EXCLUSIV. Bucureștiul i-a retras doctorului Tvica Berkovits calitatea de consul de onoare în Israel. România, veșnic Nerecunoscătoare!

Foto: Roland Cătălin Pena
Foto: Roland Cătălin Pena

Doctorul Herman (Tvica) Berkovits a avut în ultimele două decenii, în calitate de „patriot român și israelian”, dar și de prieten apropiat și medic personal al fostului premier Benjamin Netanyahu, o contribuție majoră la dezvoltarea relațiilor dintre România și Israel.

Interviu realizat de Cătălin Antohe și Roland Cătălin Pena

Ca o recunoașterea a meritelor sale incontestabile la strângerea relațiilor între cele două țări, din 2015 a fost desemnat consul de onoare al României în Israel. Deși este consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă, calitate pe care a avut-o și pe lângă prim-miniștrii Viorica Dăncilă și Ludovic Orban, ambasada Română la Tel Aviv l-a anunțat de curând, fără prea multă diplomație și fără pic de delicatețe, că i-a „încetat” mandatul de consul de onoare.

Să mai amintim Ministerului de Externe de la București că,  în 2017, președintele României l-a decorat cu Ordinul Național Pentru Merit în grad de ofițer? Sau că în același an a fost declarat Cetățean de Onoare al Municipiului București, i s-a acordat Diploma de Ambasador Repatriat, Diploma de Excelență și Medalia Ierusalimului Ambasador al bunelor relații între România și Israel, sau Medalia de Onoare Dr. Wilhelm Filderman „Răsplată după merit”?  Sau că este Doctor Honoris Causa al mai multor mari universități românești? O biografie pe larg a doctorului Tvica Berkovits găsiți în ultima parte a acestui articol.

Primul vaccin anti-COVID din lume și ultima vizită a unui premier român

Ne-am întâlnit cu Tvica Berkovits, vineri seara, 12 august 2022, în București. Iată câteva lucruri dintre cele pe care ni le-a povestit:

În perioada pandemiei nu s-au făcut vizite, nici protocolare, nici între guverne. Eu am reușit, în perioada cea mai grea, să organizez. Eu am fost primul om în lume care am făcut acest vaccin anti-COVID, premierului Netanyahu. Vă aduceți aminte de poza în care eu îl vaccinam pe premierul Netanyahu…? A apărut în toată lumea, chiar și la eschimosi a apărut poza aceasta. A fost perioada în care relațiile dintre Israel și România nu s-au putut dezvolta în mod normal din cauza pandemiei. Totuși am fost rugat să aranjez o întâlnire între preimierii român și israelian. Ca medicul și poate prietenul cel mai apropiat al premierului Netanyahu, el având mare încredere în mine în toate privințele, l-am lămurit despre importanța întâlnirii cu prim-ministrul român, care atunci era Ludovic Orban. Am reușit să organizez această întâlnire într-o perioadă când totul în Israel a fost închis. Am reușit să deschidem hotelul King David din Ierusalim. Acolo a fost cazată delegația română, care s-a întâlnit cu Netanyahu și cu o parte dintre miniștrii israelieni. M-am întâlnit și eu cu Ludovic Orban. A fost o raritatea că mi-a dat și un telefon de mulțumire pentru realizarea acestei vizite. Desigur și cei doi ambasadori, israelian și român, mi-au mulțumit, că fără mine nu se putea realiza această vizită, care a fost foarte bună și la care au participat și domnii Ciucă și Aurescu, ca miniștrii de Apărare și Externe. Aceasta a fost ultima întâlnire care s-a putut realiza între cele două țări la nivel înalt.

Citiți și Exclusiv! Berkovits, consilierul lui Netanyahu: „Vizita premierului din Israel, cel mai târziu la începutul lui 2019”

Aceasta a fost una dintre vizitele pe care am avut bucuria să le pot realiza. Eu fac acest lucru nu pentru că aș avea ceva interese, ci pentru că eu mă simt cetățean israelian, dar și cetățean român. Întotdeauna eu zic un lucru care poate părea exagerat la multă lume: eu sunt și patriot israelian și patriot român. Pentru mine sunt foarte importante aceste relații.

