorin Maer.

Din acest răspuns, emis la începutul lunii aprilie a anului în curs, este limpede că toată suprafața de teren pe care primarul Mitrana a introdus-o în domeniul privat al comunei este, de fapt, domeniu public.

Fals la Halta Pescăruș, confirmat de Apele Române

Și Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) din cadrul Apelor Române susține acest lucru.

„Potrivit art. 6 alin. 1 din OUG nr. 202/2002 privind gospodărirea integrată a zonei costiere, «aparțin domeniului public al statului falezele care sunt în contact cu marea sau cu proprietatea publică a statului până la 10 m în spatele crestei falezei». În consecință, terenul în cauză face parte din domeniul public al statului de interes național”, se arată într-o adresă din februarie 2016, semnată de directorul ABADL, George Papari.

El atrage atenția asupra situației de ilegalitate în care se află comuna 23 August: „AN Apele Române, prin direcțiile regionale, este administrator de drept al falezelor litoralului românesc, inclusiv al falezelor aferente comunei 23 August, județul Constanța (…). Consiliile locale riverane Mării Negre nu pot administra domeniul public al statului de interes național, plaja și faleza Mării Negre”.

Procesul, câștigat de primar prin fals la Halta Pescăruș

Pescarii au dat în judecată Primăria, dar au pierdut, rând pe rând. Și asta pentru că, spun ei, și instanța de fond, și Curtea de Apel Constanța și-au fundamentat deciziile pornind de la un fals la Halta Pescăruș. Fals și uz de fals, spun ei, comise de primarul Mugurel Mitrana.

Fost ceferist, acum ieșit la pensie, Ștefan Calița, ”nea Fănică”, așa cum îi spun apropiații, a formulat recent o plângere penală împotriva primarului. Închiriere cătrte pescari a loturilor de pe malul mării a existat, însă nu pe baza contractului depus la dosar de Primăria 23 August și fde care toate instanțele au ținut cont în judecarea speței – nr. 2561/29.06.2001.

”În ceea ce ne privește, contestăm atât semnătura numitului Calița Ștefan, ca fiind falsă, precum și semnătura primarului, în realitate aceasta neaparținându-i, fapt ce atestă săvârșirea infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale”, se arată în plângerea penală care denunță un fals la Halta Pescăruș. În același înscris se menționează faptul că documentul depus la instanță este de fapt un colaj, ”partea cu semnăturile fiind decupată și suprapuse apoi semnăturile și ștampila unității administrativ-teritoriale emitente a contractului de închiriere”.

Mai mult, nici numărul cadastral al parcelei de pe care primarul vrea să desființeze construcțiile pescarilor nu este în regulă. Practic, el nu există, așa cum confirmă negru pe alb Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța, prin Biroul de Publicitate Imobiliară Mangalia: ”(…) verificând evidențele Biroului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Mangalia la data de 03.03.2016, ora 09,25, după imobilul situat la adresa indicată din 23 August, parcela Ps 392/5, jud. Constanța, nu am identificat înregistrări referitoare la bunuri imobile”. Deci, un alt fals la Halta Pescăruș.

Viceprimarul Dănuț Trușcă susține că actele emise de Primăria și de Consiliul Local 23 August sunt în perfectă legalitate. „Apele Române au doar plaja, nu și faleza, iar CFR și-a intabulat doar în jurul liniei ferate, inclusiv drumul, dar nu și terenul în cauză”, spune el, contrazicând astfel pozițiile exprimate de cele două instituții ale statului român.

Gurile rele vorbesc prin sat că aici, pe faleză, după evacuarea pescarilor, vor apărea bungalouri de lux, care vor putea fi închiriate la prețuri deloc modeste, având în vedere apropierea de o plajă sălbatică, foarte puțin aglomerată în comparație cu cele din stațiuni. Deja de câțiva ani de zile, puțin mai la sud, tot pe faleză, a răsărit o pensiune de două etaje, care are camerele ocupate cât e vara de lungă.

Atentat la siguranța feroviară la Popasul Pescarilor

Primarul Mugurel Mitrana acționează după principiul ”pentru unii mumă, pentru alții ciumă”. Că așa stau lucrurile o demonstrează faptul că, la câteva sute de metri la sud de așezarea pescărească de la Halta Pescăruș se găsește complexul de lux Popasul Pescarilor.

Terenul de la malul mării este tot în ”ograda” Primăriei 23 August. Aici, proprietarii – gurile rele spun că ar fi vorba de un fruntaș liberal, dar cum nu avem dovezi nu putem afirma asta – au construit de-a valma, iar clădirile se află la nici cinci metri de calea ferată. Doamne ferește de o deraiere!

Mai mult, au fost amenajate și treceri ilegale peste calea ferată Constanța – Mangalia, care reprezintă un veritabil atac la siguranța feroviară și la integritatea fizică și viața oamenilor care le folosesc. Imaginile alăturate vorbesc de la sine.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. In primul rand pescari acolo sunt doar intr-o singura casa. Restul de case(barăci) ridicate apartin baietilor cu dare de mana care isi fac concediile acolo. Iar altii inchiriaza pe tot parcursul verii. Ar trebuii darmate toate de acolo care se dau spre inchiriere vara! Sa ramana cei care sunt cu adevarati pescari. Ca nu este nici un sat pescaresc , este sat turistic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Poliţişti condamnaţi pentru tortură

0
Nouă agenţi de poliție de la Secţia 16 din Capitală au fost condamnaţi vineri de Tribunalul Bucureşti, fiind găsiţi vinovaţi pentru că au sechestrat şi torturat doi tineri în timpul pandemiei de COVID-19. CITEŞTE ŞI: A crescut de 7...