A fost legală execuția soților Ceaușescu?

execuția soților Ceaușescu

La 30 de ani de la  Revoluţia din 1989 au rămas nenumărate întrebări fără răspuns legate de procesul și execuția soților Ceaușescu.

Cum ar fi fost societatea românească de astăzi dacă Nicolae și Elena Ceaușescu ar fi avut parte de un proces adevărat, în care să li se dea dreptul să se apere. Soții Ceaușescu au fost reprezentați de avocați din oficiu care în timpul așa-zisei judecăți s-au transformat în acuzatori.

Analiștii străini și nu numai susțin că un proces corect ar fi avut un impact pozitiv mai ales asupra cursului democrației în România. Astfel, o posibilă mărturie a lui Nicolae Ceaușescu ar fi putut bloca, ulterior, accederea în funcții-cheie ale statului democratic a unor comuniști notorii, care își construiseră o aură de disidenți ai regimului comunist, precum  Ion Iliescu, Alexandru Bârlădeanu, Șerban Mihăilescu și mulți alții.

Aceeași analiști spun că o „variantă mai convenabilă” a noului regim ar fi fost aceea ca elicopterul cu care au fugit soții Ceaușescu de la București să fi fost doborât în aer. În felul acesta s-ar fi evitat mascarada care a dus la execuția soților Ceaușescu.

La 30 de ani de la Revoluție, cei mai mulți dintre româninu cred că procesul soților Ceaușescu și executarea acestora au fost corecte.

CITEȘTE ȘI: Unde erau lunetiștii lui Ceaușescu la mitingul din 21 Decembrie 1989

Simulacru de proces. Sentința, dată după 5 minute de deliberări

execuția soților Ceaușescu

Ceaușescu și soția sa au fugit din Capitală cu elicopterul pe 22 decembrie 1989, temându-se pentru viața lor. Au ajuns până la Târgoviște, unde au fost nevoiți să aterizeze. Încercând să se refugieze într-un institut tehnic agricol, au fost închiși și arestați.

Procesul soților Ceaușescu a avut loc trei zile mai târziu, chiar în ziua de Crăciun, în cazarma Târgoviște, unde fuseseră aduși cu un transportor blindat al Armatei. Audierile au început la ora 13.20. iar întregul proces a durat doar o oră și 20 de minute. În sală au fost prezenți, generalul Victor Atanasie Stănculescu, Gelu Voican Voiculescu și Virgil Măgureanu, devenit apoi primul director al SRI.

Nicolae și Elena Ceaușescu au fost acuzați de genocid, subminarea puterii de stat prin organizarea de acțiuni armate împotriva poporului, subminarea economiei naționale și încercarea de a fugi din țară pe baza unor fonduri de un miliard de dolari, depuse în băncile din străinătate.

Avocații lui Ceaușescu, transformați în acuzatori

Avocații din oficiu Constantin Lucescu și Nicolae Teodorescu, impuși soților Ceaușescu, i-au acuzat în loc să-i apere. Nici până azi nu a putut fi dovedită existența unor conturi secrete care ar fi conținut banii menționați de acuzatori.

Sentința de condamnare la moarte a fost pronunțată după o deliberare de doar 5 minute. Deși verdictul admitea recurs, după alte 5 minute, Nicolae și Elena Ceaușescu zăceau morți, executați în curtea garnizoanei din Târgoviște.

Unul din așa-zișii avocați ai apărării motivase că din moment ce inculpații nu recunosc tribunalul, nu mai există cale de atac a sentinței, așa că decizia trebuia să devină definitivă.

Președintele instanței care a condamnat cuplul Ceaușescu la moarte, colonelul de justiție Gică Popa, avea să fie găsit mort câteva luni mai târziu, împușcat cu pistolul din dotare. Verdicul oficial a fost sinucidere.

CITEȘTE ȘI: Dezvăluiri inedite din zilele Revoluției. Declarațiile unor ofițeri din Direcția V a Securității

Execuția soților Ceaușescu. Mărturia celui care a comandat plutonul de execuție

execuția soților Ceaușescu
Captură Antena 3

Plutonul de execuție a fost format din trei parașutiști veniți de la Boteni, comandat de căpitanul Ionel Boeru (foto).

Acum colonel în rezervă, Boeru a povestit recent, la Antena 3, cum s-au derulat evenimentele din Decembrie 1989 care au dus la execuţia soților Ceauşescu. Militarul a explicat cum a ajuns să conducă acel pluton de execuţie şi cum i-a selectat pe ceilalţi trei militari care au tras. De asemenea, a dezvăluit că generalul Victor Atanasie Stănculescu îi spusese încă dinainte ca procesul să aibă loc că soţii Ceauşescu urmează să fie executaţi.

