UPDATE Războiul Vămii cu Poliția de Frontieră Agigea, anchetat de DNA! Containere de marfă „teleportate” între Constanța și Otopeni

Constanța
Războiul Vămii cu Poliția dezvăluie cancerul din sistemul vamal românesc

Procurorii DNA și cei ai Curții de Apel Constanța au în lucru un dosar fierbinte care vizează corupția instituționalizată din Vama Constanța-Sud Agigea. Ei verifică modul în care grupări „înfrățite” din Vamă și din conducerea Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) au zădărnicit operațiunile de control polițienesc ale containerelor suspecte care intră în România.

Cetățeanul.net vă prezintă situația incredibilă a mafiei instituționalizate care s-a creat în jurul activității din portul Constanța Sud – Agigea.

Caracatița. Cum a interzis Vama accesul Poliției la containerele suspecte din Portul Agigea

Constanța
Poliția PTF Agigea a primit interzis la controlul fizic al containerelor

Vizibil deranjați de polițiștii din PTF (Punctul de Trecere a Frontierei) Agigea, care vroiau să verifice conținutul mai multor containere prin care se introduceau în România mărfuri din afara Uniunii Europene, conducerea Vămii Constanța dar și ofițeri superiori din conducerea Inspectoratului General al Poliției de Frontieră i-au împiedicat pe polițiști să mai verifice containerele. Sub această protecție s-a ajuns ca zeci de containere plecate în tranzit de la Constanța să fie înregistrate fictiv ca sosite la Vama Otopeni.

Războiul Vămii cu polițiștii Gărzii de Coastă a început înainte de 2015, când, deranjată de cererile polițiștilor de a controla mai multe containere cu mărfuri necomunitare despre care existau indicii de fraudă, Constantina Firănescu, șeful Biroului Vamal Constanța  Sud – Agigea le-a interzis, ilegal, lucrătorilor vamali, să mai colaboreze cu polițiștii (documentele sunt acum în posesia DNA, ne-au spus surse din Vamă).

Aceleași surse spun că șefa de vamă, delegată de mai multe ori, consecutiv, la conducere, din 2013 încoace,  a fost insistentă în a le cere subordonaților, în mod expres, sä fie ignorate solicitările repetate ale polițiștilor de frontieră.

„Într-o ședință din octombrie sau noiembrie 2015, doamna Constantina Firănescu, seful Biroului vamal, ne-a spus că la controlul fizic al containerelor nu vor mai participa lucrători ai poliției de frontieră. Ne-a transmis și să numai încheiem procese verbale de control, comun cu Garda de Coastă”, ne-a declarat unul dintre vameșii care lucrează la biroul din port.

Ofertă. „Marian’s și vama-i gata”

ConstanțaNemaiavând acces fizic pe rampă, polițiștii au început să întoarcă containerele despre care aveau informații că ar fi suspecte chiar de la poarta de ieșire din port. În urma unor astfel de controale, ei au găsit mai multe containere care conțineau mărfuri în plus față de cele declarate și au întocmit dosare penale. Containerele se aflau în tranzit între Portul Constanța și Biroul Vamal Otopeni, unde urmau, teoretic, a fi vămuite.

Ulterior s-a constatat că pe ruta Constanța Sud – Otopeni se efectuează o serie de operațiuni ilegale, derulate în favoarea unui comisionar vamal din Otopeni, SC Marian’s Trading SRL. „Acest operator a apărut în peisajul economic din Constanța aproape în același timp cu numirea ca șef al Vămii Constanța a doamnei Constantina Firănescu. Noul șef de vamă, delegat periodic în funcție, pentru perioade reînnoite succesiv, a promovat în permanență SC Marian’s Trading Srl. Firma este prezentată și în documentele oficiale ca find «unic comisionar agreat»”, ne-au spus surse din instituție. Aceleași surse spun că influența comisionarului vamal a devenit atât de mare încât inclusiv Vama Otopeni, locul de destinație al operațiunilor de tranzit dinspre Agigea, este dotată cu calendare cu logo-ul „Marian’s și vama-i gata”.

