Cum se desemnează expertul evaluator în procedura de executare silită

stare de urgență, executare silită, Biroul ce Credit , Casa de Ajutor Reciproc, executare silită, contestații la executare în 2019 executari silite

Numirea unui expert evaluator în cadrul dosarului de executare silită se face strict conform legii. În caz contrar, actele emise de către un expert numit ilegal sau fără competență sunt nule. Prin urmare, și executarea silită va fi nulă.

Sunteți în procedură de executare silită? Trebuie să știți că legea va permite să deschideți o contestație la executare doar pentru simplul motiv de a verifica dacă un anumit act este emis corect sau nu.

În cadrul acestei priceduri, poate fi verificată și legalitatea numirii unui expert evaluator. Acesta are și el la rândul său obligația să se abțină atunci când constată că ar face o ilegalitate.

Doar experții Ministerului Justiției pot face evaluări

Așa cum s-a întâmplat în ultimul dosar de executare silită, în care SCA Cuculis&Asociații a obținut în mod definitiv anularea actelor de executare silită.

„Pronunțarea este de dată foarte recentă, în prima parte a lunii ianuarie 2020 prin care am reușit în mod definitiv să anulăm încheierea de numire a expertului în cadrul procedurii de executare silită. Am devoalat încă de acum 2 ani de zile că evaluările făcute în cadrul procedurilor de executare silită făcute de către membrii ANEVAR sau persoane care NU au calitatea de expert tehnic al Ministerului Justiției, sunt nule!”, explică avocatul Adrian Cuculis.

Potrivit acestuia, este scandalos că vestitul recuperator de creanțe KRUK, ce execută silit nestingherit în România, în baza contractelor cumpărate pe nimic de la bănci, vine și solicită executorului vânzarea la licitație publică a imobilului debitorului, iar executorul numește ilegal un evalator.

Cuculis: „Normalitatea în faza de executare silită”

executare silită, taxa de poluare antene gsm
Avocatul Adrian Cuculis

Culmea, evaluatorul numit menționează într-o adresă că a fost forțat de către bancă să efectueze un raport de evaluare ilegal.

Avocatul spune că decizia instanței de judecată a fost una fermă în apel, a modificat integral ceea ce a stabilit pe fond instanța și a anulat integral tot ceea ce ține de partea de evaluare a imobilului ce urma să fie vândut la licitație publică.

„Lucrurile trebuie să fie clare, NU se evaluează, ci se stabilește în concret această sumă de bani pentru care urmează să fie făcută vânzarea imobilului, fiindcă altfel ajungem în situația în care bunurile sunt vândute pe nimic la licitație publică. Decizia este una care reinstaurează normalitatea în faza de executare silită și permite de fapt anularea atât a încheierii de numire a evaluatorului, dar și a actelor ulterioare întocmite, cum ar fi raportul de evaluare”, spune specialistul.

Firmele nu au calitatea de expert evaluator la executare silită

Expertul evaluator așa cum reiese și din actele de executare silită este numit sub forma unei firme care cunoaștem că nu poate să dobândească această calitate, avertizează Adrian Cuculis.

Ce poți să faci dacă ești într-o asemenea situație și nu știi dacă poți contesta sau nu executarea silită cu privire la expertul evaluator numit de către executor?

Probabil că deja nu mai este o noutate pentru nimeni că, dacă sunteți executat silit de recuperator de bancă sau IFN și vreți să invocați natura abuzivă a clauzelor din cadrul contractului, puteți să faceți acest lucru chiar și peste termenul de 15 zile, mai arată Adrian Cuculis.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here