În fond eu m-am născut în România, la Târgu Lăpuș, am învățat la o școală foarte bună la Târgu Lăpuș, am făcut facultatea de medicină la Cluj, într-o perioadă în care era foarte greu de intrat, am profesat în câteva circumscripții medicale. Vă dați seama că mi-a rămas România în suflet și, deși am ajuns în Israel în 1975, n-am putut niciodată să uit România și am avut marea, marea șansă să fiu foarte apropiat de Bibi Netanyahu și să pot să organizez niște vizite despre care pot să scriu o carte.

Au multe fost vizite despre care se știa că s-au făcut prin intermediul meu, că eu eram în spatele lor. De multe ori eram de față când Netanyahu le spunea: „Domnilor, voi știți că Tvica este adevăratul vostru ambasador. El face totul pentru România!”. Mereu așa zicea, de fiecare dată. Mi-aduc aminte, în 2014, când a fost domnul Ponta prim-ministru am făcut o întâlnire particulară la Netanyahu acasă. A fost o vizită particulară. Și după aceea, tot în 2014, am făcut o întâlnire guvern-guvern. Eu am realizat totul de la început prin faptul că am împins și am dat concursul și ambasadei române și celei israeliene ca să se facă această vizită.

„Am avut neplăcuta surpriză să mi se spună că nu mi se prelungește mandatul de consul de onoare al României în Israel

În 2015 am devenit consilier de onoare al României în Israel. Eu am primit foarte multe lucruri de la România. Sunt Doctor Honoris Causa la cinci universități românești, am primit Medalia de Onoare „Iuliu Hațieganu” a Universității din Cluj și multe, foarte multe onoruri pe care eu nu le-am cerut niciodată. Eu nu am cerut niciodată ceva, pentru mine a fost important să ajut ambasadele să se facă aceste legături.

În acest punct al discuției, Cătălin Antohe l-a întrebat:

  • -Încă sunteți consul de onoare al României?
  • Tvica Berkovits: Ați atins acum un punct foarte delicat. Vă dați seama că în acești ani de zile am făcut foarte multe lucruri pentru România. O să vă citesc imediat scrisoarea pe care mi-a trimis-o domnul ambasador al României. Mi-a mulțumit pentru ceea ce am făcut pentru România. Dar când vorbesc de România trebuie înțeles că eu nu am făcut numai pentru guvernul României, eu am făcut multe lucruri care nu se știu. De exemplu, sute de oameni mi-au dat telefon dacă pot să-i ajut să ajungă în Israel, din punct de vedere medical. Eu am făcut legături medicale cu universități și spitale importante din Israel, pe care le știu foarte bine, pentru mulți bolnavi din România care au venit în Israel prin intermediul meu, fără să iau un ban. Niciodată n-am cerut un ban.

A fost o mare comunitate de români care a muncit în Israel, care a fost prima țară din lume ce a primit muncitori care să lucreze în Israel. Au fost zeci de mii de români. Ei, eu am ajutat pe foarte mulți. Au auzit că e un medic român și i-am ajutat foarte mult. I-am consultat fără să le iau bani. Cum să le iau bani? Veneau să lucreze pentru bani, cum să le iau? Românul, știți cum era învățat: Domnul doctor, noi așa suntem obișnuiți (râde). Nu lăsați, data viitoare, ziceam eu.

Nu mai zic de „Colectiv”. Dumneavoastră știți ce am făcut eu atunci? România crede că Israelul a ajutat-o în perioada „Colectiv”. Israelul nu știa nimic, Bibi nu știa nimic… Mi se pare că prim-ministrul Grindeanu a fost în biroul lui și i-a mulțumit pentru ajutorul pe care Israelul l-a dat după „Colectiv”. Dar tot ajutorul eu l-am dat! Am dat sute de telefoane ca să obțin acea cremă despre care ministrul Bănicioiu mi-a zis că am salvat cu ea peste o sută de oameni. A fost o donație, de 150.000 de euro, pentru care am dat o zi întreagă telefoane în America, care m-au costat… Pe mine mă interesează să ajut populația, nu doar politicienii.

Roland Cătălin Pena: Spuneți-ne ce s-a întâmplat în ultimele zile.

Tvica Berkovits: Ei, dacă vreți să vă povestesc ce s-a întâmplat în aceste ultime zile, am avut neplăcuta surpriză să mi se spună că nu mi se prelungește mandatul de consul de onoare al României în Israel. Eu nu sunt omul egoului. Nu m-am născut consul și n-o să mor consul, dar am întrebat de ce? Să mi se pună și mie.