Corupție. Containere „teleportate”, în 40 de minute, de la Constanța la Otopeni

Constanța
Document – 13 containere au ajuns „instant” de la Agigea la Otopeni! Pe coloana din stânga sunt orele de plecare din Constanța-Agigea, iar pe cea din dreapta sunt trecute orele la care containerele figurează ca ajunse la Otopeni

Logo-ul nu pare a fi deloc exagerat – organele de anchetă au descoperit că Vama Agigea și cea de la Otopeni „și-au dat mâna” pentru prosperitatea Marian’s Trading într-un mod de-a dreptul suspect. Astfel, în mai multe rânduri, containerele care apăreau în evidențele oficiale ca find scoase din Biroul Vamal Agigea, pentru a fi transportate la București Otopeni, figurau la Otopeni cu procedura de vămuire finalizată în intervale de timp între 35-40 minute de la plecarea din Constanța, fapt care ar fi posibil numai dacă respectivele containere ar fi fost teleportate.

Aranjamentul, vădit ilegal – spun organele de anchetă, a fost făcut în tandem la Agigea și la Otopeni. La Agigea, cea care ar fi avut cunoștință de operațiune ar fi fost chiar Constantina Firănescu, au stabilit procurorii. Parchetului de pe lângă Curtea de apel Constanța, în timp ce la Otopeni operațiunea a fost efectuată de Angela Matei, lucrător la Biroul Vamal de acolo! Practic, vameșii din Constanța au dat drumul la primul lot de containere în tranzit spre București, iar după ce au primit, în 45-90 minute, dovada falsă că acestea au ajuns la Otopeni, au dat drumul la alte loturi de containere. Interesul aparent al acestei activități a fost acela de a-i permite comisionarului vamal SC Marian’s Trading Srl să câștige sume importante de bani.

Update Citește, mai jos, punctul de vedere al Marian’s Trading

Protecție. Direcția Generală a Vămilor a închis ochii

Un al doilea efect al acestor proceduri ilicite este faptul că, în această manieră, nu se poate cunoaște nici ce marfă, nici ce valoare are aceasta odată intrată pe teritoriul României, chiar cu riscul ca astfel să poate fi introduse armament sau droguri. Cel mai bun exemplu este cel în care unul dintre containerele comisionariate chiar de SC Marian’s Trading SRL a fost depistat în primăvara anului 2016 încărcat cu o cantitate de circa două tone de droguri!

În urma acestor operațiuni, Marian‘s Trading trebuia să-și piardă autorizația, potrivit legislației vamale, fapt care nu s-a întâmplat. „Direcția Generală a Vămilor, care are obligația și să supravegheze operațiunile de tranzit, trebuia să constate că, în condițiile legislației vamale, comisionarul vamal nu mai îndeplinea condițiile de autorizare și să-i retragă autorizația. Nu au făcut-o deoarece domnul Marian Staicu, patronul Marian‘s Trading are relații la cel mai înalt nivel”, ne-au spus vameși din Agigea.

Anihilare. Șeful polițiștilor care făceau controalele va fi transferat în Deltă

Războiul dintre instituțiile statului s-a rezolvat apoi în stil dâmbovițean. Șeful polițiștilor de la PTF Agigea a fost pus, spun sursele noastre, „cu botul pe labe” și va fi transferat, cât de curând la Padina, în Deltă. De îndepărtarea acestuia au ajuns să fie interesați mai mulți ofițeri din superiori din conducerea Gărzii de Coastă, dar și ai IGPFR (Inspectoratul General al Poliției de Frontieră din România). Aceștia l-au atenționat pe șeful PTF Agigea că este în mare pericol după ce doamna Firănescu „și-ar fi permis să țipe la toți chestorii prezenți la o ședință comună a ANAF cu IGPFR”.