În unitatea din Târgovişte în care se aflau soţii Ceauşescu, prinşi în 22 decembrie, duşi la Securitatea din Târgovişte şi, de acolo, în unitatea militară, Boeru a ajuns chiar în ziua de Crăciun, stabilită pentru proces şi execuţie. A aflat ce rol avea să joace de-abia în momentul în care a coborât din elicopter şi a ajuns în unitatea militară, totul fiindu-i dezvăluit de către generalul Atanasie Stănculescu. „Am aflat înaintea procesului că după proces aceşti oameni vor fi executaţi. Mi-a spus că are nevoie să fac plutonul de execuţie. Atunci cei doi care îl păzeau (n.r. – doi dintre ofiţerii care îl însoţeau pe Boeru au fost anterior desemnaţi să-l păzească pe Stănculescu) s-au oferit. Am fost obligat să fiu al treilea. Ni s-a spus cum va avea loc execuţia. Să tragem de la şold câte un încărcător în cei doi“, a povestit la Antena 3 cel care avea să execute ordinul. În tot acest timp a trăit cu teama că va fi, la rândul său, executat.

Ceaușescu nu a crezut că va fi executat

Înainte de începerea procesului, a fost chemat un medic pentru a-i examina pe soţii Ceauşescu, mai ales că lui Nicolae Ceauşescu nu i s-ar fi administrat, timp de trei zile, cât s-a aflat în unitate, medicamentele pentru diabet.

Medicul a vrut să-i dea medicamentele chiar în momentul în care a rostit sentinţa, dar șeful statului a refuzat ostentativ să le accepte.

Militarii care urmau să-i execute au primit ordinul de a se purta politicos cu cei doi, ceea ce s-a şi întâmplat, a spus colonelul Boeru. „Până n-a primit sentinţa, el a crezut tot timpul că este un bluf, tot timpul a crezut treaba asta“, a mai spus Boeru. Acesta a dezvăluit şi amănunte legate de starea celor doi. „El mirosea a proaspăt bărbierit, cu toate că nu era. Ea, în schimb, mirosea a cerşetor, a femeie care făcuse pe ea, mirosea urât. Am dus-o şi pe ea la vizita medicală. Nu a vrut să facă nimic, de fapt tot timpul ea a fost cu gura mare şi foarte-foarte agitată“, a mai spus colonelul, dezvăluind, de asemenea, că avea ordin ca pe soţii Ceauşescu să-i împuşte, la nevoie. „Am primit ordinul, în caz că se întâmplă ceva afară, dacă încearcă cineva să-i ia, să-i împuşc, indiferent de victimele colaterale“, a mai spus Boeru.

Au cerut să fie executați împreună

„S-a aprobat să fie executaţi împreună. Atunci au intrat subofiţerii mei, i-au legat la mâini. Eu şi cu un militar l-am dus pe el spre locul de execuţie. Pe drum l-am simţit că i s-au înmuiat picioarele, recunosc, l-am susţinut. Când a văzut militarii mulţi şi civilii care erau în unitate a strigat «Trăiască România socialistă!» şi a cântat primele versuri din «Internaţionala». L-am dus la zid. Ea a avut un conflict cu un militar. El i-a zis «Leano, până aici ţi-a fost» şi ea l-a înjurat. I-am ajutat să moară demni. M-am întors cu cei doi, am făcut şase paşi şi am ordonat foc. De la şold am tras trei serii. Primul a picat el şi apoi ea s-a dus în stânga şi a picat cu tâmpla dreaptă de beton. După ce am tras eu, a tras următorul militar un singur cartuş. Când s-a terminat execuţia, a tras şi celălalt o rafală. În schimb, soldatul care a avut conflict cu Elena Ceauşescu a tras şi el în cele două cadavre. Şi s-a mai tras şi de pe transportor din apropiere, lucru despre care mulţi zic că nu e adevărat”, a povestit Boeru.

Filmarea execuției, „cosmetizată” de TVR

Procesul și execuția soților Ceușescu au fost filmate, dar imaginile au fost ulterior editate la Televiziunea Română, lipsind câteva secvențe importante.

Colonelul Ion Baiu, omul care a filmat procesul și execuția a explicat de ce filmul procesului Ceaușescu conține doar secundele când dictatorii cădeau sub gloanțe:

„Nu s-a respectat procedura legală la o execuție, nu s-a format aliniament de tragere cu ordin de foc, și nici nu s-a dat citire hotărârii instanței. Soții Ceaușescu au fost puși cu spatele la zid, iar căpitanul Boeru a făcut un pas înapoi și a descărcat pistolul mitralieră în cei doi”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.