Cătălin Antohe: Mai ales că nu aveți nimic de câștigat.

Tvica Berkovits: Nimic, absolut nimic! În afară că am pe mașină număr alb. Vreau să vă citesc scrisoarea pe care mi-a trimis-o în urmă cu trei zile domnul ambasador al României în Israel: «În numele autorităților române vă adresez sincere mulțumiri pentru implicarea dumneavoastră în întărirea relațiilor economice, diplomatice și culturale între România și Statul Israel, colaborarea cu dumneavoastră fiind un real privilegiu. Promptitudinea și spiritul generos de care ați dat dovadă au fost deosebit de apreciate și ne exprimăm dorința de a continua o strânsă colaborare și în viitor. Având în vedere că formal mandatul de consul de onoare al României în Statul Israel nu a fost prelungit de autoritățile competente din România, mi-a revenit datoria de a notifica în acest sens  ministerul israelian al afacerilor externe care va derula formalitățile administrative de închidere a misiunii».

Foarte frumos, dar asta nu e explicație!

N.R.Continuarea interviului o puteți citi marți, 16 august

Curriculm Vitae (Sursa: site-ul guvernului României)

Nume: Berkovits

Prenume: Herman (Tvica)

Data naşterii: 14 martie 1947

Locul naşterii: Târgu-Lăpuș, jud.Maramureș

Starea civilă: căsătorit, 2 copii

Studii:

1965-1971 – Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF),

Cluj-Napoca

1954-1965 Liceul Teoretic din Târgul Lăpuș

Premii și distincții:

2014 – distincția „Cheia orașului București” oferită de Primarul General al Capitalei

2015 – Consul de Onoare al României în Israel

2016 – Cetățean de Onoare al Orașului Târgu Lăpuș

2016 – Medalia de Onoare ”Iuliu Hațieganu” oferită de Universitatea de Medicină din ClujNapoca

Datorită prestigioasei activităţi desfășurate, Televiziunea Română a realizat filmul-portret “Dr.

Herman Berkovits”

2017 – Decorația Ordinul Național Pentru Merit în grad de ofițer acordat de Președintele

României Klaus Werner Iohannis

2017 – Cetățean de Onoare al Municipiului București

2017 – Diploma de Ambasador „Repatriot”

Diploma de Excelență și Medalia Ierusalimului Ambasador al bunelor relații între România și

Israel

Medalia de Onoare Dr. Wilhelm Filderman ”Răsplată după merit”

2017 – Ambasador Onorific Tarom

Diploma de onoare al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni Institutul Endoxiu

Hurmuzachi

„Cheia orașului Onești” acordată de Primăria orașului Onești

2017 – Diploma Doctor Honoris Causa al Universității Titu Maiorescu din București

2018 – Diploma Doctor Honoris Causa al UMF Carol Davila din București

2018 – Diploma de Ambasador al comunității originarilor din România

2018 – Doctorul premierului – film la TVR

2019 – Consilier onorific al Primului-ministru Viorica Dăncilă

2020 – Consilier onorific al Primului-ministru Ludovic Orban

Gala „100 pentru Centenar”și Premiul de Excelență acordat de Ministerul pentru Românii de

Pretutindeni

Doctor Honoris Causa al Universității 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia

Doctor Honoris Causa al Universității de Vest Vasile Goldiș din Arad

Membru de Onoare al Academiei de Științe Medicale din Romania – ACADEMICIAN

Medalia de Onoare Elie Wiesel acordată de Institutul Comemorării Elie Wiesel

Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină și Farmacie Grigore T.Popa din Iași

Activitate profesională:

1972-1973 – Medic în satul Valea Moldovei, jud.Suceava

1973-1974 – Medic în satul Apold, jud. Mureş

1974-1975 – Medic în satul Glodeni, jud.Mureş

În anul 1975 am emigrat împreună cu familia în Israel

1975-1981 specializare la spitalele Bikur Holim și Hadasa din Ierusalim

1981-1985 medic specialist în pediatrie la Spitalul Bikur Holim

1985 – prezent conduc clinica mea de medicină pediatrică şi generală din Ierusalim

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here