DNA și Parchetul Constanța confirmă ancheta

ConstanțaAtât DNA, cât și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța au confirmat, pentru Cetățeanul.net că au în lucru dosare privindu-le pe Constantina Firănescu, șefa Vămii Constanța și pe Angela Matei, lucrător la Vama Otopeni, urmărite pentru posibila săvârșire de a mai multor infracțiuni, între care abuzul în serviciu.

Cetățeanul.net a solicitat puncte de vedere și de la Direcția Generală a Vămilor și de la Marian‘s Trading, pe care le vom publica după ce ne vor fi comunicate. Constantina Firănescu nu a putut fi contactată pentru a ne furniza explicații cu privire la cele de mai sus.

Vom reveni cu amănunte, inclusiv cu modul în care Poliția de Frontieră a încercat să zădărnicească ancheta la sediul din Otopeni al Marian‘s Trading, cu mărturii ale vameșilor despre ilegalitățile din Vama Agigea, dar și cu încuscririle dintre actorii operațiunilor de mai sus.

UPDATE Marian‘s Trading susține că toate operațiunile sale au fost legale

Ulterior publicării articolului, Marian Staicu, administratorul Marian’s Trading a răspuns întrebărilor Cetățeanul.net. Prezentăm, în continuare, punctul de vedere al companiei

Este posibil ca un transport de marfă să parcurgă Constanța-Otopeni și să și finalizeze efectiv operațiunea în 45-90 minute?

Nu știu daca este posibil si care este intervalul de timp necesar, pentru ca nu am cronometrat niciodată acest lucru, societatea noastra așa cum v-am arătat si mai sus neocupandu-se de înregistrarea si notificarea acestor operațiuni de tranzit.

În această situație, reiese că Marians Trading ar fi efectuat mai multe operațiuni de tranzit fără să aibă constituită garanția de participare (contravaloarea drepturilor de import ce trebuia garantată era de aproape 7 milioane de lei, cu mult mai mare, potrivit informațiilor noastre decât valoarea de referință autorizația de dispensă de la garanție)?

Societatea noastră a efectuat operațiunile de tranzit având garanția necesară in sistemul informatic . Eliberarea garanției in sistemul informatic NCTS se face automat, informatic, fără intervenția vreunei persoane fizice . Oricum indiferent daca cele 15 declarații de tranzit nu se notificau de sosire mai devreme, datorită faptului ca toate cele 29 de tranzite au fost înregistrate in sistem in data de 12.05.2015, atunci cele 15 declarații de tranzit s-ar fi notificat in dimineața zilei de 13.05.2015 si automat celelalte 14 operațiuni de tranzit s-ar fi eliberat in tranzit si ar fi fost vămuite tot in data de 13.05.2015 ! Ceea ce arata ca nu exista nici-un motiv întemeiat sa se notifice mai devreme din moment ce rezultatul era același ! Chiar daca nu face obiectul întrebării dumneavoastre am sa va anexez o situație cu un număr de 6 zile, tot din 2015, cand societatea noastra a folosit alta firma de comisionar pentru a depune operațiuni de tranzit , atunci cand garanția noastra nu era suficientă !

Ați cerut angajaților Dvs. de la punctele de lucru Constanța Sud și Otopeni să depună declarații vamale de tranzit fără a avea garanție suficientă sau să închidă operațiuni de tranzit?

Toți angajații societății noastre desfășoară activități doar conform normelor legale in vigoare, cu respectarea normelor interne . Nu am cerut niciodată nici eu si nici alta persoana din conducerea firmei vreunui angajat sa facă un lucru in afara prevederilor legale ! Cat despre închiderea operațiunilor de tranzit , v-am răspuns deja ca nu societatea noastra se ocupa de închiderea tranzitelor si depunerea declarațiilor vamale de import, ci alta firma de comisionari.

Ați luat legătura, direct sau prin interpuși, cu Angela Matei, lucrătorul vamal de la Otopeni care a închis operațiunile de tranzit?

Nu am luat legătura nici direct si nici prin interpuși cu doamna Angela Matei pentru închiderea tranzitelor , pentru ca nu noi ne ocupam de acest lucru.

