România se împrumută, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), de la Comisia Europeană cu aproape 15 miliarde de euro, mai precis 14.942.153.000 euro.
Toate bune și frumoase, numai că se întâmplă un lucru halucinant: Statul român și românii habar n-au care este dobânda pe care o vor plăti pentru acest împrumut.
Niciun om normal la cap și nicio firmă nu se angajează la un împrumut fără să știe clar care sunt condițiile de rambursare.
Nu e și cazul STATULUI ROMÂN!
Conform condițiilor menționate în Acordul de împrumut din data de 26.11.2021, semnat de România prin Ministerul Finanțelor cu Comisia Europeană, „perioada de dobândă și datele de transfer pentru fiecare tranșă de împrumut sunt stabilite în notificarea de confirmare pentru acea tranșă de împrumut și urmează să fie comunicate statului membru”, a transmis Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene la solicitarea CETĂȚEANUL!
Citește și Guvernul și PNRR, două pericole mortale pentru România
Pe scurt: Când Comisia Europeană ne dă o tranșă de împrumut, ne comunică și dobânda, iar noi, românii, vom plăti cât ni se cere, fără să avem dreptul să comentăm!
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a scris în limba română, într-o postare pe Twitter la finalul vizitei pe care a efectuat-o luni la București în care a aprobat PNRR-ul de 29,2 miliarde de euro:
„Mulțumesc Klaus Iohannis și Florin Cîțu”.
Avea pentru ce să le mulțumească, nu?
Cam așa a fost și cu achiziția vaccinurilor COVID-19. Comisia Europeană ne-a dat câte a vrut și la ce preț a dorit, iar românii au plătit sume exorbitante. Mai mult, cum multe milioane de doze au rămas nefolosite, plătim și pentru distrugerea lor.
Statul român a împrumutat deja 2,7 miliarde de euro
„Perioada de disponibilitate a sumelor din asistență financiară rambursabilă pentru România este 31 decembrie 2026. Conform prevederilor acordului de împrumut, fiecare tragere, inclusiv prefinanțarea, va avea o maturitate de 30 de ani de la data disponibilizării, din care o perioadă de grație de 1- ani. Rambursarea se va face în rate egale pe perioada rămasă până la maturitate.
Suma acordată până în acest României pentru componenta de asistență financiară rambursabilă este în cuantum de 2.732.152.350 euro, din care 789.672.460 euro reprezintă componenta de asistență financiară rambursabilă încasată conform Cererii de plată nr. 1 din data de 31.05.2023, iar suma de 1.942.479.890 euro reprezintă 13% din prefinanțare pentru componenta de asistență financiară rambursabilă.
În conformitate cu Ordonanța de urgență nr. 64 din 27.06.2007 privind datoria publică, Ministerul Finanțelor elaborează, cu consultarea Băncii Naționale a României, strategia pe termen mediu privind administrarea datoriei publice guvernamentale, pe care o înaintează spre aprobare Guvernului și spre informare Parlamentului României; strategia este revizuibilă anual sau ori de câte ori condițiile de piață și / sau necesitățile de finanțare o impun.
Totodată, precizăm faptul că având în vedere OUG 124/2021 privind stabilirea cadrului instituțional și financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare și reziliență, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului național de redresare și reziliență necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile și nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, pentru mai multe informații legate de rambursarea împrumutului și plata costului de finanțare, care cuprinde dobânda și alte taxe, vă rugăm să vă adresați Ministerului Finanțelor”, a mai precizat Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, la solicitarea CETĂȚEANUL.
Cetățeanul TV