Ați fost contactat oficial de către Direcția Generală a Vămilor sau altă autoritate competentă care are obligația să supravegheze aceste operațiuni de tranzit, în legătură cu cazul de mai sus?

Nu , nu ar fi fost cazul, toate operațiunile de tranzit au fost închise in data de 13.05.2015 , prin depunerea declarațiilor vamale de import si plata drepturilor vamale.
Există, în terminologia folosită de Dvs., expresia „comisionar agreat” sau „unic comisionar agreat”? Cum comentați folosirea acestei expresii la Biroul Vamal Constanța tocmai în cazul Marians Trading?

Cred ca va referiți la statutul de Expeditor Agreat in cadrul regimului de tranzit si aceasta nu este o terminologie sau o expresie pe care o folosim noi, ci o abilitare pe care legislația vamala o permite tuturor comisionarilor vamali care trec printr-un proces intens de auditare, pe care firma noastra l-a trecut cu brio atât in cazul biroului vamal Otopeni din 2010, biroul vamal Timișoara Aeroport din 2012, si biroul vamal Constanta sud Agigea din 2015 luna iulie. Aceasta abilitare tine cont de istoricul firmei in raport cu operațiunile de tranzit ( si așa cum v-am spus numai in anul 2015 am avut peste 4700 operațiuni de tranzit ) si de respectarea legislației vamale in cadrul regimului de tranzit . Ca o completare vreau sa va comunic faptul ca societatea noastra deține si statutul de agent economic autorizat AEOF – simplificări vamale, siguranța si securitate cu numărul 00000000014 din 2010, fiind printre primele firme de comisionari vamali din România care a obținut acest statut, autorizație pe care o puteți regăsi si pe site-ul Autorității vamale de la Bruxelles . Statutul AEO conferă prin lege, Regulamentul Vamal European, o serie de facilitați cum ar fi : prioritate la vămuire, indicarea locului de efectuare a controlului fizic , etc. Cat despre comisionar agreat sau unic comisionar agreat nu am cunoștința de acești termeni.

Aveți cunoștință despre începerea urmăririi penale în cazul lui Firănescu Constantina, șeful Biroului Vamal Agigea și pe Matei Angela, lucrător vamal la Biroul Vamal Otopeni pentru abuz în serviciu în legătură cu cazul de mai sus?

Nu am cunoștința de așa ceva, si cred ca daca doriți informatii despre acest lucru ar trebui sa il solicitați autorităților competente.

Cetățeanul TV

4 COMENTARII

  1. In tabelul pe care-l prezentati nu este afisata si data sosirii, domnilor! Ora 14:47 , de exemplu , apare de doua ori si, oricat de rapid s-ar fi lucrat , sistemul nu-ti permite sa validezi doua tranzite intr-un singur minut. Iar lipsa datei imi spune ca acest articol este facut la comanda, bazandu-va , este adevarat, pe cateva informatii reale. In plus , cine acheteaza pana la urma : Parchetul Curtii de Apel sau DNA-ul ?

    • Datele sunt reale, interpretarea Dvs. este gresita, deoarece tabelul se citeste pe orizontala, nu pe verticala. Astfel, containerul de la nr. 12 a „plecat” la 13,34 și „a ajuns” la ora 14,47 iar containerul de la nr. 13 a plecat la 13,35 și a ajuns la 14,47. Altfel, vă garantăm că tabelul este autentic! Cât despre cine anchetează, ambele instituții ne-au comunicat că o fac!

  2. Buna ziua, verificati si gasca de la Bucuresti-Aurelian(Relu ) Constantinescu , el este capul retelei si cel care ii face loby lu’ Firanescu Constantina, el este omul care a fost consilierul lui Romeo Nicolae fostul Viceprestedinte ANAF(Antifrauda). El dirijeaza unde se fac tranzitele, el hotareste ce importuri se fac la Agigea si la ce valori … Verificati-l pe acest Relu Constantinescu .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.